NY MÄTNING: Partiets succésiffror – Högsta stödet på åtta år

2022 03 11

Kriget i Ukraina och den rådande säkerhetskrisen påverkar de svenska väljarnas stöd för Socialdemokraterna. Regeringspartiet noterar det högsta stödet på åtta år.

Det visar Aftonbladets/Demoskops nya mätning.

Högsta stödet på åtta år

Magdalena Andersson (S) har all anledning att dra på smilbanden. Socialdemokraterna noterar 32,4 procent av väljarnas stöd i Demoskops nya mätning. Det är en ökning med 4,2 procentenheter sedan den förra mätningen, som gjordes i  början av februari.

Siffran är det högsta stödet som Socialdemokraterna noterat sedan april 2014, då partiet befann sig i opposition, rapporterar Aftonbladet.

Dystra siffror för ytterkantspartierna

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tappar i väljarstöd. Vänsterpartiet tappar hela 2,6 procentenheter och sjunker till, för deras del, låga 7,4 procent.

Även Sverigedemokraterna tappar väljarstöd. Sedan förra mätningen har de tappat 1,7 procentenheter och noterar ett stöd på 17,5 procent.

Fortfarande under spärren

Krispartierna Miljöpartiet och Liberalerna placerar sig fortfarande under spärren. Värst ser situationen ut för Nyamko Sabunis parti. Miljöpartiet noterar inga större förändringar, men Liberalerna faller med 1,0 procentenheter ner till endast 2,2 procent.

Här är Demoskops mätning för mars jämfört med februari:

                                                       Mars      Feb

🔴Vänsterpartiet                    7,4        -2,6
🔴Socialdemokraterna     32,4       +4,2
🟢Miljöpartiet                          2,9       +0,1
🟢Centern                                  7,5        -0,4
🔵Liberalerna                           2,2       -1,0
🔵Moderaterna                     22,0      +0,0
🔵Kristdemokraterna           6,5      +0,9
🔵Sverigedemokraterna   17,5      -1,7
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,2        +1,3
🔴🟢 S+V+MP                        42,7       +1,7
🟢      Centern                             7,5        -0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,2        -1,8
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       121 + 28 + 0 + 28 = 177  
🔴🟢 S+V+MP              121 + 28 + 0 = 149
🟢      Centern                28 = 28
🔵🔵 M+KD+SD+L    82 + 24 + 66 + 0 = 172
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V faller nu tungt i opinionen och man gör det på eget grepp. När Nooshi Dadgostar inte var med på mötet klubbade partiledningen som enda parti igenom ett nej till vapenstöd till Ukraina vilket fick svidande kritik.

Nooshi gick in och styrde upp så att partiet ändrade sig inför eventuellt kommande vapenleveranser men skadan var redan skedd. Det är mycket allvarligt för ett parti med kommunistiskt förflutet att svaja i stora utrikespolitiska frågor där svenska folket har ett brinnande engagemang.

Partiets stora uppgångunder 2021 riskerar nu att delvis raderas ut.

🔴 S fick ett lyft vid coronapandemin och får nu ett nytt lyft vid Ukrainakriget. Stora kriser och katastrofer brukar gynna sittande regeringar då väljarna sluter upp.

Magdalena Anderssons rakare stil jämfört med Stefan Löfven går hem i stugorna och särskilt vid allvarliga händelser som krig. Stora försvarssatsningar innebär sannolikt att S parerar högeroppositionen effektivt.

🟢 MP befinner sig med exakt 6 månader kvar till valet i en stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. Partiet är i behov av en stor kraftsamling men har svårt för att komma ut i media.

Skenande bränslepriser har försvårat partiets läge. Ett annat problem är de båda språkrörens låga förtroendesiffror.

🟢 C har haft svår att profilera sig i Ukrainafrågan då allt medialt fokus i stora kriser och katastrofer lätt hamnar på det styrande regeringspartiet.

Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L har försvarsfrågan som en av sina stora paradfrågor men har ändå mycket svårt att nå ut. Partiet har nu nått ett läge där nästan endast mycket stora utspel med betydande medial genomslagskraft har chans att lyfta partiet.

🔵 M står sig väl i den nya mätningen och befinner sig nu i ett slags stabiliserande läge. Samtidigt ger Natofrågan möjlighet för Moderaterna att profilera sig och plocka nya väljare.

En övervikt av svenska folket vill enligt flera nya mätningar gå med i Nato vilket även M vill – men inte S. Det ger ökad potential.

🔵 KD har en stark förvarsprofil och Natoprofil och partiet har nu ökat i flera olika mätningar. Det behövs dock fler ökningar för att kunna fastställa en säker trend. Prognosen ser dock god ut för Ebba Bush och partiet.

🔵 SD tappar rejält i mätningen och det kan ha att göra med partiledarens ovilja att välja mellan den ryska diktatorn Putin och USA:s demokratiskt valda president Biden i SVT:s 30 minuter nyligen.

Uttalandet gjordes med sämsta möjliga tajming och skadade partiet i opinionen. SD:s omsvängning i Natofrågan kan på sikt ha möjlighet att reparera skadan.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  1 – 9 mars.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen