NY MÄTNING: Partiledaren når nya toppnivåer

2022 04 01

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S) stiger till nya toppnivåer.

Det indikerar den senaste förtroendemätningen för partiledare från DN/Ipsos.

Rusar i förtroende

Hela 56 procent av de tillfrågade svarar att de har förtroende för statsministern.  Det innebär att förtroendet för Andersson ökar med 14 procentenheter sedan förra mätningen från Ipsos i november, då noterade hon ett resultat på 42 procent.

Högsta noteringen på flera år

Anderssons siffror är den högsta notering som en partiledare fått i mätningen på flera år. För att hitta ett liknande resultat måste vi backa bandet till före detta statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tid vid makten.

Utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv är det en S-ledares högsta notering i mätningen sedan Göran Persson ledde partiet.

Han ökar också

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson förtroendesiffror ökar i skuggan av Anderssons toppnotering. Han noterar en ökning med fem procentenheter. Från 34 till 39 procent.

– Väljarna söker sig generellt till de större partierna i kris, konstaterar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Kriget i Ukraina och det rådande säkerhetsläget i Europa kan kopplas till statsministerns nya rekordsiffror, men även till M-ledarens ökning i förtroendemätningen, anser Källerbring.

Efterlängtad besked för SD-ledaren

Trots att M-ledaren befinner sig en bra bit bort från statsministerns siffror har han över 10 procentenheters marginal ner till trean i mätningen, SD-ledaren Jimmie Åkesson (29 procent). Åkesson ökar i förtroende med två procentenheter sedan förra mätningen, vilket indikerar att han lyckats bromsa förtroendetappet sedan hans kontroversiella utspel om Biden och Putin.

Oppositionen ökar

En annan partiledare, som tillhör oppositionen, är Ebba Busch (KD). Kristdemokraternas partiledare står för ett starkt resultat i Ipsos mätning. Andelen som har förtroende för henne stiger från 23 till 28 procent.  

Hela mätningen

🔴Magdalena Andersson (S): 56 procent (+14)

🔵Ulf Kristersson (M): 39 procent (+5)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 29 procent (+2)

🔵Ebba Busch (KD): 28 procent (+5)

🟢Annie Lööf (C): 24 procent (+1)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 22 procent (-3)

🔵Nyamko Sabuni (L): 11 procent (+1)

🟢Per Bolund (MP): 10 procent (-1)

🟢Märta Stenevi (MP): 8 procent (-1)

Foto: Moderaterna SD Annie Lööf FB resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen