NY STUDIE: Otroliga uppgifter om världshaven
2023 07 12
En besvärande förändring pågår i världens hav.
Enligt ny forskning pågår för närvarande ett märkbart skifte i världshaven.
På grund av klimatförändringarna förändras havets färger avsevärt, och det blåa vattnet blir grönare över tid.
Enligt forskarna har över 56 procent av världshaven ändrat färg på ett sätt som inte kan förklaras på andra sätt än att det rör sig om klimatförändringar orsakade av människan, rapporterar CNN.
– Alla förändringar orsakar en obalans i ekosystemens naturliga organisation. En sådan obalans kommer bara att bli värre med tiden om våra hav fortsätter att värmas upp, säger studiens författare Stephanie Dutkiewicz.
Syns från rymden
Forskarna använde data från en satellit i rymden som observerat förändringar vad gäller färger i havet under två årtionden.
Dutkiewicz menar att fynden inte är överraskande, men alltjämt besvärande.
– Men ändå tyckte jag att resultaten var mycket viktiga, ännu en väckarklocka om att mänskligt inducerade klimatförändringar har påverkat jordsystemet avsevärt, säger hon.
Hon menar att det är svårt att säga huruvida förändringarna kommer vara tydliga även för det mänskliga ögat från nära håll.
En återspegling
B.B. Cael är forskare vid University of Southampton, och har tidigare forskat om fenomenet.
– Anledningen till att vi bryr oss om detta är inte för att vi bryr oss om färgen, utan för att färgen är en återspegling av förändringarna i ekosystemens tillstånd, säger han till The Guardian.
Nasa agerar
Nasa kommer nästa år att lansera ett nytt program vid namn PACE som kommer dokumentera förändringarna i havet på ett omfattande sätt.
– Baserat på lärdomar från tidigare havsfärgstudier väcker ett team av dedikerade människor PACE till liv. PACE kommer att stå inför en rad viktiga milstolpar under sitt uppdrag, framhåller Nasa.
Vill förstå mer
Studiens författare Stephanie Dutkiewicz menar att det finns mer att göra angående fenomenet.
Hon vill nu få mer förståelse för exakt vad det är som orsakar färgförändringarna och hur de fungerar i olika delar av havet.
Foto: J. Buller
Text: Redaktionen