NYA BESKED: Om Esbjörn får mer pengar kanske han godtar affären

2021 11 10

Bara några timmar efter beskedet att 81-åriga Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba kommer nu nya uppgifter från hans juridiska ombud.

Det nya beskedet är att man vill ha mer pengar för kåken och det skulle möjligen kunna få Esbjörn Bohlin att svänga igen. Ombudet indikerar att prislappen är för låg.

– Jag tycker att det kan ifrågasättas. Man vill i vart fall rätta till så att det blir ett skäligt pris. Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld, säger ombudet Sture Tersaeus till Aftonbladet.

Inte gjort skäl för sin lön

Husbråket mellan Esbjörn och Ebba avslutades för en månad sedan då de båda parterna kom överens om en förlikning. Men tidigare i dag kom besked om att det hela tagit en ny vändning då

Altinget rapporterade att Esbjörn återigen kände sig lurad och överklagar förlikningen. Han var även missnöjd med sina tidigare advokater som han inte anser har gjort skäl för sin lön.

Ville läsa i lugn och ro

– Jag fick inte ta med mig avtalet hem och läsa i lugn och ro innan jag skrev på. Att jag inte fått se avtalet i sin helhet och fått tagit del av det i lugn och ro innan jag skrev på gör att jag känner mig orättvist behandlad. Jag är ledsen och ångrar att jag inte orkade stå upp för mig själv. Jag är också ledsen över att jag inte fick den hjälp jag borde ha fått och önskade från advokaterna som jag betalar för, framför Esbjörn i sin skrivelse.

Djupt bedrövad och överkörd

Sture Tersaeus uppger till Aftonbladet att han nu ska undersöka huruvida Esbjörn undertecknade avtalet under press och huruvida han förstod själva avtalet.

– Han är djupt bedrövad och känner sig överkörd. Han har känt sig pressad att skriva på då det har sagts till honom att ingen annan kan företräda honom, säger Esbjörns ombud.

Ombudet har i ett brev från Esbjörn informerats om att Esbjörn känt sig tvingad att skriva på förlikningsavtalet.

Dömer ut Esbjörns chanser

Ombudet poängterar även för tidningen att man ska ta kontakt med läkare för att undersöka Esbjörns situation.
Aftonbladet har även varit i kontakt med två experter i civilrätt som båda bedömer Esbjörns möjligheter att överklaga förlikningen med Ebba som mycket, mycket små.

ANALYS

Turerna kring fastighetsbråket tycks aldrig ta slut men nu pekar mycket på att Esbjörn är nära att nå vägs ände med sina protester mot affären. Experterna betonar att en förlikning går ut på att slutligt avsluta en konflikt och att därefter ändå överklaga röner ytterst sällan framgång.

Det senaste utspelet ger närmast en bild av att säljande part vill ha mer pengar och det lär bli svårt att få rättsväsendet att klassa det som ett giltigt skäl – särskilt efter att man redan förlikats.

Foto: Ebba Busch, Instagram


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen