Massdemonstrationer för klimatet i Australien förebådar Gretas återkomst

2021 05 21

Upp till 50 000 skolelever gick i dag ut på gatorna i 50-talet städer i Australien och demonstrerade för att politikerna ska jobba hårdare mot klimatförändringarna. 

– Vi är rädda och bekymrade. Vi befarar att det kanske inte blir någon framtid för generationerna efter oss och kanske inte ens för vår egen generation, säger 17-årige David Soriano i Sydney till BBC News.

Flera av demonstranterna hyllade svenska Greta Thunberg och hon hälsade till dem på Twitter:

– Stora klimatstrejker i Australien i dag. Tiotusentals personer. Snart kommer resten av världen att göra sällskap, meddelade Greta.

Australien har fått kritik för att agera för svagt mot klimatförändringarna och eleverna kräver att regeringen stoppar alla nya kol-, olje- och gasprojekt i landet inklusive den kontroversiella Adanigruvan.

Demonstranterna vill ha 100 förnybar energi senast 2030 och en nationell plan för icke-fossilberoende jobb.

Australien är en av världens värsta utsläppare per capita och kontinenten har blivit 1,4 grader varmare sedan de nationella temperaturmätningarna inledes 1910 uppger BBC News.

ANALYS

I takt med att pandemin förhoppningsvis klingar av talar mycket för att Greta Thunberg och inte minst de yngre generationernas klimatdemonstrationer får ny fart världen över. Hundratusentals personer väntas tåga i städer över hela världen framöver och då förs klimatfrågan återigen upp på den politiska dagordningen. 

Foto: Unsplash resp. Greta Thunberg

[yop_poll id="76"]