NYA BESKED: Om Esbjörn får mer pengar kanske han godtar affären

2021 11 10

Bara några timmar efter beskedet att 81-åriga Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba kommer nu nya uppgifter från hans juridiska ombud.

Det nya beskedet är att man vill ha mer pengar för kåken och det skulle möjligen kunna få Esbjörn Bohlin att svänga igen. Ombudet indikerar att prislappen är för låg.

– Jag tycker att det kan ifrågasättas. Man vill i vart fall rätta till så att det blir ett skäligt pris. Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld, säger ombudet Sture Tersaeus till Aftonbladet.

Inte gjort skäl för sin lön

Husbråket mellan Esbjörn och Ebba avslutades för en månad sedan då de båda parterna kom överens om en förlikning. Men tidigare i dag kom besked om att det hela tagit en ny vändning då

Altinget rapporterade att Esbjörn återigen kände sig lurad och överklagar förlikningen. Han var även missnöjd med sina tidigare advokater som han inte anser har gjort skäl för sin lön.

Ville läsa i lugn och ro

– Jag fick inte ta med mig avtalet hem och läsa i lugn och ro innan jag skrev på. Att jag inte fått se avtalet i sin helhet och fått tagit del av det i lugn och ro innan jag skrev på gör att jag känner mig orättvist behandlad. Jag är ledsen och ångrar att jag inte orkade stå upp för mig själv. Jag är också ledsen över att jag inte fick den hjälp jag borde ha fått och önskade från advokaterna som jag betalar för, framför Esbjörn i sin skrivelse.

Djupt bedrövad och överkörd

Sture Tersaeus uppger till Aftonbladet att han nu ska undersöka huruvida Esbjörn undertecknade avtalet under press och huruvida han förstod själva avtalet.

– Han är djupt bedrövad och känner sig överkörd. Han har känt sig pressad att skriva på då det har sagts till honom att ingen annan kan företräda honom, säger Esbjörns ombud.

Ombudet har i ett brev från Esbjörn informerats om att Esbjörn känt sig tvingad att skriva på förlikningsavtalet.

Dömer ut Esbjörns chanser

Ombudet poängterar även för tidningen att man ska ta kontakt med läkare för att undersöka Esbjörns situation.
Aftonbladet har även varit i kontakt med två experter i civilrätt som båda bedömer Esbjörns möjligheter att överklaga förlikningen med Ebba som mycket, mycket små.

ANALYS

Turerna kring fastighetsbråket tycks aldrig ta slut men nu pekar mycket på att Esbjörn är nära att nå vägs ände med sina protester mot affären. Experterna betonar att en förlikning går ut på att slutligt avsluta en konflikt och att därefter ändå överklaga röner ytterst sällan framgång.

Det senaste utspelet ger närmast en bild av att säljande part vill ha mer pengar och det lär bli svårt att få rättsväsendet att klassa det som ett giltigt skäl – särskilt efter att man redan förlikats.

Foto: Ebba Busch, Instagram


EKONOMI: Svenskarna helvänder – “Värsta sedan finanskrisen”

2025 01 06

Det ekonomiska läget är alltjämt tufft i Sverige.

Ekonomin har inte återhämtat sig från det höga ränteläget och inflationen som urholkade konsumenternas plånböcker.

Många olika indikatorer pekar fortfarande på att svensk ekonomi befinner sig i en tuff sits.

En av dessa är hur många nya företag som skapas i landet.

Svenskarna helvänder

Enligt statistik från Bolagsverket som har sammanställts av Visma framgår att nyföretagandet är mycket lågt i Sverige.

Så sent som 2021 låg antalet nystartade företag på en rekordnivå, men svenskarna helvänder och det är numera mycket få som känner sig villiga att starta eget.

Faktum är att det enligt Visma är den lägsta nivån sedan finanskrisen.

“Mycket allvarligt”

Sedan rekordåret 2021 har antalet nystartade företag sjunkit med en fjärdedel. 

2024 startades 57 400 nya företag i Sverige. Nyföretagandet har inte varit så lågt sedan finanskrisen 2009.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket allvarligt att nyföretagandet är det lägsta sedan finanskrisen 2009, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

– Nu behöver regeringen visa att man menar allvar med att bygga Sverige rikare och tryggare genom att ge småföretagen rätt förutsättningar för att kunna växa och anställa.

Färre drömmer om det

Förra året registrerades 57 400 nya företag i Sverige. 

Det är det lägsta antalet nya företag sedan finanskrisen 2009 då 54 700 nya företag startade. 

Nyföretagandet har rasat med en fjärdedel, 27 procent jämfört med rekordåret 2021 då 78 700 nya företag startade.

– Enligt Sifo/Verianundersökningar som Visma Spcs genomför årligen, drömmer allt färre svenskar om att starta eget. Andelen som drömmer om att ta steget till eget har sjunkit från 33 procent 2021 till 27 procent 2024, framhåller Visma i ett pressmeddelande.

– Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda. 

Det måste göras

Boo Gunnarson förklarar vidare vad som nu måste göras.

– För att säkra jobb och skatteintäkter måste landets kommuner erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat så att fler vågar förverkliga sin dröm om att starta eget.

Foto: S. Graham

Text: Redaktionen


Båt med svenskar ombord har sjunkit i Thailand

2025 01 05

En båt uppges ha sjunkit i Thailand, och flera svenskar fanns ombord.

En båt har sjunkit i Thailand på söndagsmorgonen.

Det rör sig om en turistbåt med flera svenskar ombord, rapporterar Expressen.

Passagerarna tvingades hoppa i vattnet och simma iland.

Många svenskar ombord

Turistbåten uppges ha varit på väg till ön Koh Talu, enligt tidningen.

Den hade ett 30-talet passagerare ombord, varav många uppges ha varit svenskar.

Med 150-200 meter kvar till land har båten börjat ta in vatten, och passagerarna, som hade flytväst på sig, tvingades hoppa i vattnet och simma iland.

– Barnen var väldigt rädda. Men de flesta behöll lugnet, säger svenska Marcus, som befann sig på båten tillsammans med sin fru och två barn, till tidningen.

Populär turistdestination

Koh Talu ligger två timmar från den kända turistorten Hua Hin, enligt Resor till Thailand.

På ön finns vita sandstränder och välbevarade korallrev med färgglada fiskar, och det beskrivs som en plats som lämpar sig särskilt bra för bland annat snorkling.

Koh Talu är därför en omtyckt destination, men för de svenska turisterna som skulle ta sig dit på söndagsmorgonen, lokal tid, blev båtresan alltså en dramatisk händelse.

De blev också av med sin packning när båten sjönk.

– Det är lite trist att alla saker är borta. Men det viktiga är ju att alla lever, säger Marcus till tidningen.

Viktigt att tänka på vid utlandsvistelse

Att råka ut för olyckor och krissituationer utomlands kan vara extra obehagligt eftersom man inte alltid vet vad som gäller eller vart man ska vända sig.

Det är viktigt att tänka på att man själv är ytterst ansvarig när man är utomlands, och det gäller även vid olyckor och kriser, understryker Krisinformation på sin hemsida.

Enligt Krisinformation är det viktigt att ringa hem eller meddela sig via sociala medier, så att anhöriga får information.

I samband med utlandsvistelse bör man också registrera sig på den så kallade svensklistan. Det gör att UD eller ambassaden kan få tag i dig i händelse av en större krissituation.

Man bör också försöka hålla sig uppdaterad och följa råd från lokala myndigheter, enligt Krisinformation.

Foto: B. Bizco

Text: Redaktionen