NY TAKTIK: USA slår till mot Ryssland på nätet

2022 04 05

Landet har riktat sanktioner mot Rysslands cyberbrottslingar på “the dark web”.

Det är det amerikanska finansdepartementet som ligger bakom de nya, kreativa sanktionerna, rapporterar CNN.

Cyberbrottslingar härjade

Enligt departementet har man utfört en sanktion mot vad man kallar för Rysslands “mest framstående” mörka webbmarknad. 

En plats på internet där ryska cyberbrottslingar sålde verktyg och metoder för hackerattacker till ett värde av miljontals dollar.

“Djupt oroande för USA”

– Det globala hotet om cyberbrottslighet och ransomware (gisslanprogram eller utrepssningstrojan på nätet, red. anm.) som har sitt ursprung i Ryssland, och kriminella ledares förmåga att operera där ostraffat, är djupt oroande för USA, säger finansminister Janet Yellen enligt CNN.

25 miljoner dollar i kryptovaluta

Sanktionerna utfördes samtidigt som tysk polis slog till mot ryska Hydra, marknaden för internets mörka sida, som ledde till att man kunde beslagta 25 miljoner dollar i kryptovaluta.

Rysk media bekräftar

Uppgifterna om det tyska tilltaget omtalades även i ryska medier. Däremot hävdar man att det Hydra snart kan vara tillbaka igen.

– Det är inte så svårt att återställa Hydra. Programvaran kan laddas upp till en annan internetkälla, med bättre säkerhetsåtgärder, säger Igor Bederov, grundare av det ryska Internet-Rozysk cybersäkerhetsföretaget, till The Moscow Times.

Fristad för kriminalitet

Hydra har bedrivit verksamhet på internets mörka sida sedan 2015. “The dark web” utgör ett internetbaserat nätverk som tillgängliggörs för användare via en speciell programvara.

Forskare och amerikansk underrättelsetjänst är övertygade om att “dark web” på många sätt används som fristad för olaglig handel och verksamhet.

Ökad tendens till attack

I slutet av mars varnade Joe Biden för att man har märkt av tendenser till ökade ryska cyberattacker mot USA, enligt BBC.

Nu kommer alltså en del av svaret när landet riktar sanktioner direkt mot rysk kriminalitet på nätet.

Strypa finansiering

Förra året riktades en stark ström av ransomware-attacker på nätet mot amerikansk infrastruktur. 

Biden har därför försökt strypa finansieringen av kriminella gäng som härjar på nätet.

Foto: M. Feshenko

Text: Redaktionen