NY RAPPORT: Ryssland sprider allvarlig desinformation – påstår att Zelensky begått självmord

2022 05 19

Desinformationen är ett aggressivt försök att sänka Ukrainas moral och regering.

I en ny rapport uppges pro-ryska nätoperaterör ha spridit allvarlig desinformation under de första veckorna av kriget i Ukraina. 

Bakom rapporten står det amerikanska cybersäkerhetsföretaget Mandiant, som hävdar att det bland annat spridits totalt felaktiga uppgifter som påstod att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle ha begått självmord, rapporterar CNN.

Ville sänka Ukrainas moral

Motivet bakom den fejkade nyheten bestod av ett aggressivt försök att dels sänka den ukrainska moralen i botten, men också att undergräva Ukrainas regering.

“Självmordet”, som skulle ha skett på grund av Ukrainas påstådda militära misslyckande, är bara en falsk nyhet i raden av desinformation som det amerikanska företaget har spårat från misstänkta aktörer i Ryssland och Belarus. 

Vansinniga uppgifter

Ett annat exempel på vansinnig desinformation som Mandiant har identifierat är då agenter med kopplingar till Belarus felaktigt påstod att kriminella gäng i Polen plundrade kroppsorgan från ukrainska flyktingar.

Enligt de falska uppgifterna skulle gängen även ha tagit hjälp av polska tjänstemän, uppger det amerikanska cybersäkerhetsföretaget enligt CNN.

Kreml vill kontrollera åsikter

Enligt analytiker vittnar desinformationen om hur angelägna Kreml är i informationskrigsföring och om att kontrollera befolkningens uppfattning om konflikten samtidigt som man lider av stora förluster i själva kriget.

Utbredningen av Rysslandsanpassade informationsoperationer, i både skala och tempo, tyder på vikten som Ryssland lägger på att forma informationsmiljön, säger Alden Wahlstrom, senioranalytiker på Mandiant, till den amerikanska kanalen.

Långvariga kampanjtillgångar

Han tillägger:

– Vi har observerat kända aktörer som utnyttjar långvariga kampanjtillgångar och infrastruktur för att rikta in sig på Ukraina under invasionen, med hjälp av kapacitet som de har investerat i att utveckla över tiden.

“Förfalskar källmaterial”

Mandiant hävdade dock att det inte är den ryska regeringen, åtminstone direkt, som ligger bakom berättelser som den falska Zelensky-uppgiften. Den beskrivs istället som en “misstänkt rysk påverkanskampanj”. 

– Både före och under invasionen har den pågående misstänkta ryska påverkanskampanjen, kallad “Sekundär infektion”, fortsatt sin verksamhet riktad mot publik med påhittade berättelser som ofta stöds av förfalskat källmaterial, såsom förfalskade dokument, korrespondens, broschyrer och skärmdumpar, såväl som förfalskade framställningar och intervjuer, skriver Mandiant på sin hemsida.

Foto: M. Winkler resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen