NY MÄTNING: SD-väljare öppnar för Liberalerna

2022 08 30

Sverigedemokraternas väljare är redo att låta Liberalerna ingå i en eventuell högerregering efter valet.

Det indikerar en ny mätning från DN/Ipsos.

Över hälften av SD-väjarna, 54 procent, svarar att de kan acceptera Liberalerna i en regering.

Det är en ökning med 21 procentenheter sedan Ipsos senaste undersökning i februari. Då svarade endast 33 procent av SD-väljarna ja på samma fråga.

Stödet för SD i en regering har även ökat hos L-väljare – 25 procent uppger att de kan acceptera Sverigedemokraterna i en regering. En ökning med elva procentenheter.

– När det gäller relationen mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna har väljarna rört sig från avsky till att det otänkbara har blivit tänkbart. Man börjar vänja sig vid sakernas tillstånd, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Noterbart är även att över 50 procent av väljare som sympatiserar med Moderaterna skulle acceptera SD i en regering – 54 procent uppger att de kan acceptera SD i Rosenbad efter valet.

Litar inte på Liberalerna

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har tidigare utryckt en oro över att SD inte kan lita på Liberalerna.

– Vi vet inte var vi har Liberalerna, jag känner att jag vet ungefär var jag har Johan Pehrson, problemet är att han har massa partikamrater. Det var inte så länge sedan de stödde Socialdemokraternas regering, det är inte så länge sen de hade fullt inbördeskrig i partiet, sa Åkesson i en intervju med SR Ekot.

I SVT:s partiledarutfrågning konstaterade dock SD-ledaren att han ”ser möjligheter” för att Liberalerna kan ingå i en högerkonstellation som  stöds av SD efter valet.

Jimmie Åkesson upprepade dock sin problemformulering.

–  Problemet med Johan Pehrson är att han har partikamrater, sa han till SVT.

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen