NYA PROBLEM FÖR PUTIN: Överraskande besvär för ryska armén

2022 03 23

Putinregimens soldater drabbas ny av en ny svår plåga som ställer till det för arméns planer.

Finns det något land som är van vid att hantera bister köld och riktiga vargavintrar så är det Ryssland. 

Rejäl köld vardagsmat

I Sibirien är man van vid väldigt kalla temperaturer en stor del av året och landets tredje folkrikaste stad, Novosibirsk, har en snittemperatur i januari på omkring -21 grader.

Så rejäl köld är vardagsmat för många ryssar.

Soldaterna fått köldskador

Trots allt detta har nu ryska armén råkat ut för överraskande väderproblem mitt under landets anfallskrig och försök till invasion av grannlandet Ukraina – ryssarna har fått problem med kylan.

Ryska soldater har det så pass kämpigt med låga temperaturer att de till och med har drabbats av köldskador konstaterar BBC News.

Klarar inte av vädret

Detta enligt en senior källa inom USA:s armé som avslöjar att man registrerar indikationer på att ryska soldater inte klarar av att hantera det kalla vädret i gränstrakterna mellan Ukraina och Ryssland.

Bristfälliga kläder

Orsaken är att ryssarna inte har försetts med något så basalt som lämpliga kläder för vinterväder.

– De har till och med problem när det gäller sådant som fungerande personlig utrustning, uppger amerikanska försvarskällor till CNN

Tvingats till paus

Problemen har varit så påtagliga för diktaturens armé att man har tvingats entlediga en del soldater.

– Vi har indikationer på att en del trupper har lidit [av kölden] och har tagits bort från striderna på grund av köldskador, säger amerikanska försvarskällor.

Börjar krackelera

Bilden av Rysslands effektiva och kraftfulla armé har börjar krackelera och det är inte bara soldaternas kläder som pekas ut som bristfälliga.

Det råder även brist på mat och bränsle inom de ryska styrkorna till följd av problem med leveranser och transporter. Det hela försvårar Putins krigsplaner rapporterar CNN.

Begär förstärkningar

På grund av ryska arméns omfattande problem väntas Putin nu kalla in stridsbataljoner från andra delar av det väldiga Ryssland för att förstärka trupperna i Ukraina, rapporterar CBS News.

Rysk desperation

I takt med den ökade desperationen inom Putinregimens armé befaras de redan allvarliga brotten mot civila ökar.

När diktaturens soldater inte klarar av att avancera i Ukraina så som de hade hoppas väljer de istället att bomba sönder landet på samma sätt som ryssarna gjorde i Syrien.

Arkivfoto: M. Potkin

Text: Redaktionen