NY MÄTNING: Stor spänning inför valet 2022

2021 12 02

Utan Centerns stöd så har inte Socialdemokraterna någon chans att regera vidare  efter valet 2022.

Det är en huvudslutsats av SCB:s nya mätning som presenteras idag. Samtidigt visar mätningen att Centern backar mest av alla partier just nu samtidigt som Socialdemokraterna är på uppgång med sin nya partiledare och statsminister Magdalena Andersson.

Kämpigt för Liberalerna och MP

SCB-mätningen som avser november och som jämförs med den senaste SCB-mätningen i maj månad visar att Socialdemokraterna ligger på en hög nivå jämfört med flera andra mätningar. Partiet ökar dessutom mest av alla partier.

Samtidigt är krisen fortsatt djup för Liberalerna. De nya siffrorna visar inga som helst tecken på att Nyamko Sabunis parti är på väg uppåt i opinionen. 

De Gröna under spärren

Det är även svettiga tider för Miljöpartiet De Gröna som i nya mätningen får 0,1 %. under spärrgränsen för att komma in i riksdagen. Med Miljöpartiet utanför riksdagen försvåras chanserna rejält för Socialdemokraterna. Mätningen genomfördes 28 oktober till 25 november och har därmed inte fångat in de senaste dagarnas turbulens i regeringsfrågan.

Jämnt mellan de båda sidorna

Efter att Centern stoppade S-MP-budgeten och markerade ett ökat avståndstagande till S-regeringen är det allt vanskligare att placera in Centern i något av de två regeringsunderlagen - eftersom S-sidan även är beroende av Vänsterpartiet.

Ligger 2,2 %-enheter efter

Centern har emellertid sagt ja till att passivt stödja den nuvarande S-regeringen och enligt den indelningen erhåller S-regeringsunderlaget över 50 % samtidigt som M-KD-SD-L-sidan ligger 2,2 %-enheter efter.

Här är SCB:s mätning för november jämfört med maj:

                                                       Nov      Maj

🔴Vänsterpartiet                   9,2        +0,3
🔴Socialdemokraterna     29,1       +0,9
🟢Miljöpartiet                          3,9       +0,1
🟢Centern                                  8,4        -1,1
🔵Liberalerna                           2,5       +0,0
🔵Moderaterna                     22,7      +0,3
🔵Kristdemokraterna           4,6      +0,1
🔵SD                                            18,6       -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,6        +0,2
🔴🟢 S+V+MP                        42,2        +1,3
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +0,1
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

 

🔴 V är fortsatt starka i denna mätning. Partiet fick stor uppmärksamhet i media i samband med regeringsförhandlingarna med Magdalena Andersson (S) och har visat att de är att räkna med i svensk politik.

🔴 S ser ut att vara på frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som även blivit statsminister. Men hon har inte synts av mycket i debatten ännu då hon så här långt mest har fått fokusera på statsministeromröstningen och budgetfrågan. Det innebär att det kan dröja ytterligare en tid innan man vet närmare hur det utvecklar sig. Att S nu inte längre har med sig MP i regeringen gör att statsministern kan köra betydligt mer ren S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.

🟢 MP är nu svårbedömda då de lämnat regeringen vilket inte fångas in i denna mätning. Partiet befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har dock lättare att få stödröster än Liberalerna har. Samtidigt har MP skaffat sig en friare roll utanför regeringen vilket är ett plus inför valkampanjen.

🟢 C är helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 och partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L såg ut att vara på väg upp i opinionen men flera mätningar har nu visat att uppgången kommit av sig. Den djupa krisen består och partiet är nära något av ett panikartat läge. En ökning behöver komma före valet slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet.

🔵 M ökar ytterligare lite i denna mätning och partiet har haft ett starkt år 2021. Ett plus för Ulf Kristersson är att han uppvisar betydligt mer enighet inom sitt regeringsunderlag än vad motkandidaten Magdalena Andersson (S) gör.

🔵 KD tycks ha lagt husbråket med Esbjörn, 82 år, bakom sig och partiet befinner sig nu i ett stillsammare läge. Sannolikt behöver partiet ladda batterierna en tid innan man tar nya tag - de nya tagen tycks handla om sjukvården, landsbygden och tryggheten.

🔵 SD ligger lägre i denna mätning än i flera andra mätningar. Partiet har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  28 oktober till 25 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trump kanske inte blev träffad av kula

2024 07 25

Nu ifrågasätts det om Donald Trump verkligen blev träffad av en kula vid mordförsöket.

Mordförsöket mot Donald Trump den 13 juli har skakat om både USA och världen.

Trump klarade sig med blotta förskräckelsen när han blev beskjuten av gärningsmannen Thomas Matthew Crooks, och kulan gick genom örat istället för att träffa huvudet.

Men nu ifrågasätter FBI om det verkligen var en kula som gick genom Trumps öra.

– Med avseende på president Trump så finns det vissa frågor kring huruvida det var en kula eller splitter som träffade hans öra, säger FBI-chefen Christopher Wray, rapporterar the Guardian.

Väcker starka reaktioner

FBI-chefens uttalande kom i samband med en utfrågning i kongressen.

Donald Trump själv har med bestämdhet sagt att det var en kula som träffade honom.

– Jag tog en kula för demokratin, har Trump bland annat sagt.

Men enligt Christopher Wray är detta alltså inte klarlagt än.

FBI-chefens uttalande väcker dock starka reaktioner och får hård kritik.

”Politiskt motiverat”

En av dem som protesterar mot uttalandet är Ronny Jackson, tidigare läkare i Vita huset och numera republikansk kongressledamot.

Han har enligt uppgifter själv undersökt Trumps öra.

Jackson menar att FBI-chefens uttalande är ”politiskt motiverat”, rapporterar tidningen.

– Det är ABSOLUT OANSVARIGT av Chris Wray att göra ett sådant uttalande som chef för FBI, skriver Ronny Jackson på X.

Jackson menar att Wray vid upprepade tillfällen har använt sin maktposition för att försöka motarbeta Donald Trump.

– DET VAR EN KULA – JAG HAR SETT SÅRET! PATETISKT!!!, dundrar Jackson på den sociala plattformen.

Trump har krävt FBI-chefens avgång

I utfrågningen i kongressen på onsdagen fick FBI-chefen också frågan om han sett någon kognitiv försämring hos president Joe Biden, rapporterar Forbes.

Wray svarade då att han inte träffat Joe Biden särskilt ofta men att han inte hade observerat någon kognitiv försämring hos presidenten i samband med sina samtal med Biden.

Detta fick Donald Trump att kräva FBI-chefens avgång i ett inlägg på plattformen Truth Social. Wray ”ljuger för kongressen”, enligt Trump.

Det står med andra ord klart att Trump-lägret inte har något större förtroende för FBI-chefen just nu.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen