NY MÄTNING: Stor spänning inför valet 2022

2021 12 02

Utan Centerns stöd så har inte Socialdemokraterna någon chans att regera vidare  efter valet 2022.

Det är en huvudslutsats av SCB:s nya mätning som presenteras idag. Samtidigt visar mätningen att Centern backar mest av alla partier just nu samtidigt som Socialdemokraterna är på uppgång med sin nya partiledare och statsminister Magdalena Andersson.

Kämpigt för Liberalerna och MP

SCB-mätningen som avser november och som jämförs med den senaste SCB-mätningen i maj månad visar att Socialdemokraterna ligger på en hög nivå jämfört med flera andra mätningar. Partiet ökar dessutom mest av alla partier.

Samtidigt är krisen fortsatt djup för Liberalerna. De nya siffrorna visar inga som helst tecken på att Nyamko Sabunis parti är på väg uppåt i opinionen. 

De Gröna under spärren

Det är även svettiga tider för Miljöpartiet De Gröna som i nya mätningen får 0,1 %. under spärrgränsen för att komma in i riksdagen. Med Miljöpartiet utanför riksdagen försvåras chanserna rejält för Socialdemokraterna. Mätningen genomfördes 28 oktober till 25 november och har därmed inte fångat in de senaste dagarnas turbulens i regeringsfrågan.

Jämnt mellan de båda sidorna

Efter att Centern stoppade S-MP-budgeten och markerade ett ökat avståndstagande till S-regeringen är det allt vanskligare att placera in Centern i något av de två regeringsunderlagen - eftersom S-sidan även är beroende av Vänsterpartiet.

Ligger 2,2 %-enheter efter

Centern har emellertid sagt ja till att passivt stödja den nuvarande S-regeringen och enligt den indelningen erhåller S-regeringsunderlaget över 50 % samtidigt som M-KD-SD-L-sidan ligger 2,2 %-enheter efter.

Här är SCB:s mätning för november jämfört med maj:

                                                       Nov      Maj

🔴Vänsterpartiet                   9,2        +0,3
🔴Socialdemokraterna     29,1       +0,9
🟢Miljöpartiet                          3,9       +0,1
🟢Centern                                  8,4        -1,1
🔵Liberalerna                           2,5       +0,0
🔵Moderaterna                     22,7      +0,3
🔵Kristdemokraterna           4,6      +0,1
🔵SD                                            18,6       -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,6        +0,2
🔴🟢 S+V+MP                        42,2        +1,3
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +0,1
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

 

🔴 V är fortsatt starka i denna mätning. Partiet fick stor uppmärksamhet i media i samband med regeringsförhandlingarna med Magdalena Andersson (S) och har visat att de är att räkna med i svensk politik.

🔴 S ser ut att vara på frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som även blivit statsminister. Men hon har inte synts av mycket i debatten ännu då hon så här långt mest har fått fokusera på statsministeromröstningen och budgetfrågan. Det innebär att det kan dröja ytterligare en tid innan man vet närmare hur det utvecklar sig. Att S nu inte längre har med sig MP i regeringen gör att statsministern kan köra betydligt mer ren S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.

🟢 MP är nu svårbedömda då de lämnat regeringen vilket inte fångas in i denna mätning. Partiet befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har dock lättare att få stödröster än Liberalerna har. Samtidigt har MP skaffat sig en friare roll utanför regeringen vilket är ett plus inför valkampanjen.

🟢 C är helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 och partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L såg ut att vara på väg upp i opinionen men flera mätningar har nu visat att uppgången kommit av sig. Den djupa krisen består och partiet är nära något av ett panikartat läge. En ökning behöver komma före valet slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet.

🔵 M ökar ytterligare lite i denna mätning och partiet har haft ett starkt år 2021. Ett plus för Ulf Kristersson är att han uppvisar betydligt mer enighet inom sitt regeringsunderlag än vad motkandidaten Magdalena Andersson (S) gör.

🔵 KD tycks ha lagt husbråket med Esbjörn, 82 år, bakom sig och partiet befinner sig nu i ett stillsammare läge. Sannolikt behöver partiet ladda batterierna en tid innan man tar nya tag - de nya tagen tycks handla om sjukvården, landsbygden och tryggheten.

🔵 SD ligger lägre i denna mätning än i flera andra mätningar. Partiet har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  28 oktober till 25 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen