NY TREND: Barn lockas ta bort getingbon med farlig metod

2023 07 21

Getingarna tycks ha invaderat många hushåll under sommaren 2023.

Antalet anmälningar till Anticimex har fullständigt skjutit i höjden under de senaste veckorna.

Hittills under sommaren har antalet utryckningar för att ta bort getingbon ökat med drygt 70 procent.

Men alla väljer inte att ringa skadedjursexperter när man upptäcker att getingarna har byggt bo i anslutning till hemmet, till exempel på balkongen, i taket eller under verandan.

Och nu sprids en farlig trend på sociala medier med uppmaningar om ett husmorsknep för att själv råda bot på getingbon, rapporterar TV4.

Använder bensin

Metoden har sitt ursprung i USA och går ut på att hälla bensin i en burk och placera denna under ett getingbo.

Insekterna ska då tuppa av och falla ner i bensinburken.

Många barn som använder sociala medier blir nu exponerade för metoden, vilket oroar skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten från Anticimex.

– Våra getingbon ser inte ut som i USA och nu är de så pass stora i Sverige så man skulle behöva en hink för att göra detta. Dessutom har vi inga pappersgetingar som bygger öppna bon, utan våra getingar bygger bon med hölje runt om, säger han till tv-kanalen.

Flera risker

Thomas Persson Vinnersten betonar att metoden, som blivit viral, innehåller flera risker.

Inte minst för barn som är känsligare.

– Jag tycker inte att man ska laborera med olika kemikalier bara för att det ser kul ut. Det är lite att leka, säger han och varnar för att man kan orsaka en svärm om man råkar stöta till boet.

Tusentals i ett och samma bo

Om man upptäcker ett bo i ett tidigt skede är det oftast inga problem att ta bort det själv.

Men så här års har de ofta växt till sig – och om några veckor kan det befinna sig tusentals getingar i ett och samma bo.

– Om du inte har rätt utrustning så behöver du hjälp  med att ta hand om getingboet. Då ska du ringa ett skadedjursbolag som kan hjälpa till, det är kopplat till hemförsäkran, säger Thomas Persson Vinnersten till Dagens Nyheter.

Förebyggande åtgärder

Det bästa för att inte få getingproblem är dock att arbeta förebyggande, vilket bör göras på våren eller på hösten.

– Förebygg vid platser där getingar gilla att bygga bon genom att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset, framhåller Anticimex på sin hemsida.

Foto: S. Millar

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 12

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen