NY MÄTNING: Valseger med 11 mandat om det vore val idag

2021 10 07

Moderaterna är den största vinnaren både jämfört med förra månaden och jämfört med förra valet men det är S-V-MP-C-sidan som skulle vinna valet om det vore val i dag. Segermarginalen skulle bli hela 11 mandat.

Det visar Novus nya mätning för oktober månad som även visar att det är väldigt jämnt procentuellt sett mellan de två mest sannolika regeringsalternativen inför valet nästa år. Det är dött lopp mellan S-V-MP-C-sidan och M-KD-SD-L-sidan men allt hänger på Liberalerna som i nuläget ligger långt under spärren. 

Även om L ökar med 0,5 i Novus för oktober jämfört med september så landar ändå bara partiet på 2,6 %. V och MP backar mest men det är små förändringar jämfört med förra mätningen. 

Moderaterna går allt starkare

– Under pandemin har Moderaterna hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Här är Novus resultat för oktober jämfört med september respektive valresultatet 2018:

                                                       Okt         Sept         2018

🔴Vänsterpartiet                 10,6         -0,6         +2,6
🔴Socialdemokraterna     26,0         +0,1        -2,3
🟢Miljöpartiet                          4,0         -0,4         -0,4
🟢Centern                                  8,8         -0,1         +0,2
🔵Liberalerna                           2,6         +0,5        -2,9
🔵Moderaterna                    22,6         +0,6       +2,8
🔵Kristdemokraterna         4,6          +0,1        -1,7
🔵SD                                           19,4        -0,2          +1,9
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,4       -1,0          +0,1
🔵🔵 M+KD+SD+L               49,2       +1,0        +0,1
 

Vore det val i dag skulle S-V-MP-C få 180 mandat jämfört med 169 mandat för M-KD-SD-sidan eftersom L skulle trilla ur riksdagen.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är emellertid oklart. C är det parti som är svårast att placera in i de två regeringsalternativen. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS

🔴 V ligger på fortsatt höga nivåer. Nooshi Dadgostars stora utmaning är dock att bli accepterad av Centerpartiet. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 % men nu går S i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare som lär bli Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP fick en sannolik klimateffekt efter sommarens extremväder men lever nu återigen farligt nära spärren. Det är mycket bekymmersamt för partiet att man ligger så lågt trots att klimatfrågan är jättestor ute i Europa och övriga världen.

🟢 C ligger stabilt i mätningarna. Partiets inställning och positionering i regeringsfrågan blir allt mer central.

🔵 L har ännu inte funnit formeln för att bryta igenom 4 %-vallen utan befinner sig i ett mycket akut läge.

🔵 M ligger på en hög nivå och partiets största bekymmer är helt enkelt L:s låga siffror.

🔵 KD befinner sig i ett svagt läge och är i behov av att skaka av sig Ebbas husaffär som väntas gå till domstol inom kort om inte parterna kan förlikas inom de närmaste dagarna.

🔵 SD har ganska länge legat stabilt kring 19 - 20 %. Partiets viktigaste uppgift är nu att skapa en så god relation som möjligt med M-KD vilket är en uppgift som ser ut att gå mycket bra.

◾Mätningen är genomförd 30 augusti – 3 oktober  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="734"]