NY MÄTNING: Socialdemokraterna ökar kraftigt – Magdalena Andersson-effekt

2021 12 17

Socialdemokraterna ökar för fjärde sifomätningen i rad och slår nu till med hela 31,1 %.

Magdalena Andersson (S) lyfter nu Socialdemokraterna till allt högre nivåer och så här några dagar före jul drämmer Socialdemokraterna till med hela 31,1 procent i Sifos mätning för december. 

Imponerande klättring

Socialdemokraterna bjuder på en imponerande klättring under hösten och dagens besked innebär att partiet stått för höstens stora raket i mätningarna. En jämförelse med mätningarna efter sommaren visar att det rör sig om en uppgång på hela 7 procentenheter. S har ökat från 24,1 i augusti till 31,1 procent nu i december.

Månad för månad

Så här ser Socialdemokraternas utveckling i Sifo ut under hösten:

▪24,1 %  Augusti

▪26,1 %  September

▪26,6 %  Oktober

▪28,9 %  November

▪31,1 %  December

– Den största tillströmningen av väljare till S kommer från soffan, sedan från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna. Man tar från lite olika håll och alltså även över blockgränsen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Fiasko för Miljöpartiet

För Miljöpartiet som har lämnat regeringen är mätningen ett rejält bottennapp. Partiet tappar 0,4  procentenheter och faller ner till 3,2 procent. Partiet börjar närma sig Liberalernas nivåer och det börjar nu bli riktigt kritiskt för De Gröna. 

Ett parti som ligger under 3,5 procent får en allt större utmaning med att locka stödröster i en valspurt. Samtidigt ligger MP högre i andra mätningar.

Liberalerna i kris

Liberalernas katastrofala läge i opinionen fortsätter men partiet registrerar i alla fall en uppgång på 0,5 i Sifos decembermätning. Med mindre än 9 månader till valet är goda råd nu dyra för Nyamko Sabunis parti som legat under spärren i en lång rad av mätningar. 

KD klättrar uppåt

Kristdemokraterna ligger istället på den andra sidan spärrgränsen och ökar med 0,5 procentenheter vilket skulle ge 19 mandat i riksdagen om det vore val i dag enligt Sifo. Partiet är på väg uppåt i flera mätningar vilket är ett glatt besked även för Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) som båda är i samma lag som KD och inte vill att partiet faller ur riksdagen.

Centerpartiet vågmästare

Centerpartiet är mätningens stora förlorare och tappar med en dryg procentenhet. Trots detta är dock Annie Lööfs parti vågmästare med sina 7,0 %. Centerledaren har avslutat året med att säga ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister men nej till S-MP-budgeten vilket gjorde att M-KD-SD-budgeten gick igenom och vann budgetomröstningen.

Här är Sifos mätning för december jämfört med november:

                                                       Dec      Nov

🔴Vänsterpartiet                    9,7       +0,4
🔴Socialdemokraterna     31,1       +2,2
🟢Miljöpartiet                          3,2       -0,4
🟢Centern                                  7,0        -1,1
🔵Liberalerna                           2,8       +0,5
🔵Moderaterna                     20,0      -1,0
🔵Kristdemokraterna           5,1      +0,5
🔵SD                                            19,7       -0,6
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,0        +1,1
🔴🟢 S+V+MP                        44,0        +2,2
🟢      Centern                             7,0        -1,1
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,6        -0,6
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       117 + 37 + 0 + 26 = 180       
🔴🟢 S+V+MP              117 + 37 + 0 = 154
🟢      Centern                26 = 26
🔵🔵 M+KD+SD+L    76 + 19 + 74 + 0 = 169
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger fortsatt högt men når inte upp till 10 procent i denna mätning. Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil. Men i denna mätning ökar ändå V en aning. 

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som nu tagit över som Sveriges nya statsminister. För er som har läst mina opinionsanalyser de senaste månaderna är detta ingen överraskning. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.

Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt en renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare. Samtidigt är det inte ovanligt att nya partiledare får ett tillfälligt lyft som efterhand kan avta.

🟢 MP befinner sig i en betydande kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. Denna mätning är en rejäl kalldusch för De Gröna som inte alls har gynnats i opinionen av sitt besked att lämna regeringen. Samtidigt har MP skaffat sig en friare roll utanför regeringen vilket är ett plus inför valkampanjen - men så här långt har partiet inte lyckats använda sin friare roll på något sätt som väljarna uppskattar. Istället är det botten ur för partiet.

🟢 C har tappat efter regeringsturbulensen där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev svårt för väljarna att hänga med på Centerns resonemang och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L gör ett lyft i denna mätning och partiet har blivit allt bättre på att få utrymme i den mediala debatten. Nyamko Sabuni har navigerat skickligt i den pågående frågan om utbränt kärnbränsle och är det parti som gynnats mest av frågan om ett eventuellt slutförvar.

Samtidigt ligger partiet fortsatt på katastrofala nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske är kärnbränslefrågan en vändpunkt.

🔵 M kan se tillbaka på ett starkt år för partiet i opinionen men nu kommer flera signaler på att partiet får en svag avslutning på året. Även i Novusmätningen backade Ulf Kristerssons parti som tycks ställas mot en betydligt starkare utmanare i form av Magdalena Andersson som S-ledare jämfört med Stefan Löfven.

Moderaterna har samtidigt en fördel i att M-KD-SD-sidans enighet ter sig större än S-V-MP-C-sidans och Centern har tydligt markerat att man inte är med på noterna om V ska vara med i samma lag.

🔵 KD har nu skakat av sig de gamla kriserna och ser ut att möjligen ha påbörjat en klättring uppåt i mätningarna. Partiets stillsammare läge och fokus på sjukvården, landsbygden och tryggheten kan vara en vinnande melodi. För partiet är varje tiondel uppåt värdefull efter ett år av svajiga mätningar.

🔵 SD tappar en aning i denna mätning och har haft en relativt lugn period på sistone. Partiet är nästan förbi Moderaterna och ha chans att bli största parti inom högersidan. SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  5 - 16 december.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Allt fler bilister drabbas av samma problem – bilarna förstörs

2023 12 04

Mekaniker uppmärksammar nu ett växande problem för bilister.

Under den senaste tiden har det varit mycket kallt i Sverige och många håller sig inomhus i den mån det är möjligt.

Samtidigt är det många som uppskattar att de har en bil att ta sig till jobbet med, men nu drabbas allt fler bilister av samma problem.

Problemet gör gällande obehagliga upptäckter under motorhuven, där råttor och möss flyttar in i allt högre grad.

Det rapporterar SVT.

“Klart de drivs”

Mössen och råttorna bosätter sig i motorutrymmet på bilarna och ställer till med problem.

Det är någonting som har blivit allt vanligare, förklarar bilmekanikern Fredrik, som SVT har pratat med.

– Min uppfattning är att de här problemen eskalerat. Klart de trivs här. Här har de ju en varm lägenhet de kan möblera, säger han.

Orsakar problem

Gnagarna orsakar problem för bilister, då de härjar runt i fordonet.

Det är någonting som Fredrik själv vittnar om när bilar har kommit in till hans verkstad.

– Det hade blivit kortslutning. När vi lyfte på huven förstod vi varför.

Kostsamma skador

Försäkringsbolaget Folksam understryker vikten av att hålla koll så att inga omfattande skador orsakas på bilarna.

– Eftersom råttor behöver gnaga för att tänderna inte ska bli för långa äter de gärna på inredning i bilkupén och kablar i motorutrymmet om de tagit sig. Det kan orsaka stora skador och kostsamma reparationer, framhåller Folksam.

Ger tips

Det finns några saker man kan göra för att hålla gnagare borta från bilen, bland annat skaffa en elektrisk råttskrämma som sänder ut ett högfrekvent ljud för att hålla råttorna borta.

– Du bör också se till att du har rent och städat i och runt bilen för att inte locka till sig gnagare. Ett annat tips är att flytta bilen varje dag för att störa råttorna, förklarar Folksam.

– En bil som står still under längre tid blir ett lätt villebråd i ett område där det finns råttor och möss.

Foto: M. Teirlinck

Text: Redaktionen


Flera telefonsamtal kan förbjudas – ”Hårresande granskning”

2023 12 04

Telefonförsäljning av krediter är i dag ett vanligt fenomen i Sverige.

Ihärdiga försäljare från diverse kreditbolag fortsätter att kontakta potentiella kunder via telefon.

Men nu kan samtalen få ett abrupt slut.  

Konsumentverket anser att ett förbud mot telefonförsäljning av krediter bör införas med omedelbar verkan.

I ett remissvar till utredningen "Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning" konstaterar myndigheten att telefonförsäljning av krediter skapar betydande problem på kreditmarknaden och därför bör förbjudas.

– Det har vi fog för, vill jag påstå. Resultatet av vår granskning var minst sagt hårresande, framhåller Konsumentombudsmannen, KO, Cecilia Tisell.

Stress och uteblivna förklaringar

Cecilia Tisell pekar ut flera faktorer som talar för att ett förbud bör införas.

– Till exempel använder sig kreditförmedlare av flera marknadsföringsåtgärder som är svartlistade enligt marknadsföringslagen, de efterlever inte skriftlighetskravet och stressar konsumenter att så snabbt som möjligt signera kreditavtal.

Tisell tillägger att det även är vanligt förekommande att konsumenter inte får tillräckligt med information i säljsamtalen. Viktiga förklaringar, som krävs för att kunna fatta ett genomtänkt beslut, utelämnas i kommunikationen mellan säljare och kund.

– Av material som Konsumentverket har granskat framgår tydligt att konsumenter har svårt att förstå innebörden av krediterna som marknadsförs, konstaterar KO.

Accepterar inte ett nej

Konsumentverkets granskning visar dessutom att flera kreditförmedlare inte accepterar ett nej från konsumenter.

Flera anmälningar visar samma sak:

- Företagen fortsätter att kontakta konsumenter, trots att de sagt nej och bett om att inte bli kontaktade igen.

- Kreditförmedlare tar fram en kreditupplysning på konsumenten, trots att denne klart och tydligt sagt nej.

Hänvisar till tidigare förbud

År 2018 infördes ett förbud mot telefonförsäljning av premiepensionsprodukter.

Konsumentombudsmannen Cecilia Tissel anser att förbudet har resulterat i att marknadsföring av premiepensionsprodukter i stort sett har blivit kvitt sina problem.

– Detta talar starkt för att ett förbud mot telefonförsäljning av krediter kan vara ett effektivt sätt att minska problemen även på konsumentkreditmarknaden.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen