Nya bilder visar förödelsen i Mariupol

2022 03 10

Mariupol i sydöstra Ukraina är omringad av rysk militär och bomber faller dagligen. Nya satellitbilder visar förödelsen i staden.

Under onsdagen bombade ryska styrkor en förlossningsklinik i staden och minst 17 personer skadades, enligt polisen i Donetsk-regionen, uppger CNN. Den ryska attacken är en av flera bombningar av staden de senaste dagarna.

Nya satellitbilder från amerikanska företaget Maxar Technologies visar upp en bild av en stad i spillror.

Bostadshus och matbutiker

Bilderna, som togs på onsdagsmorgonen, visar bland annat hur bostadshus, matbutiker och gallerior drabbats av omfattande skador, rapporterar CNN.

Rapporter inifrån staden vittnar om en desperat situation.

1 300 uppges ha dött

Totalt har 1 300 civila dött i Mariupol sedan den ryska invasionen inleddes, uppger lokala myndigheter till CNN. Bilder från staden visar att kroppar placerats i en massgrav, rapporterar nyhetsbyrån.

Invånarna har saknat vatten och elektricitet i flera dagar. I tisdags hävdade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba  att Ryssland begår krigsförbrytelser och håller 300 000 personer som ”gisslan” i staden.

I över en vecka har staden beskrivits som omringad av ryska styrkor. Flera försök att evakuera civila från staden i stor skala har hittills misslyckats, skriver BBC.

Presidenten: Det är ett folkmord

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att attacken mot förlossningskliniken i Mariupol är ett bevis på att ett folkmord pågår i Ukraina. I en video från Telegram, som CNN tagit del av, riktar han ett budskap till omvärlden.

– Ni kommer inte att kunna säga att ni inte har sett vad som pågick mot ukrainarna, vad som pågick i Mariupol, mot invånarna i Mariupol. Ni har sett det och ni vet vad som pågår, så ni måste stärka sanktionerna mot Ryssland på ett sätt som gör att det inte finns en chans att fortsätta detta folkmord, säger Zelenskyj.

Foto: Maxar Technologies

Text: Redaktionen