Ny trend i Sverige ökar risken för cancer
2024 11 28
En farlig trend sprids nu snabbt runt om i landet.
Det handlar om en särskild diet som hyllas på allehanda konton i sociala medier och den går ut på att man ska äta stora mängder av vissa livsmedel.
Alla grönsaker utesluts
Trenden heter carnivore-dieten och är även populär i USA.
– Dieten tillåter bara konsumtion av kött av olika slag, ägg, mejeriprodukter, fisk med mera, förklarar anrika Harvard Medical School.
Många som följer carnivore-dieten äter särskilt mycket kött.
– Man ska utesluta alla grönsaker, frukter, havregryn, frön och nötter med mera.
Då kroppen inte får mycket sockerkalorier bränner man istället fett vilket många konsumenter tror är lyckat.
En rad negativa effekter
Men det finns stora risker med den nya dieten.
– Det ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det är det som är problemet.
Det förklarar experten Åsa Brugård Konde vid Livsmedelsverket för TV4.
Att vräka i sig djurkött har en rad negativa effekter.
– Djurfett är den mest ohälsosamma fettypen eftersom den ökar nivåerna av olämplig kolesterol, poängterar Howard LeWine vid Harvard Helath Publishing.
– Andra bekymmer med carnivore-dieten är att man ökar risken för njursten, gikt och benskörhet, säger han.
Mer energi och snyggare kropp
I sociala medier framhåller emellertid inte minst olika så kallade influencers att det finns en mängd fördelar med carnivore-dieten.
Dieten ger ökad energi, mer pigghet och en snyggare kropp enligt marknadsföringen.
Bland annat påstås den vara toppen om man har mycket att göra i skolan eller på jobbet eftersom man orkar mer på kortare tid.
Men nackdelarna är betydande och bakgrunden är att dieten ger så svag variation av livsmedel.
– På grund av den totala elimineringen av en majoritet av de olika livsmedelsgrupperna så finns det många nackdelar med carnivore-dieten, uppger den stora amerikanska hälsoplattformen Healthline.
Foto: P. Du Preez
Text: Redaktionen