Nya bilder visar förödelsen i Mariupol

2022 03 10

Mariupol i sydöstra Ukraina är omringad av rysk militär och bomber faller dagligen. Nya satellitbilder visar förödelsen i staden.

Under onsdagen bombade ryska styrkor en förlossningsklinik i staden och minst 17 personer skadades, enligt polisen i Donetsk-regionen, uppger CNN. Den ryska attacken är en av flera bombningar av staden de senaste dagarna.

Nya satellitbilder från amerikanska företaget Maxar Technologies visar upp en bild av en stad i spillror.

Bostadshus och matbutiker

Bilderna, som togs på onsdagsmorgonen, visar bland annat hur bostadshus, matbutiker och gallerior drabbats av omfattande skador, rapporterar CNN.

Rapporter inifrån staden vittnar om en desperat situation.

1 300 uppges ha dött

Totalt har 1 300 civila dött i Mariupol sedan den ryska invasionen inleddes, uppger lokala myndigheter till CNN. Bilder från staden visar att kroppar placerats i en massgrav, rapporterar nyhetsbyrån.

Invånarna har saknat vatten och elektricitet i flera dagar. I tisdags hävdade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba  att Ryssland begår krigsförbrytelser och håller 300 000 personer som ”gisslan” i staden.

I över en vecka har staden beskrivits som omringad av ryska styrkor. Flera försök att evakuera civila från staden i stor skala har hittills misslyckats, skriver BBC.

Presidenten: Det är ett folkmord

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att attacken mot förlossningskliniken i Mariupol är ett bevis på att ett folkmord pågår i Ukraina. I en video från Telegram, som CNN tagit del av, riktar han ett budskap till omvärlden.

– Ni kommer inte att kunna säga att ni inte har sett vad som pågick mot ukrainarna, vad som pågick i Mariupol, mot invånarna i Mariupol. Ni har sett det och ni vet vad som pågår, så ni måste stärka sanktionerna mot Ryssland på ett sätt som gör att det inte finns en chans att fortsätta detta folkmord, säger Zelenskyj.

Foto: Maxar Technologies

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen