NY TAKTIK: USA slår till mot Ryssland på nätet

2022 04 05

Landet har riktat sanktioner mot Rysslands cyberbrottslingar på “the dark web”.

Det är det amerikanska finansdepartementet som ligger bakom de nya, kreativa sanktionerna, rapporterar CNN.

Cyberbrottslingar härjade

Enligt departementet har man utfört en sanktion mot vad man kallar för Rysslands “mest framstående” mörka webbmarknad. 

En plats på internet där ryska cyberbrottslingar sålde verktyg och metoder för hackerattacker till ett värde av miljontals dollar.

“Djupt oroande för USA”

– Det globala hotet om cyberbrottslighet och ransomware (gisslanprogram eller utrepssningstrojan på nätet, red. anm.) som har sitt ursprung i Ryssland, och kriminella ledares förmåga att operera där ostraffat, är djupt oroande för USA, säger finansminister Janet Yellen enligt CNN.

25 miljoner dollar i kryptovaluta

Sanktionerna utfördes samtidigt som tysk polis slog till mot ryska Hydra, marknaden för internets mörka sida, som ledde till att man kunde beslagta 25 miljoner dollar i kryptovaluta.

Rysk media bekräftar

Uppgifterna om det tyska tilltaget omtalades även i ryska medier. Däremot hävdar man att det Hydra snart kan vara tillbaka igen.

– Det är inte så svårt att återställa Hydra. Programvaran kan laddas upp till en annan internetkälla, med bättre säkerhetsåtgärder, säger Igor Bederov, grundare av det ryska Internet-Rozysk cybersäkerhetsföretaget, till The Moscow Times.

Fristad för kriminalitet

Hydra har bedrivit verksamhet på internets mörka sida sedan 2015. “The dark web” utgör ett internetbaserat nätverk som tillgängliggörs för användare via en speciell programvara.

Forskare och amerikansk underrättelsetjänst är övertygade om att “dark web” på många sätt används som fristad för olaglig handel och verksamhet.

Ökad tendens till attack

I slutet av mars varnade Joe Biden för att man har märkt av tendenser till ökade ryska cyberattacker mot USA, enligt BBC.

Nu kommer alltså en del av svaret när landet riktar sanktioner direkt mot rysk kriminalitet på nätet.

Strypa finansiering

Förra året riktades en stark ström av ransomware-attacker på nätet mot amerikansk infrastruktur. 

Biden har därför försökt strypa finansieringen av kriminella gäng som härjar på nätet.

Foto: M. Feshenko

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen