NY RAPPORT: Ryssland sprider allvarlig desinformation – påstår att Zelensky begått självmord

2022 05 19

Desinformationen är ett aggressivt försök att sänka Ukrainas moral och regering.

I en ny rapport uppges pro-ryska nätoperaterör ha spridit allvarlig desinformation under de första veckorna av kriget i Ukraina. 

Bakom rapporten står det amerikanska cybersäkerhetsföretaget Mandiant, som hävdar att det bland annat spridits totalt felaktiga uppgifter som påstod att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle ha begått självmord, rapporterar CNN.

Ville sänka Ukrainas moral

Motivet bakom den fejkade nyheten bestod av ett aggressivt försök att dels sänka den ukrainska moralen i botten, men också att undergräva Ukrainas regering.

“Självmordet”, som skulle ha skett på grund av Ukrainas påstådda militära misslyckande, är bara en falsk nyhet i raden av desinformation som det amerikanska företaget har spårat från misstänkta aktörer i Ryssland och Belarus. 

Vansinniga uppgifter

Ett annat exempel på vansinnig desinformation som Mandiant har identifierat är då agenter med kopplingar till Belarus felaktigt påstod att kriminella gäng i Polen plundrade kroppsorgan från ukrainska flyktingar.

Enligt de falska uppgifterna skulle gängen även ha tagit hjälp av polska tjänstemän, uppger det amerikanska cybersäkerhetsföretaget enligt CNN.

Kreml vill kontrollera åsikter

Enligt analytiker vittnar desinformationen om hur angelägna Kreml är i informationskrigsföring och om att kontrollera befolkningens uppfattning om konflikten samtidigt som man lider av stora förluster i själva kriget.

Utbredningen av Rysslandsanpassade informationsoperationer, i både skala och tempo, tyder på vikten som Ryssland lägger på att forma informationsmiljön, säger Alden Wahlstrom, senioranalytiker på Mandiant, till den amerikanska kanalen.

Långvariga kampanjtillgångar

Han tillägger:

– Vi har observerat kända aktörer som utnyttjar långvariga kampanjtillgångar och infrastruktur för att rikta in sig på Ukraina under invasionen, med hjälp av kapacitet som de har investerat i att utveckla över tiden.

“Förfalskar källmaterial”

Mandiant hävdade dock att det inte är den ryska regeringen, åtminstone direkt, som ligger bakom berättelser som den falska Zelensky-uppgiften. Den beskrivs istället som en “misstänkt rysk påverkanskampanj”. 

– Både före och under invasionen har den pågående misstänkta ryska påverkanskampanjen, kallad “Sekundär infektion”, fortsatt sin verksamhet riktad mot publik med påhittade berättelser som ofta stöds av förfalskat källmaterial, såsom förfalskade dokument, korrespondens, broschyrer och skärmdumpar, såväl som förfalskade framställningar och intervjuer, skriver Mandiant på sin hemsida.

Foto: M. Winkler resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen