Ny shoppingapp stormar fram i Sverige – en halv miljon har laddat ned den

2024 11 26

En dansk app dundrar in som etta på listan över Sveriges mest nedladdade appar.

Appen, som beskrivs som ett alternativ till kritiserade kinesiska Temu, kallas för GoWish och har tidigare gjort galen succé i Danmark.

Nu har den nyligen kommit till Sverige – och framgångssagan har bara fortsatt.

Över en halv miljon, närmare bestämt 535 722 gånger, har appen laddats ned via App Store, varav 172 027 bara sedan 1 oktober.

Det är väldigt överväldigande hur snabbt svenskarna har fått upp ögonen för GoWish här så nära inpå Black Friday och jul, säger Casper Ravn-Sørensen, vd på Go Wish, i ett pressmeddelande.

En "önskelista"

GoWish uppfanns ursprungligen av det dansk-svenska postföretaget PostNord och är numera ett privatägt techbolag. Idag används appen av varannan dansk i Danmark, där den går under namnet “Ønskeskyen”.

Upplägget kallas för “Social shopping” och går ut på att användare kan skapa önskelistor, dela inspiration och önskemål samt köpa presenter till de mest förmånliga priserna online.

Totalt har GoWish nu nio miljoner användare globalt och beskrivs som “en av världens ledande appar för önskelistor”.

– Erfarenheten med våra danska användare visar att GoWish är mycket mer än bara önskelistor, utan lika mycket används som en visuell ’moodboard’ där man kan sortera och prioritera inköp för sig själv och dela med sig till sina vänner för inspiration, som sedan kan dra nytta av det och få information om var man kan köpa varorna, säger Casper Ravn-Sørensen.

"Revolutionerar presentudelningen"

Det är i samband med Black Friday och jul som GoWish har fått fäste i Sverige. Även i Norge växer appen snabbt.

– Danskarna har redan visat att vår app är långt mer än en dille, där vi år efter år är bland de mest nedladdade apparna när vi når månaderna fram till jul, så det är spännande att följa utvecklingen i vårt broderland Sverige, säger Casper Ravn-Sørensen.

Sofia Ulver, universitetslektor vid Lunds universitet och expert på digitalt konsumentbeteende, menar att GoWish motsvarar klassiska önskelistor i modern form.

– Jag tror att ungdomar och nästa generation A verkligen kommer att revolutionera presentutdelningen tack vare digitala verktyg som detta. Det finns en stor hållbarhetseffekt här som kommer att minimera de gåvor som människor slänger bort.

– Men å andra sidan är det så att allt som handlar om konsumtion leder till ytterligare konsumtion, det säger vetenskapen. En önskelista kommer att leda till fler gåvor eftersom det är en inramad, paketerad ursäkt för att få det du vill ha – men ursäkten är god om den syftar till att minska överflödig och slösaktig konsumtion, säger Sofia Ulver.

Foto: J. Larson

Text. Redaktionen


JUST NU: Eljätte uppmanar hushållen – byt elavtal nu

2025 04 02

Elmarknaden är fortsatt osäker.

Det framhåller energijätten Vattenfall med drygt 900 000 kunder i Sverige.

Priset på gas sjunker på kontinenten, men samtidigt stiger priserna på olja och kol.

Och sedan förra månaden har de fasta elprisavtalen sjunkit – i alla fyra elområden i landet.

Överväg att byta nu

Det får Vattenfall att uppmana hushållen att ompröva sina nuvarande avtal och överväga att byta.

– Med tanke att det är en stökig omvärld, med stora osäkerheter inför kommande vinter, är det nu ett bra tillfälle att se över sitt elvatal, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, i ett uttalande.

– Man kan välja 6-, 12- eller 36-månadersavtal, beroende av vad man känner sig bekväm med. Det är lätt att tänka kortsiktigt men i det långa loppet kan de fasta avtalen erbjuda stabilitet och ge kontroll på elkostnaderna.

God elförsörjning

Elförsörjningen i Sverige är emellertid god.

Starka vindar, tysk solkraft och välfyllda nordiska vattenmagasin är anledningarna, enligt Vattenkraft. Milda temperaturer och minskad elkonsumtion bidrar också till att pressa ned priserna.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland, säger Jonas Stenbeck.

Ankkurvfenomenet syftar på hur elproduktionen från förnybara energikällor påverkar elnätet över en dag.

– Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen.

Läs mer: Jättemånga rörliga elavtal ska ändras – kunder lär bli besvikna

Medelspotpriserna:     
             Mars 2024                   Mars 2025

E1:      56,60 öre/kWh        15,80 öre/kWh

E2:      65,60 öre/kWh        10,95 öre/kWh

E3:      59,47 öre/kWh         50,81 öre/kWh

E4:      63,36 öre/kWh         60,46 öre/kWh

Källa Vattenfall

Foto: 

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA ger upp fredsplan

2025 04 02

När Donald Trump tillträdde som president lovade han att få ett snabbt slut på kriget i Ukraina.

Men fredsförhandlingarna har dragit ut på tiden.

Och nu kommer nästa bakslag.

Enligt två amerikanska tjänstemän med insyn i förhandlingarna har Trumpadministrationen gett upp ambitionen om att kunna säkra ett fredsavtal under de närmaste månaderna, rapporterar Reuters.

– Inget avtal verkar vara nära förestående, framhåller tjänstemännen enligt nyhetsbyrån.

Byter strategi

USA:s förhoppning var att ett fredsavtal skulle vara på plats i april eller maj, men nu tvingas stormakten backa från tidsplanen.

I stället planerar Vita huset att byta strategi. De kommande månaderna kommer USA att öka pressen på både Ryssland och Ukraina, enligt Reuters källor.

Vilka åtgärder USA planerar att vidta specificerar inte källorna, men de berättar att Trumpadministrationen är alltmer frustrerad över både Ukrainas och Rysslands insatser i fredsförhandlingarna.

Kritik riktas mot att Ukraina bromsar förhandlingarna genom att vägra att underteckna ett mineralavtal med USA.

Samtidigt växer frustrationen med Ryssland.

– I en rad möten och samtal har tjänstemän i Vita huset erkänt att Rysslands president Vladimir Putin aktivt motsätter sig Washingtons försök att nå ett varaktigt fredsavtal. De har diskuterat ekonomiska eller diplomatiska bestraffningar som skulle kunna driva Ryssland närmare en överenskommelse, framhåller de amerikanska källorna enligt Reuters.

”Börjat tvivla” på Putin

Den växande ilskan mot Ryssland markerar ett skifte i Trumpadministrationens interna syn på Moskvas vilja att förhandla.

Trump har i veckor sagt att han litar på Vladimir Putin och den ryske ledarens strävan efter att få slut på kriget.  

– Men Vita huset har börjat tvivla på Putins avsikter de senaste dagarna, även om Trump fortsätter att offentligt signalera sin övertygelse om att Putin vill avsluta kriget, säger källorna.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen