NY MÄTNING: SD rasar i opinionen

2021 11 14

Sverigedemokraterna tappar kraftigt i Demoskops nya mätning samtidigt som avståndet mellan de båda regeringsunderlagen minskar.

Demoskops mätning för november pekar på att Jimmie Åkessons parti håller på att tappa stöd bland väljarna. Sverigedemokraterna sjunker med hela 2,2 procentenheter i den nya mätningen som sammanfaller med den senaste tidens partiledarbyte i Socialdemokraterna  och med osäkerheten kring hur det kommer bli med valet av ny statsminister och ny regering.

SD i skymundan

Det har varit stort fokus på Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson (S).

– Sverigedemokraterna har kanske hamnat i skymundan, säger Karin Nelsson, VD på Demoskop till Aftonbladet.

Samtidigt ökar Moderaterna och drar därmed ifrån SD i kampen om största parti på högerkanten.

– Vi ser att tappet väldigt tydligt går till Moderaterna.  De har fått mycket utrymme i debatten om hur man ska bekämpa brottsligheten, säger Demoskops VD.

Ett annat parti som går starkt i mätningen är Centerpartiet med Annie Lööf (C) i spetsen. Centern har bara 0,3 procentenheter kvar till 10-procentsgränsen vilket är en slags drömgräns för partiet. Centern har chans att få en nyckelroll om valet 2022 blir jämnt och Annie Lööf blir möjlig vågmästare

Kamp kring spärren

För Liberalerna och Miljöpartiet ser det riktigt dystert ut i mätningen. Men sett till regeringsfrågan bjuder mätningen på ett glädjetjut för högersidan då M-KD-SD-L är större än S-MP-C-V-sidan. I summeringen nedan inkluderas både L och V (se motivering längst ned i texten) . Om man exkluderar L och V från summeringen så blir M-KD-SD-sidans ledning ännu större.

Ulf Kristersson skulle enligt mätningen bli Sveriges nya statsminister om det vore val i dag.

Här är Demoskops resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    8,1         -0,5
🔴Socialdemokraterna     27,0         +0,3
🟢Miljöpartiet                          3,4         +0,4
🟢Centern                                  9,7         +0,2
🔵Liberalerna                           3,2         +0,5
🔵Moderaterna                    23,6         +1,4
🔵Kristdemokraterna         5,3         -0,2
🔵SD                                           18,7         -2,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                48,2        +0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L            50,8         -0,5
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger betydligt lägre i denna mätning jämfört med flera andra mätningar. Partiet med ledaren Nooshi Dadgostar i spetsen är inne i ett mycket kritiskt skede i samband med sina förhandlingar om regeringsfrågan med S-ledaren Magdalena Andersson.

Min bedömning är att Vänstern kan bli mycket framgångsrika i förhandlingarna vilket kan stärka partiet ytterligare. Inget Vänsterparti - ingen S-statsminister lyder ekvationen som torde ge Vänstern ökat inflytande. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 - 27 % och  partiet har alldeles nyss fått ny partiledare i form av Magdalena Andersson. Hon har goda förutsättningar att lyfta S uppåt i mätningarna med sitt raka och tydliga sätt. Hon har knappt synts i TV-rutan sedan tillträdet och det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister.

Om och när Magdalena Andersson även tagit över som statsminister eller synts som partiledare i TV-rutan några gånger kan effekterna av den nya S-ledaren bli tydligare i mätningarna.

🟢 MP ökar en aning i denna mätning men ligger ändå klart under 4 %-spärren. Och detta under en period när klimat- och miljöfrågorna står i världspolitikens centrum. I vissa andra mätningar har MP högre resultat men det står klart att partiet fortfarande befinner sig i en kris. Under KD:s pågående riksting häcklades  partiet av KD-ledaren Ebba Busch som skojade till det om MP och energiförsörjningen.

MP är en slags slagpåse för flera partier på högersidan och frågan är hur det kommer att påverka partiets siffror framöver. Det kan paradoxalt nog ge oanade positiva effekter.

🟢 C ökar till nästan 10 % och är därmed nära en av sina drömgränser. Då de två konfliktfrågorna mellan C och MP om strandskyddet och skogsägande nu har avgjorts så skapas mer utrymme för båda partierna att gå vidare och fokusera på annat vilket är en fördel.

Annie Lööf har nyligen meddelat att Centern kommer att rösta ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister vilket är relativt populärt bland C-väljarna enligt mätningar.  Samtidigt lägger partiet nu ökat fokus på den stundande budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och denna mätning är inget undantag. Liberalerna har gjort en rad uppmärksammade uppträdande på sistone och gick så sent som i morse ut med att medborgarskap ska kunna återkallas för personer som gjort sig skyldiga till spioneri eller terroristbrott.

Sakta men säkert tycks partiet punkt för punkt  jobba mot ett genombrott i mätningarna där de närmar sig spärren. Liberalerna hoppas på att klättra upp till 3,6 - 3,8 % så att rubrikerna "Fiasko under spärren" i stället ska ersättas med rubriker som "Nästan upp i 4 %".

🔵 M ökar till ett mycket högt resultat och är bara 3,4 under Sveriges största parti. Turerna kring Hanif Bali tycks inte ha påverkat partiet vilket bekräftar teorin att stor uppmärksamhet på enskilda partiföreträdare sällan påverkar ett partis generella förtroende hos väljarna. Moderaterna har fokuserat en hel del på elfrågan och på brottsligheten vilket bidragit till en tydlighet om vad M vill åstadkomma i politiken. 

🔵 KD genomför nu sitt pågående riksting i Norrköping och hoppas på en uppgång i samband med att alla turer kring Esbjörn, 82 år, och husbråket ser ut att närma sig ett slut. Partiet med Ebba i spetsen vill i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden i valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark.

🔵 SD tappar mest av alla i den nya mätningen och partiet har inte synts lika mycket i media vilket kan ha bidragit till tappet. Samtidigt är det lika viktigt för SD att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig mycket positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 5 – 11 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="878"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen