NY MÄTNING: Rekordsiffror för ett av partierna – Högsta värdet på sju år

2022 03 29

Socialdemokraterna har nu det största stödet sedan 2015 då bland annat kriget i Ukraina påverkar svenska väljarkåren kraftigt.

Det framgår i den senaste mätningen från DN/Ipsos som presenteras i kväll.

En förändrad politisk agenda

Mycket har förändrats sedan den senaste mätningen. Konflikten i Ukraina har skakat om även svensk politik och bland annat resulterat i att gängbrottslighet och smittspridning inte längre är lika högt upp på den politiska agendan.

Kraftig ökning för S

Många väljare har precis som i starten av pandemin sökt sig till regeringspartiet. Socialdemokraterna ökar med hela 4 procentenheter och ligger nu på 33 procent – det är den högsta noteringen sedan 2015.

– Kriget har placerat regeringen i en ledarposition som gynnar Socialdemokraterna opinionsmässigt. Det förändrar spelplanen inför valet, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Även M ökar

Moderaterna har den senaste tiden försökt att balansera oppositionspolitik med att signalera nationell samling. De har dock varit tydliga i sin NATO-argumentation men detta har inte fått några stora effekter på väljarstödet. Ulf Kristerssons parti ökar en procentenhet och ligger nu på 22 procent.

V backar

Vänsterpartiet drabbats av det största tappet mellan två mätningar sedan 2009. Nooshi Dadgostars parti tappar drygt 2 procentenheter och ligger nu på 8 procent. Bakgrunden till tappet ligger sannolikt i de interna konflikterna gällande stödet till Ukraina, upprustningen av försvaret och klimatfrågan.

Efter ett mycket framgångsrikt år 2022 har partiet nu fått betydande problem i början av valåret.

Två partier under riksdagsspärren

Liberalerna har länge varit starka Natoförespråkare men de har trots det inte lyckats tjäna på att Natofrågan varit uppe på tapeten. De ligger nu på 2 procentenheter, vilket är i nivå med partiets lägsta notering någonsin under Ipsos 43-åroga historia, uppger DN.

Nyamko Sabunis parti har legat under riksdagsspärren de senaste 21 mätningarna från DN/Ipsos.

Miljöpartiet ligger också kvar under spärren, med 3 procentenheter. Vilket är samma som i den föregående mätningen.

Små förändringar för övriga partier

Kristdemokraterna ökar en procentenhet och ligger nu på 6 procent, vilket historiskt sett är ett bra resultat för partiet.

Sverigedemokraterna tappar en procentenhet och ligger nu på 19 procent. Centern ligger kvar på 7 procent.

Jämnt mellan blocken

Det är i nuläget inga stora skillnader mellan blocken. Högeroppositionen (M, KD, SD och L) har nu 48,5 procent av väljarstödet och partierna som står bakom Magdalena Andersson (S, V, MP och C) har 50 procent av väljarstödet.

Att de båda sannolika regeringsalternativens summeringsprocent inte motsvarar respektive partis procent exakt beror på avrundningar. Ipsos presenterar bara hela procenttal.

Hela mätningen

Inom parentes ses förra månadens mätning.

🔴 Socialdemokraterna      33 %   +4
🔵Moderaterna                      22 %   +1
🔵SD                                             19 %    -1
🔴 Vänsterpartiet                     8 %    -2
🟢Centern                                    7 %    +0
🔵Kristdemokraterna            6 %   +1
🟢Miljöpartiet                            3 %   +0
🔵Liberalerna                             2 %    -1
 

Centern kan bli vågmästare

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.

Undersökningen gjordes 15-27  mars.

Text: Redaktionen


JUST NU: Kina ger chockbesked om Ryssland

2025 07 04

Kina har gett ett chockerande besked om Putins Ryssland.

Kinas utrikesminister Wang Yi har haft ett möte med EU:s utrikeschef Kaja Kallas.

I samband med mötet ska den kinesiske utrikesministern ha gett ett besked som lär väcka bestörtning i Ukraina och i många västländer.

Har gett chockbesked

Officiellt är Kina neutralt inställda till Putins krig mot Ukraina, även om det är känt att det förekommer mycket samarbete mellan Kina och Putinregimen.

Men i mötet med EU:s Kaja Kallas kom ett drastiskt och långtgående besked, rapporterar CNN.

– Kinas utrikesminister Wang Yi sade till EU:s högsta diplomat att Peking inte kan acceptera att Ryssland förlorar kriget mot Ukraina, enligt kanalen.

Wang Yi medgav alltså att Kina över huvud taget inte skulle kunna acceptera en rysk förlust i kriget.

Och det finns en specifik anledning till att den kinesiska regimen inte kan tolerera en rysk förlust i Ukraina.

– Det skulle tillåta USA att rikta sin fulla uppmärksamhet mot Kina, säger en officiell företrädare för landet som har kännedom om vad som sades på mötet, enligt kanalen.

Vid mötet med EU:s utrikeschef Kaja Kallas ska Kinas utrikesminister alltså ha medgett att landets officiella neutralitet till kriget i själva verket inte gäller.

Förnekar uppgifterna

Medgivandet ska enligt källan ha kommit under ett fyra timmar långt samtal om en lång rad olika frågor som gällde alltifrån cybersäkerhet till handelsbalans, Mellanöstern och Taiwan.

Wang Yis besked kan innebära att Peking vill se ett så utdraget krig som möjligt i Ukraina, just för att det hindrar USA från att fokusera fullt ut på Kina.

En talesperson för Kinas utrikesministerium förnekar dock att utrikesministern gett detta besked till EU:s utrikeschef.

– Kina är inte part i Ukrainafrågan. Kinas ståndpunkt i Ukrainakrisen är objektiv och konsekvent, det vill säga förhandling, vapenvila och fred. En utdragen Ukrainakris tjänar ingens intressen, hävdar talespersonen Mao Ning, enligt kanalen.

Men bakom kulisserna låter det alltså annorlunda, enligt kanalens källor.

Det är heller ingen hemlighet att banden mellan Kina och Ryssland tycks ha stärkts sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina.

Det har också kommit uppgifter om att kinesiska medborgare har deltagit i kriget på Rysslands sida, men Kina har förnekat all inblandning och har sagt sig uppmana kineser att inte delta i någon militär konflikt.

Foto: B Matangelo resp A Gigi

Text: Redaktionen


Elon Musk lanserar strategi – mot Trump

2025 07 04

Elon Musk lanserar en ny strategi med ”laserfokus” på att förändra USA.

Efter månader av samarbete har Elon Musk och Donald Trump hamnat i luven på varandra.

Samtidigt är Musk fast besluten att förändra det amerikanska samhället.

Nu överväger han en oväntad strategi för att ställa till problem för bland annat Donald Trump.

Lanserar strategi

Det är sedan tidigare känt att Musk överväger att starta ett nytt parti.

Men nu avslöjar Musk en mycket specifik strategi som han och det eventuella partiet skulle kunna ha för att förändra den amerikanska politiken.

Enligt Musk handlar det om att lägga laser-fokus på ett specifikt mål om partiet bildas och ställer upp i val.

– Ett sätt att genomföra detta vore att laserfokusera på bara 2 eller 3 platser i senaten och 8 till 10 distrikt i representanthuset, skriver Musk på X.

Enligt Elon Musk skulle han och det nya partiet, som han överväger att starta, alltså kunna söka en roll som vågmästare.

Det skulle räcka för att kunna få stor påverkan på politiken, menar han.

– Med tanke på de rakbladstunna legislativa marginalerna skulle det räcka för att fungera som den avgörande rösten för omtvistade lagar, och säkerställa att de tjänar folkets sanna vilja, menar Elon Musk.

Vill bryta upp tvåpartisystem

Om Elon Musk väljer att starta det nya partiet, som i så fall skulle få namnet America Party, så skulle målet alltså vara att bli vågmästare mellan republikaner och demokrater, och på så vis spela en avgörande roll.

Syftet skulle vara att bryta upp det amerikanska tvåpartisystemet, som Musk sarkastiskt kallar för ett ”enpartisystem”.

I ett annat inlägg på X har Musk gjort en omröstning om det nya partiet.

– Självständighetsdagen är det perfekta tillfället att fråga om ni vill ha självständighet från tvåpartisystemet (vissa skulle säga enpartisystemet). Borde vi bilda America Party? frågar han sina följare.

Elon Musk har varit starkt kritisk till Donald Trumps nya budget, och bland annat hävdat att den satsar pengar på föråldrade industrier samt går emot effektiviseringsmyndigheten Doges syfte att minska slöseriet med skattepengar.

Musk och Donald Trump har riktat hårda ord mot varandra efter att Musk lämnade sin roll som inofficiell ledare för just Doge.

Foto: Daniel Oberhaus (2018) resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen