NY STUDIE: Så mycket tappar Pfizer i effektivitet fyra månader efter dos 2

2021 10 05

De nya studierna som publiceras i den ansedda medicintidskriften Lancet ingick i beslutsunderlaget när USA tog beslut om en tredje spruta.

Studien visar att Pfizers coronavaccins effektivitet minskar kraftigt efter bara några månader.

Efter två doser

🔺 Mot den nya och smittsammare deltavarianten var Pfizer 93 % effektiv en månad efter dos 2 men fyra månader efter dos 2 var effektiviteten nere i 53 %.

🔺 Mot de tidigare coronavarianterna var Pfizer 97 % effektiv en månad efter dos 2 men fyra månader efter dos 2 var effektiviteten nere i 67 %.

Väldigt stor studie

Studien har utförts av forskare vid Pfizer och Kaiser Permanente i USA som studerat elektroniska hälsoregister för 3,4 miljoner personer i Kalifornien från december 2020 till augusti 2021.

Starkt skydd mot svår sjukdom

Även om vaccinets effektivitet mot att smittas avtar rejält så kvarstår ett starkt skydd mot svår sjukdom och sjukhusvistelse. Skyddet mot svår sjukdom ligger enligt studien kvar vid omkring 90 % sex månader efter andra dosen och det gäller alla coronavarianter inklusive delta enligt studien, rapporterar CNBC.

Forskarna glada

Forskarna är mycket glada över beskedet.

– För oss tyder det på att delta inte är en variant som helt undviker vaccinskydd. Om så vore fallet hade vi förmodligen inte sett högt skydd efter vaccination ty i så fall hade vaccinet inte fungerat. Det skulle börja på en låg skyddsnivå och förbli på en låg nivå, säger Sara Tartoff vid Kaiser Permanents forskningsavdelning i södra Kalifornien.

Analys

Vaccinet är mycket effektivt och ger ett kraftigt skydd – men det avtar efter hand. Detta är orsaken till att äldre och riskgrupper är i behov av en tredje dos och efter hand lära alla behöva en tredje spruta.

Ovaccinerade störst risk

De som inte vaccinerar sig alls löper betydande risk att smittas och riskerar därefter att smitta vidare till andra. Även vaccinerade kan smitta men riskerna är betydligt lägre.

Foto: CDC

[yop_poll id="723"]