Ny sjukdom sprids i Sverige
2025 09 21
En ny sjukdom blir allt vanligare i Sverige.
Allt fler svenskar har drabbats av en form av allergi som det länge inte har funnits så mycket kunskap om.
Det handlar om köttallergi, en allergi som beskrevs av forskare för första gången 2009 och som nu blir allt vanligare även i Sverige.
Mörkertalet tros vara stort.
”Antalet fall ökar – stort mörkertal”
Antalet fall av köttallergi ökar i Sverige, enligt Livsmedelsverket.
Allergin orsakas av fästingbett, och eftersom fästingarna har blivit fler och spridit sig över hela landet, har också köttallergi blivit vanligare.
– Allergi mot kött är ovanligt, men antalet fall ökar. Kunskapen om en sorts köttallergi med koppling till fästingbett, alfa-gal syndrom, har också blivit större, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.
Köttallergi innebär att kroppens immunförsvar plötsligt börjar reagera mot alfa-gal, ett ämne som finns i kött från alla typer av däggdjur utom människor och andra primater, rapporterar DN. Ämnet finns också i fästingars saliv.
Det är oklart hur många i Sverige som är drabbade av köttallergi.
– Vi vet dock att det finns ett stort mörkertal. Det är många som har oklara magbesvär och andra symtom som säkerligen beror på köttallergi, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, till tidningen.
LÄS OCKSÅ: Rekordbesked för Svenska kyrkan
”Kan vara livshotande”
Köttallergi ger symtom såsom nässelutslag, magbesvär och allergisk chock (anafylaxi), uppger Livsmedelsverket på sin hemsida. Man kan också drabbas av kräkningar, yrsel och diarré.
I sällsynta fall kan tillståndet bli allvarligt.
– Går det riktigt långt uppstår en anafylaktisk chock där flera organsystem är inblandade och även blodtrycksfall kan ske. Då kan det vara direkt livshotande, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog vid Livsmedelsverket, till tidningen.
Hittills finns det dock inga kända dödsfall i Sverige.
Måste avstå från kött
Den som drabbas av köttallergi måste avstå från allt kött från däggdjur, enligt Livsmedelsverket. Det innebär att man måste avstå från nötkött, fläskkött, lammkött, viltkött och inälvsmat från däggdjur.
Antalet fall av köttallergi, som också kallas för alfa-gal-syndrom, har alltså ökat i Sverige, och ökningen väntas fortsätta.
– När klimatet blir varmare och fuktigare sprider sig fästingar till fler områden. Det gör att fler kan bli bitna av fästingar. Därmed kan fler drabbas av alfa-gal-syndromet framöver, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.
LÄS OCKSÅ: Kritikstorm mot Apple efter ny iPhonelansering
Foto: Martha Dominguez de Gouveia
Text: Redaktionen