NY MÄTNING: S ökar kraftigt med Magdalena Andersson i spetsen

2021 12 09

Socialdemokraterna ökar nu mycket kraftigt i opinionen.

Detta indikeras av Novus nya mätning som visar att Magdalena Anderssons (S) parti lyfter med hela 3,7 %  i den nya decembermätningen. 

S tar från många partier

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Novus VD Torbjörn Sjöström till SVT.

De Gröna tappar rejält

För Miljöpartiet som har lämnat regeringen är mätningen ett bottennapp. Partiet tappar hela 1,1 procentenheter vilket är ett rejält tapp för ett parti som ligger så pass nära spärren.  Mätningen har genomförts under en tidsperiod som sträcker sig både före och efter partiet lämnade regeringen.

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Novus VD till SVT.

Liberalerna i kris

Liberalernas krisartade läge i opinionen fortsätter och partiet ligger under 3 % i Novus decembermätning med bara 9 månader kvar till valet.

Kristdemokraterna ligger istället på den andra sidan spärrgränsen och ökar med 0,6 procentenheter vilket skulle ge 18 mandat i riksdagen om det vore val i dag enligt Novus.

Centerpartiet vågmästare

Trots att Centerpartiet tappar med en hel procentenhet i mätningen så är Annie Lööfs parti vågmästare med sina 7,5 %.

Här är Novus mätning för december jämfört med november:

                                                       Dec      Nov

🔴Vänsterpartiet                  10,1       -1,2
🔴Socialdemokraterna     29,3       +3,7
🟢Miljöpartiet                          3,7       -1,1
🟢Centern                                  7,5        -1,0
🔵Liberalerna                           2,9       +0,1
🔵Moderaterna                     21,2      -1,7
🔵Kristdemokraterna           4,7      +0,6
🔵SD                                            19,0       -0,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,6        +0,4
🔴🟢 S+V+MP                        43,1        +1,4
🟢      Centern                             7,5        -1,0
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,8        -1,1
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       111 + 38 + 0 + 29 = 178       
🔴🟢 S+V+MP              111 + 38 + 0 = 149
🟢      Centern                29 = 29
🔵🔵 M+KD+SD+L    81 + 18 + 72 + 0 = 171
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger fortsatt över 10 procent vilket är ett klart lyft jämfört med valresultatet. Samtidigt tappar Vänstern nu när Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna. 

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som nu tagit över som Sveriges nya statsminister. För er som har läst mina opinionsanalyser de senaste månaderna är detta ingen överraskning. Magdalena Andersson lyfter partiet men samtidigt brukar partier lyfta när de byter partiledare. Att S nu inte längre har med sig MP i regeringen gör att statsministern kan köra betydligt mer ren S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.

🟢 MP befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har dock lättare att få stödröster än Liberalerna har. Samtidigt har MP skaffat sig en friare roll utanför regeringen vilket är ett plus inför valkampanjen. Partiet befinner sig i ett kritiskt läge men kan få mer uppmärksamhet när de kan utgöra opposition vilket ger mer självständighet gentemot Socialdemokraterna.

🟢 C har tappat efter regeringsturbulensen där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev svårt för väljarna att hänga med på och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centern helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 och partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L står kvar och stampar kring 3 % och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet.

🔵 M får en av sin sämsta förändringar i denna mätning sett till alla mätningar under 2021.  Samtidigt har partiet haft ett starkt år 2021 och en minskning var därför naturlig. Ett plus för Ulf Kristersson är att han uppvisar betydligt mer enighet inom sitt regeringsunderlag än vad motkandidaten Magdalena Andersson (S) gör. Men Andersson är en betydligt svårare utmanare än Stefan Löfven och nu tappar Moderaterna väljare direkt till Socialdemokraterna enligt Novus.

🔵 KD befinner sig i ett stillsammare läge och fokuserar på sjukvården, landsbygden och tryggheten. För partiet är varje tiondel uppåt värdefull efter ett år av svajiga mätningar.

🔵 SD ligger relativt stilla i denna mätning. Partiet har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  8 november till 5 december.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen