NY RAPPORT: Ryssland sprider allvarlig desinformation – påstår att Zelensky begått självmord

2022 05 19

Desinformationen är ett aggressivt försök att sänka Ukrainas moral och regering.

I en ny rapport uppges pro-ryska nätoperaterör ha spridit allvarlig desinformation under de första veckorna av kriget i Ukraina. 

Bakom rapporten står det amerikanska cybersäkerhetsföretaget Mandiant, som hävdar att det bland annat spridits totalt felaktiga uppgifter som påstod att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle ha begått självmord, rapporterar CNN.

Ville sänka Ukrainas moral

Motivet bakom den fejkade nyheten bestod av ett aggressivt försök att dels sänka den ukrainska moralen i botten, men också att undergräva Ukrainas regering.

“Självmordet”, som skulle ha skett på grund av Ukrainas påstådda militära misslyckande, är bara en falsk nyhet i raden av desinformation som det amerikanska företaget har spårat från misstänkta aktörer i Ryssland och Belarus. 

Vansinniga uppgifter

Ett annat exempel på vansinnig desinformation som Mandiant har identifierat är då agenter med kopplingar till Belarus felaktigt påstod att kriminella gäng i Polen plundrade kroppsorgan från ukrainska flyktingar.

Enligt de falska uppgifterna skulle gängen även ha tagit hjälp av polska tjänstemän, uppger det amerikanska cybersäkerhetsföretaget enligt CNN.

Kreml vill kontrollera åsikter

Enligt analytiker vittnar desinformationen om hur angelägna Kreml är i informationskrigsföring och om att kontrollera befolkningens uppfattning om konflikten samtidigt som man lider av stora förluster i själva kriget.

Utbredningen av Rysslandsanpassade informationsoperationer, i både skala och tempo, tyder på vikten som Ryssland lägger på att forma informationsmiljön, säger Alden Wahlstrom, senioranalytiker på Mandiant, till den amerikanska kanalen.

Långvariga kampanjtillgångar

Han tillägger:

– Vi har observerat kända aktörer som utnyttjar långvariga kampanjtillgångar och infrastruktur för att rikta in sig på Ukraina under invasionen, med hjälp av kapacitet som de har investerat i att utveckla över tiden.

“Förfalskar källmaterial”

Mandiant hävdade dock att det inte är den ryska regeringen, åtminstone direkt, som ligger bakom berättelser som den falska Zelensky-uppgiften. Den beskrivs istället som en “misstänkt rysk påverkanskampanj”. 

– Både före och under invasionen har den pågående misstänkta ryska påverkanskampanjen, kallad “Sekundär infektion”, fortsatt sin verksamhet riktad mot publik med påhittade berättelser som ofta stöds av förfalskat källmaterial, såsom förfalskade dokument, korrespondens, broschyrer och skärmdumpar, såväl som förfalskade framställningar och intervjuer, skriver Mandiant på sin hemsida.

Foto: M. Winkler resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen