Nya framgångar för Ukrainas Väpnade Styrkor

2022 03 27

Med hjälp av vapen från Väst har Ukrainas armé ryckt fram och återtagit flera orter från ryska armén.

En motattack från Ukrainas sida har pressat tillbaka ryssarna på flera håll i landet under helgen rapporterar CNN.

Återtagit flera orter

Ukrainas framgångar har bland annat ägt rum utanför landets näst största stad, Kharkiv, och TV-kanalen har med hjälp av geografisk verifiering lyckats bekräfta att Ukrainas Väpnade Styrkor nu har återtagit flera mindre orter.

Azovbataljonen deltar

Ryssarna har pressats tillbaka från Vilkhivka tre mil från ryska gränsen och från trakten kring Malaya Rogan två mil från Kharkiv.

Videofilmer visar att ukrainska armén i de aktuella striderna har stöd av den omtalade Azovbataljonen som betecknas som mycket vältränad.

70 ryssar dödade

Videoklippen som CNN kommit över visar intensiv eldgivning mellan bostadshus och i trädgårdar. Vid ett tillfälle ses Ukrainas Väpnade Styrkor röra sig mot en skola där ryska soldater ska finnas.

Enligt en av de soldater som lagt upp videon skall 70 ryska soldater ha dödats i kampen. Ukraina ska även ha tagit över ett antal ryska stridsfordon.

Tunna kläder och ögonbindel

I motattacken ska 27 ryska soldater ha gripits och tagits som krigsfångar. I klippen ses soldaterna avklädda i tunna kläder och iförda ögonbindel.

På videofilmerna ser man även tydligt att en del av de ryska soldaterna är skadade.

Norra Ukraina

Även nära staden Sumy med 300 000 invånare i norra Ukraina ska Ukrainas armé ha befriat flera mindre orter vilket har geoverifierats av CNN.

Tvingas äta katter och hundar

Norr om den svårt belägrade staden Mariupol, där ryssarna utsätter befolkningen för så omänskligt lidande att folk tvingas äta katter och hundar för att inte svälta ihjäl, har två mindre orter befriats från ryssarna enligt regionala militära myndigheter.

Ryska ockupanterna

– Melitopols Territoriala Försvarsbataljon har tillsammans med styrkor från Zaporizizhias Försvarsstyrkor framgångsrikt befriat orterna Poltavka och Malynivka öster om Huliaipole från de ryska ockupanterna, uppger lokala myndigheter på Telegram.

NASA bekräftar

Satellitdata från NASA:s Brandinformations- och Räddningsstyrningsssystem i USA bekräftar att intensiva strider rasat i området.

Ryska regimens strategi är emellertid att avståndsbomba ukrainska städer för att ta kål på invånarna genom svält och bombardemang.

FN kräver att Ryssland upphör med bombningarna mot civila vilket klassas som krigsbrott med Rysslands diktator har nonchalerat kraven.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen