NY MÄTNING: Stora förändringar i valårets första mätning

2022 01 05

Moderaterna tappar kraftigt samtidigt som Socialdemokraternas uppgång fortsätter i valårets första Novusmätning.

Magdalena Andersson-effekten ångar vidare för Socialdemokraterna som nu klättrar upp till över 31 procent i Novus mätning för januari 

Väldig uppgång för S

Sedan juli månad har Socialdemokraterna ökat med hela 7,5 procentenheter samtidigt som alla andra partier utom Kristdemokraterna har tappat i stöd enligt Novus månadsmätningar.

Vänsterpartiet har under samma period tappat 2,8, Moderaterna 2,3 och Centern 2,2.

Moderaterna backar tydligt

Ulf Kristerssons (M) parti har fått en svag inledning på valåret. Men partiledningen är vid gott mod.

– Det är till att början med en enskild mätning, men dels har Socialdemokraterna en smekmånad sedan en tid tillbaka, dels finns det en rörlighet mellan partier som vill byta ut regeringen, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT.

Centern tappar för varje mätning

Annie Lööf och Centerpartiet har sjunkit i en rad mätningar den senaste tiden och tappat fortsätter även i denna mätning. Minus 0,8 innebär att partiet har fallit ned till samma låga nivå som i juni 2016.

Katastrof för Liberalerna

För Liberalerna är läget ännu värre. Trots en massiv satsning från partiet ligger man på blott 2,2 procent och har därmed hela 1,8 procentenheter upp till 4%-spärren med bara 8 månader till valet.

Succé for SD

Sverigedemokraterna klättrar upp till 20,1 och är därmed Sveriges näst största parti  i Novus nya mätning.  

Vågmästare

Sett till de mest troliga regeringsalternativen så drygar S-V-MP-C-sidan ut sin ledning och får majoritet även utan Miljöpartiet. Men allt hänger på Centern som fortfarande har vågmästarställning.  Den goda nyheten för M-KD-SD-sidan är att KD ökar för andra mätningen i rad.

Här är Novus mätning för januari jämfört med december :

                                                       Jan          Dec

🔴Vänsterpartiet                  10,5       +0,5
🔴Socialdemokraterna      31,3       +2,0
🟢Miljöpartiet                           3,4        -0,3
🟢Centern                                   6,7        -0,8
🔵Liberalerna                            2,2        -0,8
🔵Moderaterna                     18,7        -2,5
🔵Kristdemokraterna           5,6       +0,9
🔵SD                                            20,1       +1,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,9        +1,4
🔴🟢 S+V+MP                        45,2        +2,2
🟢      Centern                             6,7        -0,8
🔵🔵 M+KD+SD+L              46,6        -1,3
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       118 + 40 + 0 + 25 = 183       
🔴🟢 S+V+MP             118 + 40 + 0 = 158
🟢      Centern                25 = 25
🔵🔵 M+KD+SD+L    70 + 21 + 75 + 0 = 166
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger fortsatt över 10 procent vilket är ett klart lyft jämfört med valresultatet. Vänstern har tappat sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna och för partiet är dagens uppgång ett glatt besked. 

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson. Partier brukar lyfta när de byter partiledare och den stora frågan är om denna lyftning kanske kan vara permanent. Min bedömning är att den delvis är det då Magdalena Andersson har en skarpare profil än Stefan Löfven. Hur stor del av den kraftiga uppgången på 7,5 procentenheter so S ökat edan juli kan bli helt avgörande för valutgången.  Ett annat lyft för S är att partiet nu kan föra en stramare migrationspolitik när Miljöpartiet nu lämnat regeringen.

🟢 MP befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har visserligen lättare att få stödröster än Liberalerna  men samtidigt hamnar S-V-sidan likväl i beroendeställning till Centern så det kan inte uteslutas att stödrösterna uteblir.  

🟢 C har tappat efter regeringsturbulensen där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev svårt för väljarna att hänga med på och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centern helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver och inledningen på det nya är negativ för Centern var profil sedan hösten blivit svajig för många väljare.

🔵 L tappar rejält i nya mätningen och krisen är ju total för partiet. I sin ambition att hålla samman partiet har L svårt att nå ut till väljarna och satsningen på kärnkraftskortet har inte givit den utdelning som partiet hoppats på - i alla fall inte i denna mätning.

En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet.

🔵 M hade ett starkt år 2021 men har under vintern tappat tydligt. Ulf Kristerssons stora plus rent regeringsmässigt; att han uppvisar betydligt mer enighet inom sitt regeringsunderlag än vad motkandidaten Magdalena Andersson (S) gör, betalar sig inte i opinionsmätningarna. Tvärtom  har partiet tappar sedan Andersson tog över som statsministerutmanare och en del väljare har gått direkt över till Socialdemokraterna enligt mätningar.

🔵 KD ökar för andra mätningen i rad och partiets fokus på sjukvården, landsbygden och tryggheten ser ut att ge resultat. Ebba Busch är en av de mest energiska partiledarkandidaterna i kampanjskeden vilket är en stor tillgång för KD under valåret.

🔵 SD kliver upp och intar positionen som Sveriges näst största parti och ligger nu 1,4 före Moderaterna i denna mätning. Det är en mycket starkt siffra för partiet som därmed nått något av en drömgräns över 20 procent.  

◾Mätningen är genomförd  6 december till 2 januari.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.