NY MÄTNING: Vind i seglen för den ena sidan

2021 11 04

I dag tar Magdalena Andersson över som ny partiledare för Socialdemokraterna och samma dag kommer nu en ny mätning som visar att vänstersidan har vind i seglen.

En ny mätning av Novus visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar samtidigt som Socialdemokraterna inte påverkas nämnvärt av det faktum att Magdalena Andersson tar över som partiledare - i alla fall inte initialt. 

På högersidan ökar Moderaterna samtidigt som SD minskar och det är en trend som nu  pågått en tid uppger Novus vd Torbjörn Sjöström.

– Moderaterna fortsätter uppåt tredje månaden i rad och Sverigedemokraterna tappar för tredje månaden i rad, säger han till SVT.

Vänsterpartiet ökar och KD minskar

Vänsterpartiet ökat till 11,3 och ligger nu en mycket hög nivå vilket fortsatt ger partiet muskler när det gäller att ställa krav i regeringsfrågan. Samtidigt tappat KD till en nivå farligt nära 4%-spärren.

Här är Novus resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                 11,3         +0,7
🔴Socialdemokraterna     25,6         -0,4
🟢Miljöpartiet                          4,8         +0,8
🟢Centern                                  8,5         -0,3
🔵Liberalerna                           2,8         +0,2
🔵Moderaterna                    22,9         +0,3
🔵Kristdemokraterna         4,1         -0,5
🔵SD                                           19,1         -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                50,2        +0,8
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,9         -0,3   
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS

Den stora slutsatsen inför valet 2022 av den nya mätningen är att M-KD-SD-L-sidan med Moderaterna i spetsen har en stor utmaning när det gäller att hålla både L och KD över spärren. Framförallt är Liberalerna i en akut situation.

🔴 V ligger mycket högt i opinionen och om partiet når över 10 % i valet har man en rejäl styrkeposition. I det närmaste är partiets fokus att skapa en ny dynamik  när Magdalena Andersson tar över som S-ledare,

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26  % och nu handlar allt om att följa utvecklingen när Magdalena Andersson tar över. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP ökar i denna mätning och partiets förhoppning är att klättra upp till strax över 5 % för att slippa den långvariga pressen kring 4 %-spärren. Det krävs dock fler mätningar för att se om ökningen i denna Novusmätning är ett trendbrott.

🟢 C är med sina 8,5 % vågmästare i svensk politik om detta skulle bli valresultat.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och Nyamko Sabunis senaste utspel om att öppna för att ge miljöminister Per Bolund (MP) sparken om inte S-MP-regeringen agerar i frågan om utökade möjligheter till förvaring av utbränt kärnbränsle kan ge L ytterligare råg i ryggen. Men partiet är fortfarande i en mycket svår situation.

🔵 M ökar för tredje Novusmätningen i rad  och parkerar sig nu tydligt som näst största parti. I denna mätning är Ulf Kristerssons parti bara 2,7 % ifrån att bli Sveriges största parti. M:s främsta huvudvärk är emellertid L och KD.

🔵 KD har fått en lugnare tillvaro efter att Ebba Buschs husaffär är över men det är tydligt att det senaste året skadat patiet i opinionen.

🔵 SD tappar för tredje Novusmätningen i rad men ligger fortsatt högt i opinionen. 

◾Mätningen är genomförd 4 – 31 oktober.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen