NY MÄTNING: Förtroenderas för partiledaren – Hon toppar listan

2022 03 24

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S) fortsätter att öka.

Det indikerar en ny undersökning från Novus.

Mot rekordsiffror

I undersökningen som berör väljarnas förtroende för partiledarna hamnar Magdalena Andersson återigen i topp.

59 procent av de tillfrågade uppger att de har ett ganska eller stort förtroende för statsministern. Andersson toppar mätningen med god marginal ner till tvåan Ulf Kristersson (M), som får ett resultat på 36 procent.

Förklaringen

Magdalena Anderssons nya förtroendesiffror är en ökning med sex procentenheter från den senaste mätningen av Novus i februari. Då nådde hon upp till 53 procent.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Hon tappar

En partiledare som uppvisar ett rejält tapp är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.  Hennes förtroende hos väljarna har minskat med sju procentenheter sedan den förra mätningen. Från 30 procent till 23 procent.

Röstade nej till vapenleverans

En potentiell förklaring till vänsterledarens förtroenderas är hennes partis beslut att rösta nej till att leverera vapen till Ukraina. Även om Dadgostar backade från beslutet verkar det inte som att väljarna köpt ursäkten.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Torbjörn Sjöström, till SVT.

Glädjande nyheter

Krispartiet Liberalerna har inte alltför ofta så mycket att glädjas över. Men förtroende hos väljarna för partiledaren Nyamko Sabuni ökar i Novus nya mätning. Från sex procent till nio procent.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi får fortsatt lägst förtroende av väljarna. Endast sex procent av de tillfrågade uppger att de har ett ganska eller stort förtroende för språkrören.

Hela mätningen

🔴Magdalena Andersson (S): 59 procent (+6)

🔵Ulf Kristersson (M): 36 procent (+3)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+2)

🔵Ebba Busch (KD): 27 procent (-1)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-7)

🟢Annie Lööf (C): 22 procent (+0)

🔵Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+3)

🟢Per Bolund (MP): 6 procent (+0)

🟢Märta Stenevi (MP): 6 procent (+0)

Foto: Moderaterna SD Annie Lööf FB resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen