NY MÄTNING: Svenskarnas val – folkomrösta inte om Nato

2022 05 05

En majoritet vill inte att Sverige ska ha en folkomröstning om att gå med i Nato eller inte.

62 procent. Så stor andel av svenskarna vill inte se en folkomröstning kring ett eventuellt svenskt medlemskap i militäralliansen Nato.

Svenskarna som är osäkra över ett medlemskap ökar också, visar en ny mätning från Novus enligt SVT.

Efter V:s krav

Undersökningen har utförts direkt efter att Vänsterpartiets ordförande och partiledare Nooshi Dadgostar krävt just en folkomröstning huruvida Sverige ska ansöka till Nato eller inte.

– Det här är ett beslut som innebär så långt gående åtaganden, och som enligt vår bedömning kommer göra Sverige otryggare, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

“Hårresande”

Vänsterledaren kritiserar även Socialdemokraterna för att ha gett svenska folket falska löften då de gick till val med att säga nej till Nato.

– Jag har aldrig varit med om det i mitt politiska liv. Där är en så stor och viktig och central fråga för Sverige hastas fram på det här sättet. Det är inte rimligt. Svenska folket måste få veta vad det finns för fördelar men också risker så att vi kan få ett förankrat beslut. En folkomröstning skulle kunna ske i år så det är även det en snabb tidsplan. Men att göra det här på två-tre veckor är helt hårresande, tillägger hon.

Majoritet vill inte rösta

Enligt mätningen har inte svenska folket samma krav som Vänsterpartiet på en folkomröstning. 62 procent av de tillfrågade uppger att det inte bör röstas om Nato.

29 procent uppger att de vill att en folkomröstning ska äga rum medan nio procent är osäkra.

Osäkra socialdemokrater ökar

Mätningen visar också att andelen som inte har bestämt sig för om de vill se Sverige i Nato har ökat, från 22 procent till 27 procent.

Främst är det de socialdemokratiska sympatisörer som är osäkra. Där har statistiskt säkerställd uppgång från 26 till 35 procent noterats.

Eventuellt besked nästa vecka

Ett svenskt besked om Nato kan komma så tidigt som redan nästa helg. Tidigare har Socialdemokraterna kommunicerat att 24 maj är datumet då deras säkerhetsanalytiska rapport ska vara avlagd.

Under gårdagen bekräftade dock partiets pressekreterare Tobias Baudin att partistyrelsen kallat till nytt möte redan 15 maj då det också kan fattas beslut i frågan, uppgav Aftonbladet.

Samma helg som Finland

Det är i så fall samma helg som Finland uppges lämna sitt besked om Natoansökan.

– Den helgen är det mycket troligt att svenska Socialdemokraterna också fattar beslut. Landar både S i Finland och Sverige i att de är för ett medlemskap så kommer båda länderna att gå vidare utan några större dröjsmål, säger en källa till Aftonbladet som uppges ha insyn.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen