NY STUDIE: Så många steg bör du gå varje dag

2023 08 09

Den gamla rekommendationen om att gå 10 000 steg är bara att glömma.

Rådet har figurerat en längre tid, och enligt Karolinska institutet togs det från början fram som ett enkelt men relativt godtyckligt budskap för att få folk att börja röra på sig.

Nu har en internationell forskargrupp från John Hopkins University School of Medicine ifrågasatt rådet med hjälp av vetenskapen – och kommit fram till hur många steg som egentligen räcker att gå varje dag.

Och det är långt ifrån dessa 10 000 steg som behövs, rapporterar The Guardian.

Här är nya rådet

Forskarna har gjort en metaanalys.

Det innebär i det här fallet att man vägt samman 17 olika studier med totalt 226 889 deltagare som följts över sju år i snitt.

Resultatet är slående.

Enligt forskarna räcker 2 337 steg om dagen. Redan vid det antalet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar betänkligt.

– Det viktigaste budskapet man ska ta med sig från den här studien är att det hjälper till att förenkla hälsobudskapet. Redan att ta ganska få steg kan ha betydelse, säger idrottsvetenskapsdocenten Elin Ekblom Bak från Gymnastik och idrottshögskolan till Svenska Dagbladet, som också uppmärksammat studien.

Då minskar risken att dö

Hälsonyttan är med andra ord närvarande redan vid bara ett par tusen steg.

Den ökar sedan, men slår av på takten, ända upp till 20 000 steg – oavsett ålder. En sådan effekt har man tidigare enbart sett till 15 000 steg.

Mest anmärkningsvärt enligt forskarna själva är dock att medianvärdet 3 967 steg om dagen minskar risken för att avlida av hjärt- och kärlsjukdomar.

En siffra som står i stark kontrast till tidigare forskning som pekat på att 5 000 steg behövs.

– Vår analys indikerar att så lite som 4 000 steg om dagen behövs för att avsevärt minska dödsfall, oavsett orsak, och ännu färre för att minska dödsfall från hjärt-kärlsjukdom, säger forskningsledaren Maciej Banach, professor i kardiologi, enligt The Guardian.

Effekt i alla grupper

När det gäller yngre åldersgrupper kunde forskarna se den kraftigaste hälsoförbättringen hos individer som gick mellan 7 000 och 13 000 steg om dagen.

För 60-plussare sågs samma effekt om man gick 6 000 – 10 000 steg.

– Vår studie bekräftar att ju mer du går, desto bättre. Vi fann att detta gällde både män och kvinnor, oavsett ålder och oavsett om du bor i en tempererad, subtropisk eller subpolar region i världen, eller en region med mixat klimat, säger Banach.

Foto: C. Keister

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen