NY MÄTNING: Vind i seglen för den ena sidan

2021 11 04

I dag tar Magdalena Andersson över som ny partiledare för Socialdemokraterna och samma dag kommer nu en ny mätning som visar att vänstersidan har vind i seglen.

En ny mätning av Novus visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar samtidigt som Socialdemokraterna inte påverkas nämnvärt av det faktum att Magdalena Andersson tar över som partiledare - i alla fall inte initialt. 

På högersidan ökar Moderaterna samtidigt som SD minskar och det är en trend som nu  pågått en tid uppger Novus vd Torbjörn Sjöström.

– Moderaterna fortsätter uppåt tredje månaden i rad och Sverigedemokraterna tappar för tredje månaden i rad, säger han till SVT.

Vänsterpartiet ökar och KD minskar

Vänsterpartiet ökat till 11,3 och ligger nu en mycket hög nivå vilket fortsatt ger partiet muskler när det gäller att ställa krav i regeringsfrågan. Samtidigt tappat KD till en nivå farligt nära 4%-spärren.

Här är Novus resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                 11,3         +0,7
🔴Socialdemokraterna     25,6         -0,4
🟢Miljöpartiet                          4,8         +0,8
🟢Centern                                  8,5         -0,3
🔵Liberalerna                           2,8         +0,2
🔵Moderaterna                    22,9         +0,3
🔵Kristdemokraterna         4,1         -0,5
🔵SD                                           19,1         -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                50,2        +0,8
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,9         -0,3   
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS

Den stora slutsatsen inför valet 2022 av den nya mätningen är att M-KD-SD-L-sidan med Moderaterna i spetsen har en stor utmaning när det gäller att hålla både L och KD över spärren. Framförallt är Liberalerna i en akut situation.

🔴 V ligger mycket högt i opinionen och om partiet når över 10 % i valet har man en rejäl styrkeposition. I det närmaste är partiets fokus att skapa en ny dynamik  när Magdalena Andersson tar över som S-ledare,

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26  % och nu handlar allt om att följa utvecklingen när Magdalena Andersson tar över. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP ökar i denna mätning och partiets förhoppning är att klättra upp till strax över 5 % för att slippa den långvariga pressen kring 4 %-spärren. Det krävs dock fler mätningar för att se om ökningen i denna Novusmätning är ett trendbrott.

🟢 C är med sina 8,5 % vågmästare i svensk politik om detta skulle bli valresultat.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och Nyamko Sabunis senaste utspel om att öppna för att ge miljöminister Per Bolund (MP) sparken om inte S-MP-regeringen agerar i frågan om utökade möjligheter till förvaring av utbränt kärnbränsle kan ge L ytterligare råg i ryggen. Men partiet är fortfarande i en mycket svår situation.

🔵 M ökar för tredje Novusmätningen i rad  och parkerar sig nu tydligt som näst största parti. I denna mätning är Ulf Kristerssons parti bara 2,7 % ifrån att bli Sveriges största parti. M:s främsta huvudvärk är emellertid L och KD.

🔵 KD har fått en lugnare tillvaro efter att Ebba Buschs husaffär är över men det är tydligt att det senaste året skadat patiet i opinionen.

🔵 SD tappar för tredje Novusmätningen i rad men ligger fortsatt högt i opinionen. 

◾Mätningen är genomförd 4 – 31 oktober.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.