NY STUDIE: Så stor effekt har dos 4 av vaccinet – Klart positivt resultat

2022 07 23

En fjärde dos av vaccinet mot coronaviruset indikerar en klart positiv effekt jämfört med de som bara fått tre doser, enligt en ny svensk forskarstudie.

Det är forskare och doktorander vid Umeå Universitet som genomfört studien som nu får stor uppmärksamhet världen över.

Jämförs med de som fått 3 doser

Med hjälp av olika svenska nationella register i kombination med studier av äldre svenskar boende på särskilda boenden har forskarna studerat effekterna av en fjärde dos mot viruset.

Dosen har givits till patienterna under 2022 och forskarna har sedan studerat effekterna jämfört med personer som endast har fått tre doser av vaccinet, rapporterar forskarna i sin studie som publicerats i den anrika tidskriften The Lancet.

Forskarna granskade i ett första skede hur de äldre påverkades från dag 7 efter att de fått dos nummer 4 fram till dag 60.

Hela 71 % lägre dödsrisk

Resultatet är följande:

- Risken att dö är 71 procent lägre för de som fått 4 doser jämfört med de som bara fått 3 doser

- Risken att dö är 39 procent lägre för de som fått 4 doser jämfört med de som bara fått 3 doser avseende de inom särskilt boende

- Risken att dö är 54 procent lägre efter två månader för de som fått dos 4 jämfört med de som fått dos 3

- Risken att dö är 27 procent lägre efter två månader för de som fått dos 4 jämfört med de som fått dos 3 avseende de inom särskilt boende

Avtar efter hand

Termen ”efter två månader” avser risken att dö mellan dag 61 och 143 efter att man fått sprutan vilket innebär från två månader och nästan fram till 5 månader efter att man fått sprutan.

Med andra ord avtar effekten av dos 4 desto längre tid som går efter det tillfälle att man fått dosen. Resultatet är i det avseendet likvärdigt med studierna av dos 1, 2 och 3.

Studien avser personer som fyllt 80 år eller mer.

Alla typer av dödsfall

– Jämfört med en tredje dos så ger en fjärde dos av ett mRNA-vaccin mot covid-19 i samband med omikronperioden lägre risk för att dö, framhåller forskarna i studiens tolkning.

I The Lancet understryker Umeåforskarna att man denna gång inkluderat alla typer av dödsfall till skillnad från tidigare studier då det bara varit patienter som testat positivt för coronaviruset som räknade med.

En motvikt som dock ska tas i beaktande är att alla äldre inte uppvisar symtom även om de är smittade.

Tajmingen viktig

Syftet med forskarnas studie var att klarlägga huruvida det behövs fler påfyllnadsdoser framöver och i så fall i vilket tempo.

– Dessa studier indikerar att en fjärde dos kan minska för tidig död hos de äldre och svagaste efter uppkomsten av omikronvarianten, säger forskarna till The Lancet.

– Tajmingen av vaccineringen tycks vara viktig med tanke på den aningen minskande [effekten av vaccinet] som observerades efter två månader, uppger forskarna i sin studie.

De främsta slutsatserna

Forskarna summer studiens viktigaste slutsatser i slutet av sin rapport.

– Resultatet indikerar att jämfört med de som fått en tredje dos av mRNA-vaccinet mot covid-19 så minskar den kortsiktiga risken att dö för de som fått en fjärde dos.

– Med omkring 40 procent för de på särskilda långtidsboenden och med mer än 70 procent för de äldre som bor hemma, konstaterar forskarna och framhåller att det avser alla dödsorsaker.

– Våra resultat indikerar att uppmuntran till att nå ett högt intag av den fjärde dosen kan hjälpa till att förhindra för tidig död bland svaga äldre personer.

– Och tajmingen av dosen är viktig, klargör forskarna i studiens slutsatser.

Läs mer om studien här.

Foto: Region Uppsala

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen