NY STUDIE: Så mycket tappar Pfizer i effektivitet fyra månader efter dos 2

2021 10 05

De nya studierna som publiceras i den ansedda medicintidskriften Lancet ingick i beslutsunderlaget när USA tog beslut om en tredje spruta.

Studien visar att Pfizers coronavaccins effektivitet minskar kraftigt efter bara några månader.

Efter två doser

🔺 Mot den nya och smittsammare deltavarianten var Pfizer 93 % effektiv en månad efter dos 2 men fyra månader efter dos 2 var effektiviteten nere i 53 %.

🔺 Mot de tidigare coronavarianterna var Pfizer 97 % effektiv en månad efter dos 2 men fyra månader efter dos 2 var effektiviteten nere i 67 %.

Väldigt stor studie

Studien har utförts av forskare vid Pfizer och Kaiser Permanente i USA som studerat elektroniska hälsoregister för 3,4 miljoner personer i Kalifornien från december 2020 till augusti 2021.

Starkt skydd mot svår sjukdom

Även om vaccinets effektivitet mot att smittas avtar rejält så kvarstår ett starkt skydd mot svår sjukdom och sjukhusvistelse. Skyddet mot svår sjukdom ligger enligt studien kvar vid omkring 90 % sex månader efter andra dosen och det gäller alla coronavarianter inklusive delta enligt studien, rapporterar CNBC.

Forskarna glada

Forskarna är mycket glada över beskedet.

– För oss tyder det på att delta inte är en variant som helt undviker vaccinskydd. Om så vore fallet hade vi förmodligen inte sett högt skydd efter vaccination ty i så fall hade vaccinet inte fungerat. Det skulle börja på en låg skyddsnivå och förbli på en låg nivå, säger Sara Tartoff vid Kaiser Permanents forskningsavdelning i södra Kalifornien.

Analys

Vaccinet är mycket effektivt och ger ett kraftigt skydd – men det avtar efter hand. Detta är orsaken till att äldre och riskgrupper är i behov av en tredje dos och efter hand lära alla behöva en tredje spruta.

Ovaccinerade störst risk

De som inte vaccinerar sig alls löper betydande risk att smittas och riskerar därefter att smitta vidare till andra. Även vaccinerade kan smitta men riskerna är betydligt lägre.

Foto: CDC

[yop_poll id="723"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen