NY MÄTNING: Förtroenderas för partiledaren – Hon toppar listan

2022 03 24

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S) fortsätter att öka.

Det indikerar en ny undersökning från Novus.

Mot rekordsiffror

I undersökningen som berör väljarnas förtroende för partiledarna hamnar Magdalena Andersson återigen i topp.

59 procent av de tillfrågade uppger att de har ett ganska eller stort förtroende för statsministern. Andersson toppar mätningen med god marginal ner till tvåan Ulf Kristersson (M), som får ett resultat på 36 procent.

Förklaringen

Magdalena Anderssons nya förtroendesiffror är en ökning med sex procentenheter från den senaste mätningen av Novus i februari. Då nådde hon upp till 53 procent.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Hon tappar

En partiledare som uppvisar ett rejält tapp är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.  Hennes förtroende hos väljarna har minskat med sju procentenheter sedan den förra mätningen. Från 30 procent till 23 procent.

Röstade nej till vapenleverans

En potentiell förklaring till vänsterledarens förtroenderas är hennes partis beslut att rösta nej till att leverera vapen till Ukraina. Även om Dadgostar backade från beslutet verkar det inte som att väljarna köpt ursäkten.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Torbjörn Sjöström, till SVT.

Glädjande nyheter

Krispartiet Liberalerna har inte alltför ofta så mycket att glädjas över. Men förtroende hos väljarna för partiledaren Nyamko Sabuni ökar i Novus nya mätning. Från sex procent till nio procent.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi får fortsatt lägst förtroende av väljarna. Endast sex procent av de tillfrågade uppger att de har ett ganska eller stort förtroende för språkrören.

Hela mätningen

🔴Magdalena Andersson (S): 59 procent (+6)

🔵Ulf Kristersson (M): 36 procent (+3)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+2)

🔵Ebba Busch (KD): 27 procent (-1)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-7)

🟢Annie Lööf (C): 22 procent (+0)

🔵Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+3)

🟢Per Bolund (MP): 6 procent (+0)

🟢Märta Stenevi (MP): 6 procent (+0)

Foto: Moderaterna SD Annie Lööf FB resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Trumps raseri i natt – “Kan leda till USA:s undergång”

2025 03 23

Donald Trump går hårt åt sina amerikanska domare, som han menar kan orsaka landets undergång.

Efter att ett antal beslut gått emot honom på senare tid verkar Donald Trump ha tröttnat rejält på sina federala domare.

Det klargör den amerikanske presidenten i ett långt inlägg på den sociala medieplattformen X, som publicerades under natten mot lördag svensk tid.

– De här personerna är galningar som inte alls bryr sig om vad deras farliga och inkorrekta beslut leder till för konsekvenser. Advokater över hela landet letar efter dessa domare och stämmer dem så fort de får chansen. Faran saknar motstycke, och kan leda till USA:s undergång, skriver Trump.

“Ställ dem inför riksrätt”

Trumps ilska kommer bland annat efter att domaren James Boasberg stoppat utvisningen av illegala migranter från Venezuela temporärt, eftersom dessa fängslats utan förhör.

Efter det har starka Trumpröster – exempelvis Elon Musk – flaggat för att ställa Boasberg inför riksrätt.

– Inte på över 200 år har det förekommit ett så extremt missbruk av rättsväsendet av aktivister som utger sig för att vara domare. Ställ dem inför riksrätt, skriver Musk på X.

“Radikala och partiska”

Det verkar som att Trump är inne på samma linje. 

Enligt den amerikanske presidenten är det hans fulla rätt att ta beslut om att “skicka tillbaka mördare, drogkungar och våldtäktsmän till sina hemländer”.

– Vårt mål är att göra USA säkert igen, och det kan aldrig genomföras om radikala och partiska domare får stå i vägen för rättvisa, menar Trump.

“Då har vårt land stora problem”

Till sist skickar Trump en varning till den högsta domstolens chefdomare John Roberts, som tidigare kritiserat presidenten och hans anhängare för behandlingen av Boasberg.

– Om domare Roberts och den högsta domstolen inte ordnar den här farliga och aldrig tidigare sedda situationen direkt har vårt land väldigt stora problem, avslutar Trump.

Se Trumps inlägg i sin helhet här.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


Vita huset sätter deadline – pressar Ryssland inför möte imorgon

2025 03 23

USA sätter en deadline för vapenvila i Ukraina och försöker sätta press på Ryssland.

Vita huset har inte gett upp hoppet om att uppnå en vapenvila i Ukraina inom en snar framtid.

Imorgon måndag ska USA och Ryssland mötas för fredssamtal i Riyad i Saudiarabien. Samma dag ska den amerikanska delegationen även möta ukrainska representanter.

Nu kommer uppgifter om att Vita huset har satt en deadline.

Vita husets deadline

Vita huset vill ha en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina senast den 20 april, enligt källor till Bloomberg.

Den 20 april infaller påskdagen såväl protestanter och katoliker som ortodoxa.

Samtidigt säger källorna att man i Vita huset är medveten om att denna deadline kan bli svår att hålla, eftersom parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Ändå hoppas man alltså på att kunna sätta press på Ryssland, bland annat vid mötet i Saudiarabien imorgon måndag.

Donald Trump har lovat att snabbt få ett slut på kriget i Ukraina.

– Jag tror att vi ganska snart kommer att ha en fullständig vapenvila, sade president Trump till reportrar på fredagen, enligt nyhetsbyrån.

Från ryskt håll verkar man dock måttligt intresserade av att ingå ett fredsavtal.

Ryssland har inte bråttom

Ryssland har ställt mycket hårda krav för att gå med på en vapenvila. Man har bland annat krävt att vapenleveranser till Ukraina stoppas.

Putin uppges skicka representanter på lägre nivå till samtalen i Saudiarabien.

– Det här är relativt tekniska personer som kan se till att samtalen inte skyndas på, för att bromsa Trump, säger Mikhail Vinogradov, chef för tankesmedjan St. Petersburg Politics Foundation, enligt nyhetsbyrån.

Kreml har heller inte gått med på ett toppmöte mellan Trump och Putin, vilket USA har velat få till snarast möjligt.

Ryssland skickar alltså tydliga signaler om att man inte vill ingå en vapenvila eller ett fredsavtal med kort varsel.

– Jag ser ingen anledning att tro att Ryssland har bråttom att nå en vapenvila, säger Kristine Berzina, vd tankesmedjan för German Marshall Fund.

Men i Vita huset hoppas man alltså på att uppnå en vapenvila senast den 20 april, inte minst för att Trump förväntas leverera på sitt löfte om att få slut på kriget i Ukraina.

Foto: Gage Skidmore resp President of Russia Office

Text: Redaktionen