Nya oroligheter i Europa – “kommer försvara oss”

2022 12 11

Kosovo ger svar på tal efter att Serbien meddelat att de har för avsikt att kontakta Nato.

Under fredagen meddelade den serbiske presidenten Aleksandar Vucic att han vill skicka såväl polis som militär till Kosovo.

Serbien kommer ta kontakt med Nato för att se om det är möjligt att genomföra processen, rapporterar Reuters.

Nu har Kosovos premiärminister Albin Kurti svarat på det serbiska yttrandet.

Vi söker inte konflikt utan dialog och fred. Men låt mig vara tydlig: Republiken Kosovo kommer att försvara sig – kraftfullt och bestämt, menar han.

Krävs godkännande

För att Serbien ska kunna genomföra en militär eller polisiär insats i Kosovo krävs godkännande från befälhavaren för Natos styrka KFOR.

I de norra delarna av Kosovo, som har en betydande kosovoserbisk befolkning, har fyra lokala val skjutits upp på grund av oroligheter i regionen.

– Vi kommer begära från befälhavaren för KFOR att få sända armé och polis från Serbien till Kosovo och Metohija, säger Serbiens president.

Osäkerheter vid gränsen

Så sent som i augusti i år stängde polisen vid gränsen mellan Serbien och Kosovo gränskontrollstationerna och uppmanade förare att ta andra vägar.

Detta efter att serber deltagit i att blockera vägarna med lastbilar och andra tunga fordon, uppger SVT.

Ännu en kris på gränsen. Dags att på nytt plocka upp försöken att trappa ned situationen, sade Carl Bildt om situationen.

Har rätten

År 1999 antog FN:s säkerhetsråd en resolution som ger Serbien rätten att skicka upp till 1 000 poliser, militärer eller tulltjänstemän till Kosovo med godkännande från Nato.

När resolutionen antogs sågs Kosovo ur ett internationellt perspektiv som del av Serbien.

År 2008 förklarade sig Kosovo självständigt, någonting som stöttades av flera västländer.

Serbien har inte accepterat Kosovos självständighetsförklaring.

Flera incidenter

Uttalandet från den serbiske presidenten kommer efter ett antal incidenter mellan lokala serber och kosovanska myndigheter.

Det står ännu inte klart om Serbien får tillstånd att skicka militär till Kosovo, men presidenten själv är skeptisk till att förfrågan accepteras, uppger Reuters. 

Foto: C. Hanson

Text: Redaktionen