Ny upptäckt om myror – gör som människor i krig
2024 07 02
Forskare har gjort en förbluffande upptäckt om myror.
Det är forskare vid Lausannes universitet i Schweiz som har studerat myrornas beteende.
Det är så kallade snickarmyror som har undersökts, och forskarna har gjort en anmärkningsvärd upptäckt.
Myrorna kan genomföra amputationer på andra skadade myror för att undvika infektioner.
Det rapporterar The Guardian.
Maximerar överlevnaden
The Guardian jämför myrornas beteende med en Steven Spielberg-film, där nödvändiga amputationer genomförs för att säkerställa den fortsatta överlevnaden för ens vän.
– Myrorna kan i viss mån diagnostisera såren och behandla dem därefter för att maximera de skadades överlevnad, säger Dr Erik Frank, forskare vid Lausannes universitet tillika försteförfattare till forskningsrapporten.
Hjälper varandra
Vidare förklarar Dr. Frank hur myrorna hjälper varandra att genomföra amputationen.
– Myrorna började slicka på såret och förflyttade sedan sina mundelar uppåt längs det skadade benet tills de nådde en viss punkt. De fortsatte sedan att upprepade gånger bita i det skadade benet tills det skars av.
Så gick det till
Studiens författare skriver i tidskriften Current Biology om upptäckten.
– När vi experimentellt skadade en arbetares ben vid lårbenet amputerade myrorna den skadade lemmen genom att bita i benets bas tills det var avskuret, vilket avsevärt ökade överlevnaden jämfört med myror som inte fick amputationer.
– Men när den experimentella skadan var mindre allvarlig så amputerade inte myrorna benet utan ägnade sig istället åt mer sårvård på skadeplatsen.
Unik upptäckt
Vidare framhåller forskarna att det rör sig om en unik upptäckt.
– Det är troligt att lårbensskador, genom att dämpa visst flöde, ger arbetarna tillräckligt med tid för att utföra amputationer innan patogenen sprids. Sammantaget ger denna studie det första exemplet på användning av amputationer för att behandla infekterade individer hos ett icke-mänskligt djur och visar att myror kan anpassa sin typ av behandling beroende på sårets placering.
Foto: G. de Germain
Text: Redaktionen