NY MÄTNING: SD rasar i opinionen

2021 11 14

Sverigedemokraterna tappar kraftigt i Demoskops nya mätning samtidigt som avståndet mellan de båda regeringsunderlagen minskar.

Demoskops mätning för november pekar på att Jimmie Åkessons parti håller på att tappa stöd bland väljarna. Sverigedemokraterna sjunker med hela 2,2 procentenheter i den nya mätningen som sammanfaller med den senaste tidens partiledarbyte i Socialdemokraterna  och med osäkerheten kring hur det kommer bli med valet av ny statsminister och ny regering.

SD i skymundan

Det har varit stort fokus på Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson (S).

– Sverigedemokraterna har kanske hamnat i skymundan, säger Karin Nelsson, VD på Demoskop till Aftonbladet.

Samtidigt ökar Moderaterna och drar därmed ifrån SD i kampen om största parti på högerkanten.

– Vi ser att tappet väldigt tydligt går till Moderaterna.  De har fått mycket utrymme i debatten om hur man ska bekämpa brottsligheten, säger Demoskops VD.

Ett annat parti som går starkt i mätningen är Centerpartiet med Annie Lööf (C) i spetsen. Centern har bara 0,3 procentenheter kvar till 10-procentsgränsen vilket är en slags drömgräns för partiet. Centern har chans att få en nyckelroll om valet 2022 blir jämnt och Annie Lööf blir möjlig vågmästare

Kamp kring spärren

För Liberalerna och Miljöpartiet ser det riktigt dystert ut i mätningen. Men sett till regeringsfrågan bjuder mätningen på ett glädjetjut för högersidan då M-KD-SD-L är större än S-MP-C-V-sidan. I summeringen nedan inkluderas både L och V (se motivering längst ned i texten) . Om man exkluderar L och V från summeringen så blir M-KD-SD-sidans ledning ännu större.

Ulf Kristersson skulle enligt mätningen bli Sveriges nya statsminister om det vore val i dag.

Här är Demoskops resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    8,1         -0,5
🔴Socialdemokraterna     27,0         +0,3
🟢Miljöpartiet                          3,4         +0,4
🟢Centern                                  9,7         +0,2
🔵Liberalerna                           3,2         +0,5
🔵Moderaterna                    23,6         +1,4
🔵Kristdemokraterna         5,3         -0,2
🔵SD                                           18,7         -2,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                48,2        +0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L            50,8         -0,5
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger betydligt lägre i denna mätning jämfört med flera andra mätningar. Partiet med ledaren Nooshi Dadgostar i spetsen är inne i ett mycket kritiskt skede i samband med sina förhandlingar om regeringsfrågan med S-ledaren Magdalena Andersson.

Min bedömning är att Vänstern kan bli mycket framgångsrika i förhandlingarna vilket kan stärka partiet ytterligare. Inget Vänsterparti - ingen S-statsminister lyder ekvationen som torde ge Vänstern ökat inflytande. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 - 27 % och  partiet har alldeles nyss fått ny partiledare i form av Magdalena Andersson. Hon har goda förutsättningar att lyfta S uppåt i mätningarna med sitt raka och tydliga sätt. Hon har knappt synts i TV-rutan sedan tillträdet och det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister.

Om och när Magdalena Andersson även tagit över som statsminister eller synts som partiledare i TV-rutan några gånger kan effekterna av den nya S-ledaren bli tydligare i mätningarna.

🟢 MP ökar en aning i denna mätning men ligger ändå klart under 4 %-spärren. Och detta under en period när klimat- och miljöfrågorna står i världspolitikens centrum. I vissa andra mätningar har MP högre resultat men det står klart att partiet fortfarande befinner sig i en kris. Under KD:s pågående riksting häcklades  partiet av KD-ledaren Ebba Busch som skojade till det om MP och energiförsörjningen.

MP är en slags slagpåse för flera partier på högersidan och frågan är hur det kommer att påverka partiets siffror framöver. Det kan paradoxalt nog ge oanade positiva effekter.

🟢 C ökar till nästan 10 % och är därmed nära en av sina drömgränser. Då de två konfliktfrågorna mellan C och MP om strandskyddet och skogsägande nu har avgjorts så skapas mer utrymme för båda partierna att gå vidare och fokusera på annat vilket är en fördel.

Annie Lööf har nyligen meddelat att Centern kommer att rösta ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister vilket är relativt populärt bland C-väljarna enligt mätningar.  Samtidigt lägger partiet nu ökat fokus på den stundande budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och denna mätning är inget undantag. Liberalerna har gjort en rad uppmärksammade uppträdande på sistone och gick så sent som i morse ut med att medborgarskap ska kunna återkallas för personer som gjort sig skyldiga till spioneri eller terroristbrott.

Sakta men säkert tycks partiet punkt för punkt  jobba mot ett genombrott i mätningarna där de närmar sig spärren. Liberalerna hoppas på att klättra upp till 3,6 - 3,8 % så att rubrikerna "Fiasko under spärren" i stället ska ersättas med rubriker som "Nästan upp i 4 %".

🔵 M ökar till ett mycket högt resultat och är bara 3,4 under Sveriges största parti. Turerna kring Hanif Bali tycks inte ha påverkat partiet vilket bekräftar teorin att stor uppmärksamhet på enskilda partiföreträdare sällan påverkar ett partis generella förtroende hos väljarna. Moderaterna har fokuserat en hel del på elfrågan och på brottsligheten vilket bidragit till en tydlighet om vad M vill åstadkomma i politiken. 

🔵 KD genomför nu sitt pågående riksting i Norrköping och hoppas på en uppgång i samband med att alla turer kring Esbjörn, 82 år, och husbråket ser ut att närma sig ett slut. Partiet med Ebba i spetsen vill i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden i valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark.

🔵 SD tappar mest av alla i den nya mätningen och partiet har inte synts lika mycket i media vilket kan ha bidragit till tappet. Samtidigt är det lika viktigt för SD att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig mycket positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 5 – 11 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="878"]