Ny video påstås visa Putin i smärtor

2023 01 14

Den ryska diktatorn Vladimir Putin ser ut att lida av smärtor i en ny märklig video.

Återkommande under 2022 florerade uppgifter om en kritiskt sjuk Putin som genomgått behandling av cancer.

Kreml har dementerat att diktatorn skulle vara sjuk, men märkliga videoklipp och uppseendeväckande beteende har flera gånger spätt på spekulationerna.

Nu har en ny anmärkningsvärd video släppts på Putin där det ser ut som att han befinner sig i smärtor, rapporterar The Sun.

Uppges ha två sjukdomar

Tidningen uppger att de har tagit del av dokument som ska bekräfta att den ryska ledaren har cancer i bukspottskörteln och befinner sig i ett tidigt skede av Parkinsons sjukdom.

– Nya bilder från Kreml visar hur tyrannen ständigt gnuggar baksidan av sin högra hand under ett virtuellt möte med ryska regeringsmän, skriver The Sun.

– Vid andra tillfällen verkade han massera baksidan av sin vänstra hand med fingrarna på sin högra hand.

Samma högra hand misstänktes i höstas visa spår av intravenös behandling när Putin besökte militärer i Ryazan.

Märkligt beteende med händerna

Bilderna visar även andra exempel på egendomligt beteende med händerna.

– Han är benägen att hålla i hörnen på skrivborden med sin högra hand, vilket vissa har föreslagit är ett drag för att stoppa den från att darra eller skaka, skriver den brittiska tidningen.

Ett beteende som noterades redan i våras, då spekulationerna om just Parkinsons sjukdom drog igång.

I det nya klippet syns även hur han knäpper ihop händerna samt trycker in fingrarna för att forma en knytnäve med vänster hand då han talar till sina ministrar.

Ukraina: "Tror han dör snart"

I Ukraina är man övertygade om att Putin lever på lånad tid.

– Han har varit sjuk länge. Jag är säker på att han har cancer. Jag tror och hoppas att han kommer att dö väldigt snart, sade den ukrainska militärchefen Kyryrlo Budanov till ABC News i december.

Dementerar bajsrykte

För en månad sedan spreds även häpnadsväckande uppgifter om att Putin skulle ha ramlat i en trappa, slagit sig i svanskotan och bajsat på sig. 

Utsagan kom från Telegramkontot General SVR, som påstår sig ha källor inifrån Kreml och flera gånger publicerat obekräftade uppgifter om Putins hälsa.

Trots det kände sig den ryska regeringen tvungna att gå ut och kommentera bajsryktet i offentlig press.

– Vi kan säga att detta är helt osant, uttryckte Putins pressavdelning till Newsweek.

Se bilderna här

Du kan se hela videon som artikeln refererar till på The Suns Youtubekanal genom att klicka här, alternativt ett urval av bilderna på tidningens hemsida här

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen