Nya regler för polisen: Förbjuden metod ska tillåtas
2024 05 10
Polisen ska få använda sig av provokation eller så kallade ”provokativa åtgärder”.
Det föreslår regeringen och SD.
En särskild utredare har fått i uppdrag att se över de brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att använda provokation.
Ett exempel på ”provokativa åtgärder” kan vara att polis utger sig för att vara intresserad av att köpa narkotika och förmår någon att avslöja innehav av det. Samma metod kan även användas för att avslöja innehav av vapen, läkemedel, explosiva varor eller sexuellt övergreppsmaterial.
– Det saknas i dag en uttrycklig författningsreglering av arbetsmetoden och detta bidrar till en osäkerhet kring när och hur provokation får användas. Den här osäkerheten riskerar att leda till omotiverad återhållsamhet, men också en ökad risk för oavsiktliga övertramp.
– En lagreglering kan säkerställa att provokativa åtgärder kan användas när det är befogat, exempelvis vid sexualbrott på internet, och innebära större möjligheter att använda provokation än vad som är fallet i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Förbjuden metod
Enligt nuvarande lagstiftning får polisen inte använda sig av provokation som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte skulle ha blivit begånget. Det finns dock undantag där en viss form av provokation tillåts.
– Till exempel kan det vara tillåtet om det bedöms att brottet ändå skulle ha blivit begånget, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer, skriver Åklagarmyndigheten.
Använda sig av särskilda fordon
Regeringen och SD föreslår även att polisen ska kunna använda sig av fordon som inte går att koppla till den egna verksamheten.
– De senaste årens teknikutveckling har inneburit att i princip vem som helst mycket snabbt och enkelt kan få del av uppgifter ur vägtrafikregistret. Detta har i sin tur lett till att de brottsbekämpande myndigheternas nyttjande av fordon i den dolda verksamheten har försvårats kraftigt, framhåller regeringen i ett uttalande.
Förslagen ska utredas och redovisas senast den 3 november 2025.
Foto: Polisen
Text: Redaktionen