Nya regler för alla med trädgård – “många känner inte till det”

2024 04 05

Sedan 1 januari gäller nya regler för folk med trädgård i anslutning till sitt boende.

Regeländringarna inkluderar bland annat ett nytt förbud som många tycks ha missat.

Det handlar om att trädgårdsavfall, som till exempel löv, grenar och ris, nu måste återvinnas.

Med andra ord får man inte längre elda upp det, vilket många trädgårdsägare tidigare gjort till en vana.

– Det är många som inte känner till det och vi får många frågor om det, säger Milla Sundström, som är handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio.

Ny EU-lag: Stopp för eldning

Den nya lagen är framtagen genom EU och samtliga medlemsländer har därmed förbundit sig att följa direktiven som nu alltså gäller sedan drygt tre månader.

Lagen är i samma kategori som den som kräver separat insamling av matavfall och bioavfall i stort, där alltså även rester från trädgården ingår.

Därmed är det numera tvärstopp för att elda riset.

– Nej, normalt sett får man inte det. Det ska i första hand materialåtervinnas, det vill säga komposteras. Antingen hemma eller att kommunerna samlar in det, säger Milla Sundström.

Gäller även privatpersoner

Naturvårdsverket betonar att de nya bestämmelserna om utsortering är helomfattande.

– Alla som har bioavfall som ska sorteras ut enligt avfallsförordningen omfattas av kraven, det gäller såväl privatpersoner som verksamheter, understryker myndigheten.

Kommunerna är huvudansvariga i egenskap av tillsynsmyndighet för att insamlingen och behandlingen av bioavfallet går rätt till.

Finns undantag

Det går dock att beviljas undantag från de nya reglerna.

Om man exempelvis har en trädgård på en skärgårdsö kan kommunen anse att det är orimligt att avfallet ska köras in till fastlandet.

Dispensen får ges i fråga om avfall där utsortering inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna, informerar Naturvårdsverket.

Men man ska alltid kontrollera med sin hemkommun, eftersom grundregeln alltså är att man inte får elda.

Åtgärder som kommunen kan vidta mot den som bryter mot reglerna inkluderar bland annat föreläggande med vite, miljösanktionsavgift och misstanke om brott.

LÄS MER: Hushåll påminns om ny lag hemma – kan kosta tusenlappar att bryta

Foto: P. Shah

Text: Redaktionen


Nytt alkoholförbud föreslås i Sverige – kan leda till fängelse

2024 12 02

Tillverkning av alkoholhaltiga drycker är en av de starkast växande verksamheterna inom livsmedelsbranschen. 

Antalet producenter har ökat i en stadig takt de senaste åren.

Nu riskerar dock många företagare att åka på ett rejält bakslag.

I regeringens utredning ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” föreslås det ett förbud mot att länka till Systembolaget.

Enligt utredningen ska alkoholtillverkare förbjudas att länka till sina produkter som säljs på Systembolaget.

– Kommersiellt främjande av detaljhandel med och privatinförsel av alkoholdrycker ska förbjudas, står det i utredningen som vill ändra alkohollagstiftningen för att få bort länkandet.

– Lagstiftningen motverkar inte längre negativa effekter på folkhälsan på det sätt som varit avsett och bidrar inte på ett systematiskt och sammanhängande sätt till att uppfylla de syften och mål som lagts till grund för alkohollagstiftningen. Systembolaget befarar att det i förlängningen kan leda till EU-rättsliga ifrågasättanden av såväl monopolregleringen, som den restriktiva alkoholregleringen i övrigt.

Riskerar fängelse

Sveriges största företagsorganisation, Företagarna, reagerar kraftfullt på det nya förslaget.

– Vi tar oss för pannan. Det är det utan tvekan mest restriktiva lagförslaget på alkoholområdet vi sett på flera årtionden, och det sker under en regering som ofta slår sig för bröstet för att vara företagarvänlig och frihetlig, skriver Erik Östman, Företagarnas regelförenklingsexpert, i en debattartikel i Expressen.

Enligt Östman riskera den som bryter mot regeln fyra år i fängelse.

– Som jämförelse är straffet för misshandel högst två års fängelse, framhåller Företagarnas expert.

Fakta: Alkoholkonsumtionen i Sverige

- I Sverige dricker vi i snitt 8,7 liter ren alkohol per år och invånare över femton år. Det är mindre än genomsnittet för både EU och Europa i stort.

- Under de senaste tio åren har den totala alkoholkonsumtionen i Sverige minskat med 8 procent. Bland skolungdomar har den halverats under 2000-talet.

- Rekordåret 2004 drack svenskarna i genomsnitt 10,6 liter ren alkohol per person. Därefter har den genomsnittliga årskonsumtionen minskat konstant bortsett från åren 2012 och 2013, då den steg något. Preliminära mätningar visar inte heller någon ökning under coronapandemin. 

Källa: IQ

 

Foto: Kazuend resp K. Kouchpeydeh

Text: Redaktionen


Många svenskar får detta sms just nu – radera omedelbart

2024 12 02

Ett nytt bedrägeri-sms cirkulerar i Sverige.

Den här gången ser meddelandet ut att komma från lånejämförelsesajten Lendo.

Det rör sig om en bluff där bedragarna utger sig att komma från Lendo för att få offret att lämna över känsliga uppgifter.

Det rapporterar Råd & Rön.

Här är meddelandet

Så här lyder bluff-sms:et som Råd & Rön rapporterar om:

– Hej. Ditt lån är nu godkänt för utbetalning. Pengarna betalas ut till uppgivet konto inom 1-3 arbetsdagar. Vid frågor kring din låneansökan kontakta kundtjänst.

Därefter följer ett nummer som alltså inte leder till Lendos kundtjänst.

Den som får detta meddelande gör rätt i att radera det direkt och inte följa några uppmaningar - då det rör sig om en bluff.

Lendo varnar

Lendo går ut med en varning för att informera kunder om bedrägerierna.

– Notera att Lendo aldrig ringer dig som inte har gjort en ansökan via Lendo, meddelar lånejämförelsetjänsten.

– Har du däremot gjort en ansökan via vår hemsida, kan du i samtal med kundtjänst behöva identifiera dig genom BankID. Det sker dock endast om du har en ansökan hos Lendo - annars ringer vi inte upp dig.

Kan se liknande ut

Lendo informerar även att bedragarna ofta kan vara bra på att få det att se verkligt ut, och att även numret kan se ut att stämma.

– Det som hänt är att bedragarna via ip-telefoni eller annan teknologi lyckas använda sig av en förfalskad avsändare, såsom en mejladress eller i detta fall ett telefonnummer med falsk nummerpresentation, så kallad spoofing. 

– På så sätt invaggas du i en falsk trygghet då numret de ringer ifrån ser ut att komma ifrån en bank, myndighet eller exempelvis Lendo. 

Tänk på detta

Det bästa man kan göra för att undvika att bli bedragen är att aldrig lämna ut känsliga uppgifter om det begärs av tvivelaktiga aktörer.

Man ska aldrig logga in med bankdosa eller BankID när någon okänd ringer upp. 

Blir man utsatt för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök gör man rätt i att kontakta banken och polisen direkt.

Foto: B. Tromp

Text: Redaktionen