NY MÄTNING: V och SD lyfter rejält

2021 06 29

Nooshi Dadgostars  Vänsterpartiet och Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna är de två stora vinnarna i samband med regeringskrisen.

Det visar en helt ny mätning från Novus idag som är genomförd 21-27 juni och som därmed fångar in den pågående regeringsturbulensen. Samtidigt faller Centern rejält i mätningen och sammantaget  får M-KD-SD-L-sidan en skjuts uppåt till nästan 51 %:

Parti                              Novus Juni       Skillnad mot maj

🔴Vänsterpartiet                 11,2      +1,6
🔴Socialdemokraterna     25,5      -0,6
🟢Miljöpartiet                          3,5      -0,7
🟢Centern                                  7,9      -1,5
🟣Liberalerna                           2,5      +0,2
🔵Moderaterna                    21,8      -0,8
🔵Kristdemokraterna          5,0      -0,3
🟡SD                                           21,4     +2,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48,1      -1,2
🔵🟡M+KD+SD+L               50,7     +1,3
 
ANALYS

Om talmansrundorna inte skulle resultera i någon lösning och talmannen istället skulle utlysa extraval indikerar Novusmätningen att det skulle bli seger för M-KD-SD-L-sidan och att Ulf Kristersson (M) skulle bli Sveriges nya statsminister vilket kan ha varit en av faktorerna bakom att Stefan Löfven (S) undvek extraval. Här är analysen parti för parti:

✅ V har vunnit rejält på sin kamp mot marknadshyror. Nooshi har även ökar rejält i personlig popularitet som partiledare.

✅ S är i behov av att samla partiet och formulera ett tydligt budskap. Pandemieffekten är utraderad.

✅ MP har under lång tid haft stora problem med att lyfta i opinionen och är i behov av en rejäl intern omskakning vad gäller budskap och strategi. Partiet tycks beroende av stödröster.

✅ C:s starka utveckling är bruten och partiet har skadats av kritiken om att man säger nej till både V och SD.

✅ L tycks ha  omöjligt att lyfta tydligt även om en liten marginell ökning ses i den nya mätningen. L är annars det parti som förändrats mest nyligen då det bytt sida i politiken.

✅ M ligger på fortsatt stabila nivåer. Ulf har betydande chans att bli nästa statsminister.

✅ KD tycks ha parkerat sig kring 5 %. Den tidigare akuta faran att fall ner till 4% tycks avvärjd.

✅ SD ökar rejält och är nu mindre än en halv procent från att vara landets största oppositionsparti. Jimmie har varit tydligast av alla när det gäller att han vill ha extraval vilket SD kan ha vunnit på.

◾Mätningen är genomförd 21 - 27 juni.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de inte.

Foto: Nooshi Dadgostar, FB, resp. Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="287"]