Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


JUST NU: Värmebölja drar in – då blir det 25 grader

2025 06 18

“Extrem värmebölja” drar in över stora delar av Europa.

Det handlar om “extremt varm luft från Spanien” som rör sig norrut över kontinenten, enligt meteorologen Andreas Nyholm.

– Under veckan kommer den att orsaka en extrem värmebölja över Västeuropa, framhåller han för danska public servicekanalen TV2.

Nu kan nya värmerekord slås i bland annat Frankrike under de närmaste dagarna.

Kan bli 38 grader i Paris

I dagarna har varmluft legat över Spanien som sett temperaturer uppemot 40 grader, vilket i och för sig inte är ovanligt den här tiden på året.

Det som nu sker är dock att värmen rör sig norrut.

Till helgen bedöms den anlända till Frankrike där temperaturerna väntas nå över 35 grader i stora delar av landet. I början av nästa vecka kan den öka till så mycket som 38 grader i flera regioner.

Om Paris når 38 grader blir det ett nytt temperaturrekord för juni. Det gamla rekordet är från den 28 juni 1947, då 37,6 grader uppmättes, uttrycker Andreas Nyholm.

Kan gå över 25 grader i Sverige

Tyskland och Storbritannien väntas också ta del av den spanska hettan. I London kan det bli 33 grader på söndag och måndag och liknande temperaturer sås i Tyskland.

Värmeböljans gräns når även Norden, bekräftar Nyholm.

Men det blir inte samma höga temperaturer som på övriga kontinenten, även om det kan bli relativt varmt ändå. I Götaland och Svealand väntas omkring 20 grader på midsommarafton. På lördag stiger temperaturen ytterligare.

Lite varmare luft tar sig in över södra Sverige och i Götaland och södra Svealand väntas nu 20-25 grader, förklarar SMHI:s meteorolog Mattias Lind i en färsk prognos om midsommardagen.

Toppen i helgen

Det är just till helgen som värmen ser ut att toppa, i synnerhet på söndagen.

– I Götaland kan temperaturen på söndag möjligen stiga ytterligare någon grad, framhåller Mattias Lind.

Samtidigt drar ett regnområde in över stora delar av Norrland och eventuellt delar av Svealand.

När det gäller midsommarafton ser läget dock fortsatt stabilt ut.

– Det väntas växlande molnighet och på de allra flesta platser uppehåll, även om någon lokal skur inte kan uteslutas i främst Norrland och framförallt då i fjälltrakterna. I Götaland och södra Svealand omkring 20 grader. I norra Svealand och Norrland omkring 15, men i fjälltrakterna och allra nordligaste Norrland kyligare med bara 5-10 grader.

Foto: T. Salas

Text: Redaktionen


Bortglömt virus kan smitta hela världen – “ett steg bort”

2025 06 18

Den 5 maj 2023 förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, den globala hälsokrisen orsakad av covid-19 som över.

Över sju miljoner människor har dött till följd av viruset som lamslog hela världen för fem år sedan.

Nu varnar forskare för att det kan bli dags igen.

En förbisedd undergrupp av fladdermusvirus uppges vara en mindre mutation från att kunna infektera människor och utlösa en potentiell pandemi, rapporterar Newsweek.

"Ett litet steg"

Varningen kommer från en grupp amerikanska forskare som studerat merbecovirus, vilket är en undergrupp inom coronavirus. I gruppen ingår även det dödliga mersviruset som framför allt förekommer i Mellanöstern.

Nu har forskarna upptäckt att den undergrupp som går under namnet HKU5, som finns i Asien, Afrika, Europa och i Mellanöstern, har egenskaper som får varningsklockorna att ringa.

– Merbecovirus, och särskilt HKU5-virus, har egentligen inte studerats särskilt mycket, men vår studie visar hur dessa virus infekterar celler, säger Michael Letko, virolog på Washington State University, i ett uttalande.

– Vad vi också fann är att HKU5-virus kan vara bara ett litet steg ifrån att kunna föra smitta vidare till människor, tillägger Letko.

Krävs mutation

Enligt studien tycks det utpekade viruset kunna ta sig in i människokroppen på ett liknande sätt som viruset som orsakar covid-19 gör, genom att bättre binda sig till mänskliga celler än andra kända varianter i samma virusgrupp,

Men det skulle i så fall krävas en mutation. För närvarande kan HKU5-virus enbart utnyttja den så kallade ACE2-receptorn framgångsrikt hos fladdermöss.

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår nästa pandemi

Följer noga

Trots att det idag inte finns något direkt hot mot människan måste utvecklingen följas noga, anser forskarna.

– Dessa virus är så nära besläktade med mers, så vi måste var oroliga för om de någonsin infekterar människor. Även om det inte finns några bevis för att de har smittat människor ännu så finns potentialen där, och det gör dem värda att hålla koll på, säger Michael Letko.

Foto: G. Nurhakim

Text: Redaktionen