Nya matregler i svenska skolor – det här ryker från menyn
2024 08 21
Över hälften av landets kommuner skärper matreglerna i skolan.
Skolmaten har varit kraftigt omdebatterad den senaste tiden.
Bland annat rörde ett beslut i Kiruna kommun om att stoppa mjölk i skolan upp många känslor i slutet av förra året.
Att en växande del av eleverna dessutom behöver äta någon form av specialkost på grund av allergier, religion eller sjukdomar är också någonting som skolorna behövt anpassa sig till.
Men nu skärps kraven för att faktiskt bli serverad anpassad mat, rapporterar SVT.
Anpassningarna försvinner
De nya reglerna, som successivt införts av 61 procent av Sveriges kommuner, innebär därmed att en betydande del av anpassad kost försvinner från menyn.
Sollentuna kommun är en av de som skärpt kraven.
Och förändringen är markant.
– Vi har gjort om rutinerna under våren 2024 på grund av den stora mängden olika anpassningar. Denna åtgärd har inneburit mer än en halvering av den behovsanpassade kosten, säger Anna Franzén, restaurangchef i Sollentuna kommun, till tv-kanalen.
Serverar pasta varje dag
En åtgärd som kommunen istället infört är att varje dag servera pasta och tomatsås som ett alternativ till alla elever på samtliga grundskolor.
Och Richard Tellström, docent i måltidskunskap, är övertygad om att tiden då skolor serverar en mängd alternativa specialrätter mer eller mindre är förbi.
– Det är klart att det kommer att finnas kvar medicinsk specialkost för människor som blir sjuka av maten men den politiska och etiska specialkosten är nog gradvis på väg ut, säger han till SVT.
Har ingen skyldighet
Kommunala skolor har ingen skyldighet att möta önskemål om specialkost som är baserade på politiska, etiska eller filosofiska värderingar.
Det menar Livsmedelsverket som uppdaterade sina riktlinjer för två år sedan.
– Livsmedelsverket bedömer inte att måltidsverksamheten behöver tillmötesgå kvalitetskrav från enskilda individer som exempelvis ekologisk mat eller kött från naturbetesdjur, framhåller myndigheten.
Däremot omfattas kost som har samband med religion eller trosuppfattning av diskrimineringslagen.
– Vid religiösa regler handlar anpassningarna ofta om att anpassa typen av kött som serveras eller att erbjuda ett vegetariskt alternativ, förklarar Livsmedelsverket.
Foto: Obi - @pixel7propix
Text: Redaktionen