NY MÄTNING: Partiets succésiffror – Högsta stödet på åtta år

2022 03 11

Kriget i Ukraina och den rådande säkerhetskrisen påverkar de svenska väljarnas stöd för Socialdemokraterna. Regeringspartiet noterar det högsta stödet på åtta år.

Det visar Aftonbladets/Demoskops nya mätning.

Högsta stödet på åtta år

Magdalena Andersson (S) har all anledning att dra på smilbanden. Socialdemokraterna noterar 32,4 procent av väljarnas stöd i Demoskops nya mätning. Det är en ökning med 4,2 procentenheter sedan den förra mätningen, som gjordes i  början av februari.

Siffran är det högsta stödet som Socialdemokraterna noterat sedan april 2014, då partiet befann sig i opposition, rapporterar Aftonbladet.

Dystra siffror för ytterkantspartierna

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tappar i väljarstöd. Vänsterpartiet tappar hela 2,6 procentenheter och sjunker till, för deras del, låga 7,4 procent.

Även Sverigedemokraterna tappar väljarstöd. Sedan förra mätningen har de tappat 1,7 procentenheter och noterar ett stöd på 17,5 procent.

Fortfarande under spärren

Krispartierna Miljöpartiet och Liberalerna placerar sig fortfarande under spärren. Värst ser situationen ut för Nyamko Sabunis parti. Miljöpartiet noterar inga större förändringar, men Liberalerna faller med 1,0 procentenheter ner till endast 2,2 procent.

Här är Demoskops mätning för mars jämfört med februari:

                                                       Mars      Feb

🔴Vänsterpartiet                    7,4        -2,6
🔴Socialdemokraterna     32,4       +4,2
🟢Miljöpartiet                          2,9       +0,1
🟢Centern                                  7,5        -0,4
🔵Liberalerna                           2,2       -1,0
🔵Moderaterna                     22,0      +0,0
🔵Kristdemokraterna           6,5      +0,9
🔵Sverigedemokraterna   17,5      -1,7
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,2        +1,3
🔴🟢 S+V+MP                        42,7       +1,7
🟢      Centern                             7,5        -0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,2        -1,8
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       121 + 28 + 0 + 28 = 177  
🔴🟢 S+V+MP              121 + 28 + 0 = 149
🟢      Centern                28 = 28
🔵🔵 M+KD+SD+L    82 + 24 + 66 + 0 = 172
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V faller nu tungt i opinionen och man gör det på eget grepp. När Nooshi Dadgostar inte var med på mötet klubbade partiledningen som enda parti igenom ett nej till vapenstöd till Ukraina vilket fick svidande kritik.

Nooshi gick in och styrde upp så att partiet ändrade sig inför eventuellt kommande vapenleveranser men skadan var redan skedd. Det är mycket allvarligt för ett parti med kommunistiskt förflutet att svaja i stora utrikespolitiska frågor där svenska folket har ett brinnande engagemang.

Partiets stora uppgångunder 2021 riskerar nu att delvis raderas ut.

🔴 S fick ett lyft vid coronapandemin och får nu ett nytt lyft vid Ukrainakriget. Stora kriser och katastrofer brukar gynna sittande regeringar då väljarna sluter upp.

Magdalena Anderssons rakare stil jämfört med Stefan Löfven går hem i stugorna och särskilt vid allvarliga händelser som krig. Stora försvarssatsningar innebär sannolikt att S parerar högeroppositionen effektivt.

🟢 MP befinner sig med exakt 6 månader kvar till valet i en stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. Partiet är i behov av en stor kraftsamling men har svårt för att komma ut i media.

Skenande bränslepriser har försvårat partiets läge. Ett annat problem är de båda språkrörens låga förtroendesiffror.

🟢 C har haft svår att profilera sig i Ukrainafrågan då allt medialt fokus i stora kriser och katastrofer lätt hamnar på det styrande regeringspartiet.

Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L har försvarsfrågan som en av sina stora paradfrågor men har ändå mycket svårt att nå ut. Partiet har nu nått ett läge där nästan endast mycket stora utspel med betydande medial genomslagskraft har chans att lyfta partiet.

🔵 M står sig väl i den nya mätningen och befinner sig nu i ett slags stabiliserande läge. Samtidigt ger Natofrågan möjlighet för Moderaterna att profilera sig och plocka nya väljare.

En övervikt av svenska folket vill enligt flera nya mätningar gå med i Nato vilket även M vill – men inte S. Det ger ökad potential.

🔵 KD har en stark förvarsprofil och Natoprofil och partiet har nu ökat i flera olika mätningar. Det behövs dock fler ökningar för att kunna fastställa en säker trend. Prognosen ser dock god ut för Ebba Bush och partiet.

🔵 SD tappar rejält i mätningen och det kan ha att göra med partiledarens ovilja att välja mellan den ryska diktatorn Putin och USA:s demokratiskt valda president Biden i SVT:s 30 minuter nyligen.

Uttalandet gjordes med sämsta möjliga tajming och skadade partiet i opinionen. SD:s omsvängning i Natofrågan kan på sikt ha möjlighet att reparera skadan.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  1 – 9 mars.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen