NY MÄTNING: Oppositionsledarnas dystra besked – tappar i förtroende

2022 05 06

Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch tappar i förtroende hos de svenska väljarna.

Det indikerar Expressen/Sifos nya förtroendemätning för riksdagens partiledare.

Tappar flera procentenheter

Kristersson och Busch tappar flera procentenheter. Väljarnas förtroende för M-ledaren sjunker från 39 till 34 procent i mätningen och förtroendet för Ebba Busch minskar med fyra procentenheter – från 30 till 26 procent.

Oppositionsledarnas minskade förtroende hos väljarna är den enda statistisk säkerhetsställda förändringen sedan Sifos förra mätning i april.

Långt till botten

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch har varit i blåsvädret efter sitt uttalande om att polisen borde ha ”skjutit skarpt” i samband med påskupploppen i flera svenska städer.

– Det har varit en hel del diskussion om Ebba Busch. Sedan är nedgången för henne lite fram och tillbaka, hon låg ovanligt högt i aprilmätningen och är nu tillbaka på samma siffra som i mars. Hon är fortsatt nummer tre i toppen, tillsammans med SD-ledaren Jimmie Åkesson, så det är ännu långt till botten, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Toppar i överlägsen stil

Statsminister Magdalena Andersson (S) toppar mätningen i överlägsen stil – 24 procentenheter före Moderaternas Ulf Kristersson. Enligt mätningen har väljarnas förtroendet för statsministern sjunkit, men det är ingen statistisk säkerhetsställd minskning.

Stort medialt fokus

– Det har varit ett väldigt stort medialt fokus på statsministern och regeringspartiet på grund av diskussionen om Nato, som har blivit mer av en intern socialdemokratisk diskussion än ett samtal mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Allt hänger nu på vad S gör, och det gör att M kommer bort lite från de centrala frågorna. Sådant påverkar väljarförtroendet, säger Toivo Sjörén till Expressen.

Hela mätningen

🔴Magdalena Andersson (S): 58 procent (-3)

🔵Ulf Kristersson (M): 34 procent (-5)

🔵Ebba Busch (KD): 26 procent (-4)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (-2)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (+0)

🟢Annie Lööf (C): 21 procent (-2)

🔵Johan Pehrson (L): 9 procent (+0)

🟢Per Bolund (MP): 8 procent (+0)

🟢Märta Stenevi (MP): 7 procent (+0)

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen