NYA PROBLEM FÖR PUTIN: Överraskande besvär för ryska armén

2022 03 23

Putinregimens soldater drabbas ny av en ny svår plåga som ställer till det för arméns planer.

Finns det något land som är van vid att hantera bister köld och riktiga vargavintrar så är det Ryssland. 

Rejäl köld vardagsmat

I Sibirien är man van vid väldigt kalla temperaturer en stor del av året och landets tredje folkrikaste stad, Novosibirsk, har en snittemperatur i januari på omkring -21 grader.

Så rejäl köld är vardagsmat för många ryssar.

Soldaterna fått köldskador

Trots allt detta har nu ryska armén råkat ut för överraskande väderproblem mitt under landets anfallskrig och försök till invasion av grannlandet Ukraina – ryssarna har fått problem med kylan.

Ryska soldater har det så pass kämpigt med låga temperaturer att de till och med har drabbats av köldskador konstaterar BBC News.

Klarar inte av vädret

Detta enligt en senior källa inom USA:s armé som avslöjar att man registrerar indikationer på att ryska soldater inte klarar av att hantera det kalla vädret i gränstrakterna mellan Ukraina och Ryssland.

Bristfälliga kläder

Orsaken är att ryssarna inte har försetts med något så basalt som lämpliga kläder för vinterväder.

– De har till och med problem när det gäller sådant som fungerande personlig utrustning, uppger amerikanska försvarskällor till CNN

Tvingats till paus

Problemen har varit så påtagliga för diktaturens armé att man har tvingats entlediga en del soldater.

– Vi har indikationer på att en del trupper har lidit [av kölden] och har tagits bort från striderna på grund av köldskador, säger amerikanska försvarskällor.

Börjar krackelera

Bilden av Rysslands effektiva och kraftfulla armé har börjar krackelera och det är inte bara soldaternas kläder som pekas ut som bristfälliga.

Det råder även brist på mat och bränsle inom de ryska styrkorna till följd av problem med leveranser och transporter. Det hela försvårar Putins krigsplaner rapporterar CNN.

Begär förstärkningar

På grund av ryska arméns omfattande problem väntas Putin nu kalla in stridsbataljoner från andra delar av det väldiga Ryssland för att förstärka trupperna i Ukraina, rapporterar CBS News.

Rysk desperation

I takt med den ökade desperationen inom Putinregimens armé befaras de redan allvarliga brotten mot civila ökar.

När diktaturens soldater inte klarar av att avancera i Ukraina så som de hade hoppas väljer de istället att bomba sönder landet på samma sätt som ryssarna gjorde i Syrien.

Arkivfoto: M. Potkin

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen