NY UNDERSÖKNING: Husdjuren prioriteras framför den egna partnern

2022 04 28

En ny stor undersökning visar att en betydande del av husdjursägare skulle välja sitt djur före sin partner.

Det är djurbutiken Arken Zoo som genomfört den årliga “Husdjursbarometern” och bland annat ställt den direkta frågan “Om du var tvungen att välja, skulle du välja partnern eller ditt husdjur?”.

Av de 1 800 respondenterna i Sverige, Norge och Finland meddelade hela 43 procent att husdjuret skulle prioriteras först, rapporterar Sveriges Radio. Enbart 25 procent skulle välja partnern.

“En del av familjen”

– Husdjursbarometern visar än en gång att så gott som alla tillfrågade husdjursägare, i såväl Sverige som Finland och Norge, ser husdjuret som en del av familjen, och att de känner sig älskade av sitt husdjur. Att husdjuren i sin tur minskar stress och ensamhet blir en fin symbios mellan djur och människa, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Veterinärkostnader stor utmaning

Allt är dock inte frid och fröjd. Husdjursbarometern tog även tempen på de största utmaningarna för hund- och kattägare.

Bland hundägarna hamnade veterinärkostnader, att lämna hunden ensam och att träna hunden så att den uppför sig i topp. Kattägarnas största utmaningar var å andra sidan pälsfällning, förstörda möbler och omkostnader.

Djurägare före pandemin

Trots att många blev djurägare under pandemin hade de flesta respondenterna blivit med husdjur redan före 2019. 

De flesta djuren är i åldern 5 – 10 år och en stor majoritet av djurägarna svarade att husdjur skänker glädje och minskar stress och ensamhet, skriver Arken Zoo i ett pressmeddelande.

Rasens minskade betydelse

En annan studie, utförd vid MIT och Harvard, visar samtidigt att rasen inte spelar så stor roll för hundars beteende som tidigare har antagits.

– I genomsnitt kan rasen bara förklara knappt 10 procent av de beteendeskillnader vi ser mellan hundarna i studien. Det kan verka vara paradoxalt, eftersom det strider mot de starka föreställningar som finns om olika raser, säger Elinor Karlsson, professor vid University of Massachusetts Medical School, till Dagens Nyheter.

Låga samband

Studien har framför allt fokuserat på vardagsbeteenden hos hundar. Till exempel visar resultaten att det finns väldigt låga samband mellan ras och hundens benägenhet att bli reagera aggressivt vid ett störande eller skrämmande stimuli.

Där fanns ingen koppling vare sig till genetik eller ras.

Hunden en individ

En viktig slutsats som bekräftades med studien är att man inte ska glömma att hundar är individer vars egenskaper och beteende lätt kan variera även inom raser.

– Det finns vissa genomsnittliga skillnader mellan raser, men i dag är spridningen så stor att det inte är någon garanti att man ska trivas med en viss hund bara för att man väljer en viss ras, säger Elinor Karlsson till DN.

Foto: A. Lancaster

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen