NY MÄTNING: Valseger med 11 mandat om det vore val idag

2021 10 07

Moderaterna är den största vinnaren både jämfört med förra månaden och jämfört med förra valet men det är S-V-MP-C-sidan som skulle vinna valet om det vore val i dag. Segermarginalen skulle bli hela 11 mandat.

Det visar Novus nya mätning för oktober månad som även visar att det är väldigt jämnt procentuellt sett mellan de två mest sannolika regeringsalternativen inför valet nästa år. Det är dött lopp mellan S-V-MP-C-sidan och M-KD-SD-L-sidan men allt hänger på Liberalerna som i nuläget ligger långt under spärren. 

Även om L ökar med 0,5 i Novus för oktober jämfört med september så landar ändå bara partiet på 2,6 %. V och MP backar mest men det är små förändringar jämfört med förra mätningen. 

Moderaterna går allt starkare

– Under pandemin har Moderaterna hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Här är Novus resultat för oktober jämfört med september respektive valresultatet 2018:

                                                       Okt         Sept         2018

🔴Vänsterpartiet                 10,6         -0,6         +2,6
🔴Socialdemokraterna     26,0         +0,1        -2,3
🟢Miljöpartiet                          4,0         -0,4         -0,4
🟢Centern                                  8,8         -0,1         +0,2
🔵Liberalerna                           2,6         +0,5        -2,9
🔵Moderaterna                    22,6         +0,6       +2,8
🔵Kristdemokraterna         4,6          +0,1        -1,7
🔵SD                                           19,4        -0,2          +1,9
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,4       -1,0          +0,1
🔵🔵 M+KD+SD+L               49,2       +1,0        +0,1
 

Vore det val i dag skulle S-V-MP-C få 180 mandat jämfört med 169 mandat för M-KD-SD-sidan eftersom L skulle trilla ur riksdagen.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är emellertid oklart. C är det parti som är svårast att placera in i de två regeringsalternativen. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS

🔴 V ligger på fortsatt höga nivåer. Nooshi Dadgostars stora utmaning är dock att bli accepterad av Centerpartiet. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 % men nu går S i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare som lär bli Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP fick en sannolik klimateffekt efter sommarens extremväder men lever nu återigen farligt nära spärren. Det är mycket bekymmersamt för partiet att man ligger så lågt trots att klimatfrågan är jättestor ute i Europa och övriga världen.

🟢 C ligger stabilt i mätningarna. Partiets inställning och positionering i regeringsfrågan blir allt mer central.

🔵 L har ännu inte funnit formeln för att bryta igenom 4 %-vallen utan befinner sig i ett mycket akut läge.

🔵 M ligger på en hög nivå och partiets största bekymmer är helt enkelt L:s låga siffror.

🔵 KD befinner sig i ett svagt läge och är i behov av att skaka av sig Ebbas husaffär som väntas gå till domstol inom kort om inte parterna kan förlikas inom de närmaste dagarna.

🔵 SD har ganska länge legat stabilt kring 19 - 20 %. Partiets viktigaste uppgift är nu att skapa en så god relation som möjligt med M-KD vilket är en uppgift som ser ut att gå mycket bra.

◾Mätningen är genomförd 30 augusti – 3 oktober  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="734"]

Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen