1 oktober 2025

Ny trend i Sverige ökar risken för cancer

2024 11 28

En farlig trend sprids nu snabbt runt om i landet.

Det handlar om en särskild diet som hyllas på allehanda konton i sociala medier och den går ut på att man ska äta stora mängder av vissa livsmedel.

Alla grönsaker utesluts

Trenden heter carnivore-dieten och är även populär i USA.

– Dieten tillåter bara konsumtion av kött av olika slag, ägg, mejeriprodukter, fisk med mera, förklarar anrika Harvard Medical School.

Många som följer carnivore-dieten äter särskilt mycket kött.

– Man ska utesluta alla grönsaker, frukter, havregryn, frön och nötter med mera.

Då kroppen inte får mycket sockerkalorier bränner man istället fett vilket många konsumenter tror är lyckat.

En rad negativa effekter

Men det finns stora risker med den nya dieten.

– Det ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det är det som är problemet.

Det förklarar experten Åsa Brugård Konde vid Livsmedelsverket för TV4.

Att vräka i sig djurkött har en rad negativa effekter.

– Djurfett är den mest ohälsosamma fettypen eftersom den ökar nivåerna av olämplig kolesterol, poängterar Howard LeWine vid Harvard Helath Publishing.

– Andra bekymmer med carnivore-dieten är att man ökar risken för njursten, gikt och benskörhet, säger han.

Mer energi och snyggare kropp

I sociala medier framhåller emellertid inte minst olika så kallade influencers att det finns en mängd fördelar med carnivore-dieten.

Dieten ger ökad energi, mer pigghet och en snyggare kropp enligt marknadsföringen.

Bland annat påstås den vara toppen om man har mycket att göra i skolan eller på jobbet eftersom man orkar mer på kortare tid.

Men nackdelarna är betydande och bakgrunden är att dieten ger så svag variation av livsmedel.

– På grund av den totala elimineringen av en majoritet av de olika livsmedelsgrupperna så finns det många nackdelar med carnivore-dieten, uppger den stora amerikanska hälsoplattformen Healthline.

Foto:  P.  Du Preez

Text: Redaktionen


5 december 2025

Chipsfavorit försvinner från svenska affärer

2025 12 07

En älskad chipsvariant försvinner nu från butikshyllorna för gott.

En populär Estrellasmak går nu i graven från en av företagets mest älskade produktserier.

Efter flera år i sortimentet meddelar snacksjätten att smaken kommer ersättas av en ny.

En chipsfavorit ryker

Estrella uppger att det är sorten Västkustchips Cheddar & Rödlök som nu fasas ut.

– Estrella Västkustchips Cheddar & Rödlök har utgått och är slut på lager, uppger Estrella.

Snacksjätten bekräftar att de enda påsar som fortfarande finns är de i butik, som också är de sista.

Estrella uppger vidare att de planerar att ersätta smaken med nya varianter.

– Vecka fyra kommer en ny smak som ersätter denna, så bredda upp med andra Västkustchips fram till dess, meddelar de.

Funnits länge i sortimentet

Chipsen har funnits länge i sortimentet och varit en populär favorit bland konsumenter.

Men enligt Estrella har försäljningen och efterfrågan påverkat beslutet.

Även om borttagandet väcker sorg hos många konsumenter, försäkrar Estrella att de arbetar med fler, nya smaker som ska lanseras inom kort.

Chipssorter i förändring

Det är inte första gången chipssortimentet förändras i svenska butiker.

Flera av Estrellas limiterade chipssmaker har blivit så populära att de snabbt sålt slut i butik.

En av dem var Västkustchips med smak av tryffel och havssalt, som snabbt blev en favorit bland många kunder.

När varianten togs bort ur sortimentet väckte det kraftiga reaktioner, vilket ledde till att Estrella beslutade att återinföra smaken.

Den finns nu därför tillbaka på butikshyllorna.

Även en annan omtyckt klassiker, dillskruvar, kom tillbaka även den, till butikshyllorna efter stor efterfrågan från kunder.

Det senaste beskedet från Estrella innebär att butikshyllorna nu kan se annorlunda ut för dem som letar efter just “Cheddar & Rödlök”.

Andra populära smaker såsom Dill & Gräslök och Ranch & Gräddfil fortsätter att säljas i butiker runt om i landet.

Foto: O Kozachenko

Text: Redaktionen


5 dec 2025

Svensk gigant nära kollaps – staten går in med 320 miljoner

2025 12 05

En av Sveriges främsta prestigebyggen har stått på randen till kollaps.

Forskningsanläggningen Max IV i Lund blöder pengar.

Driften hänger på en skör tråd och det har varit anställningsstopp i tre år, rapporterar Sydsvenskan.

Dessutom är pengarna till underhåll slut och kostnaderna för hyra och el har bränt stora hål i budgeten.

Nu kommer räddningen.

Staten går in med 320 miljoner kronor vilket säkrar driften för nuvarande och nästa år.

Framför allt betyder det att vi slutar leva med kniven på strupen. Innan vi fick de här pengarna riskerade vi att gå med ett grandiost underskott, vilket hade fått väldigt dramatiska konsekvenser för våra möjligheter att fortsätta vara i drift 2026, säger Olof Karis, direktör vid Max IV-laboratoriet, till Sydsvenskan.

Världsledande

Max IV är ett svenskt nationellt laboratorium för forskning med synkrotonljus.

Tekniken beskrivs som världsledande används bland annat inom medicin. Själva anläggningen är en av världens mest avancerade för att undersöka material på atomnivå genom intensivt röntgenljus.

Redan för två år sedan noterade dock regeringen att anläggningen drabbats av "betydande kostnadsökningar".

– En nedstängning av anläggningen skulle leda till kraftiga förseningar av viktig forskning, eller att forskningsprojekt behöver avbrytas helt, sade dåvarande utbildningsminister Mats Persson (L) vid tillfället.

LÄS MER: Första landet i Europa – Italien med helt nytt Ukrainabesked

"Inte reagera i panik"

Hösten 2023 tillsatte regeringen 40 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för ett ökat bidrag till Max IV.

Nu blir det alltså ytterligare 320 miljoner.

Vi hade ju fått en indikation att vi skulle fortsätta att vara i gång och inte reagera i panik på att vi hade ett rejält hål på intäktssidan. Men så länge vi inte har pengarna på banken så lever vi i ovisshet, säger Olof Karis.

LÄS MER: Ebba Busch: ”Jag är upprörd – rättare sagt förbannad”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen