Ny regel för alla som åker till Thailand – många har missat det

2025 04 16

Sveriges stora semesterfavorit slår bokningsrekord.

Nyligen kunde researrangören Apollo basunera ut att bokningarna till Thailand ökat med 53 procent jämfört med förra året.

Och turistmagneten har redan utsetts till "Årets resmål” 2025 av flera medier och organisationer.

Men den populära semesterorten har nu också fattat beslut om en ny regel för alla, inklusive svenskar, som reser in i Thailand.

Helt nytt system

Från och med 1 maj i år införs det så kallade Thailand Digital Arrival Card, förkortat TDAC.

Svenska utrikesdepartementet har bekräftat förändringen i sin reseinformation.

Kortfattat är den nya regeln att du som resenär måste ha ett nytt digitalt “inträdeskort” för att få lov att komma in i landet.

Det är ett system som aldrig tidigare har använts och som ersätter den nuvarande pappersblanketten för alla utländska medborgare, rapporterar Dagbladet.

Kravet gäller oavsett om du anländer med flyg, båt eller landsvägen.

– Det nya inrikeskortet är en del av den thailändska regeringens digitala omvandling av migrationsprocesser och administreras av Thailands migratiosnbyrå, säger Ashkin Shamei, nordisk presstalesperson för Thailands turistmyndighet, TAT, till den norska tidningen.

– TDAC syftar till att förenkla gränskontroll, minska pappersarbete och göra inresa bekvämare för resenärer.

LÄS MER: Expert varnar turister för populära resmål: “Stanna hemma”

"Nytt för många"

Även för norrmän är Thailand ett omåttligt populärt resmål. Dagbladet konstaterar att det nya kravet vid inresa är “nytt för många”.

Det digitala formuläret öppnar formellt den 28 april och kan fyllas i tidigaste tre dagar före ankomst. Ansökan göras via smartphone, surfplatta eller dator.

När uppgifterna fyllts i får du en QR-kod som ska visas upp tillsammans med passet vid ankomst till Thailand.

Allt detta ska förberedas innan avresa.

Det går att ansöka om TDAC även vid ankomst, men myndigheter varnar för att dessa köer kan bli mycket långa.

Tidigare har det flaggats för att Thailand även är på väg att införa en engångsavgift på cirka 100 kronor för alla som reser till landet via flyg.

LÄS MER: Tre populära länder har fått nog – svenskar kan få betala 2 000 kronor mer

Foto: S. Dincer

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen