NY MÄTNING: Svenskarnas förtroende ökar – Partiets nya toppnotering

2022 03 22

Hela 43 procent av svenskarna har förtroende för regeringspartiet Socialdemokraterna.

Det visar förtroendebarometern från Medieakademin, som publicerades på tisdagen.

Siffran är den högsta som Socialdemokraterna uppnått sedan mätningen upprättades för 25 år sedan, rapporterar SR Ekot.

Tvåa på listan

Oppositionspartiet och Socialdemokraternas största rival Moderaterna ligger nio procentenheter bakom Magdalena Anderssons (S) regeringsparti. Ulf Kristerssons parti har näst högst förtroende hos svenskarna med 34 procent

I botten hittas Miljöpartiet och Liberalerna. Endast 13 respektive 10 procent av svenska folket utrycker ett förtroende för partierna.

Statliga institutioner

Förtroendebarometern från Medieakademin visar även att svenskarnas förtroende för statliga institutioner ökar.

Hälften eller fler av svenska folket har förtroende för statliga institutioner som regeringen och riksdagen. En ökning jämfört med tidigare år.

Högst förtroende har sjukvården, polisen samt universitet och högskolor.

Sverige är på rätt väg

Överlag visar mätningen att det svenska folket har en alltmer positivare bild av samhället. 43 procent av svenskarna anser att Sverige är på rätt väg i jämförelse med 32 procent som anser att Sveriges utveckling går åt fel håll.

Företag

Systembolaget är fortfarande det företag som svenskarna hyser störst förtroende för. 71 procent av svenskarna har förtroende för företaget. På andra plats placeras sig livsmedelsbutiken ICA (60 procent) följt av IKEA (57 procent).

Medier

Störst förtroende bland medier har Public Service-styrda SR och SVT. 70 procent av svenskarna har förtroende för SR och 66 procent har förtroende för SVT. Det är drygt 20 procentenheter fler än trean Lokala Tidningen (48 procent)

Hela mätningen 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen