Ny sjukdom drabbar många svenskar – när man äter lunch och middag
2024 12 14
Närmare 100 000 svenskar tros vara drabbade av samma sjukdom och många vet inte om det.
Det rör sig om den nya diagnosen allergisk matstrupe som vanligtvis drabbar människor mellan 20-40 år, men även personer i andra åldersgrupper.
Sjukdomen orsakar bland annat svårigheter att svälja och maten kan fastna i matstrupen.
– Om matbitar fastnar i strupen är det vanligt att man försöker pressa ned den med vatten. Om inte det fungerar försöker man kräkas upp den. Fungerar inte det behöver personen uppsöka sjukvård akut. Då sövs patienten och matbiten tas ut via gastroskop.
Det säger Marie Carlson, överläkare och professor inom gastroenterologi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, i ett uttalande.
”Undviker att äta tillsammans”
Personer med födoämnesallergi eller andra allergier som astma eller hösnuva är särskilt utsatta.
Och antalet drabbade ökar. Närmare 100 000 svenskar bedöms lida av sjukdomen, rapporterar TV4.
– I likhet med andra allergiska sjukdomar ökar förekomsten av allergisk matstrupe. Exakt vad som orsakar sjukdomen är inte helt klarlagt, men i cirka åtta av tio fall triggas inflammationen i gång av allergener, det vill säga ämnen i födan och luften som framkallar allergi. Symtomen skiljer sig och beror mycket på patientens ålder, säger Marie Carlson.
Specialistläkaren konstaterar att vardagen påverkas avsevärt för flertalet drabbade.
– Det är vanligt att man vänjer sig vid symtomen och utvecklar strategier för att undvika besvär. Vissa väljer att endast äta hemma. Man undviker att äta tillsammans med kollegor eller på restaurang av rädsla för att mat ska fastna och måltiden behöva avbrytas. Somliga undviker också att äta den sortens mat som ofta fastnar såsom kyckling, kött och ris. Man planerar måltiden noga och börjar med att dricka vatten för att underlätta passagen.
Finns behandling
Marie Carlsson anser att utvecklingen är bekymmersam. Att många svenskar går utan diagnos och behandling oroar läkaren.
Hon berättar att personer som väntar för länge med behandling riskerar att drabbas av bestående komplikationer, till exempel ärrvävnad och förträngningar.
– Behandlingen syftar till att dämpa inflammationen, förebygga risken för ärrutveckling och att minska symtom. Den består vanligtvis av lokalt verkande kortison, ibland i kombination med protonpumpshämmare, men även av kostbehandling, biologiska läkemedel och utvidgning/dilatation av matstrupen, säger läkaren och tillägger:
– Kunskap om sjukdomen behöver spridas och bli ännu mer känd så att fler får diagnos och rätt behandling. Vid misstanke om allergisk matstrupe ska patienter remitteras till specialistläkare för utredning och diagnostik.
FAKTA: Allergisk matstrupe (Eosinofil esofagit)
- En kronisk inflammatorisk sjukdom som påverkar matstrupen och kan orsaka sväljningsbesvär, uppstötningar (reflux) och magbesvär.
- De vanligaste symtomen hos vuxna patienter är att det gör ont när man sväljer, att det är svårt att svälja och att maten går långsamt ner i matstrupen.
- Sjukdomen har varit känd sedan cirka 10–20 år. För upp till 80 procent av de drabbade finns även annan allergi/atopi.
- I Sverige drabbas 0,5–1 procent av befolkningen. Sjukdomen är vanligast i 20-40 års åldern och är tre gånger vanligare hos män. Efter refluxsjukdom (Gastro-esofagal reflux) är det den vanligaste inflammatoriska sjukdomen i matstrupen.
Källa: Akademiska sjukhuset
Foto: L. Hansel
Text: Redaktionen