NY MÄTNING: Nya mardrömssiffror för partiet

2022 02 23

Miljöpartiet fortsätter att tappa väljare för fjärde månaden i rad, väljarstödet ligger nu på knappt 3 procent.

I en ny undersökning från DN/ Ispos framgår det att stödet för MP fortsätter att sjunka. De har tappat väljare ända sen beslutet att lämna regeringen tidigare i år.

Varför tappar partiet?

– En faktor är att Miljöpartiet får betydligt mindre medialt utrymme efter att man klev av regeringen. En annan kan vara att man har lämnat ifrån sig miljö- och klimatfrågorna till Socialdemokraterna som får större manöverutrymme där. Slutförvaret av kärnavfall är ett exempel där beslutet kanske hade blivit annorlunda om Miljöpartiet suttit kvar, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Sverigedemokraterna ökar mest

SD är det parti som har ökat mest i mätningen – de ökade med hela två procent. I och med detta är det väldigt jämt mellan högerns största partier, M ligger på 21 procent och SD på 20 procent.

Negativa resultat för L och KD

Liberalernas uppförsbacke till riksdagsspärren fortsätter att öka, även de ligger på 3 procent. KD backar också. De ligger just nu på 5 procent. Vilket historiskt sett är en hög siffra för partiet i början av ett valår.

Stadigt för de övriga partierna

Vänsterpartiet ligger kvar på 10 procent och Centern ökade lite, de ligger nu på 7 procentenheter. Socialdemokraternas positiva trend sen Magdalena Anderssons tillträde som partiledare och statsminister verkar ha brutits. Partiet har backat från 31 till 29 procent.

Så tror väljarna att höstens regeringsbildning kommer se ut

DN/ Ispos undersökte även vilket parti som väljarna tror kommer få bilda regering efter det kommande valet. I undersökningen framgår det att S tydligt ligger i framkant, (43 procent) framför Moderaterna (34).

– Det är något förvånande med tanke på hur jämnt opinionsläget är. Men det indikerar att Magdalena Andersson har ett momentum för närvarande medan Ulf Kristersson befinner sig i uppförsbacke, säger Nicklas Källebring.

Väldigt jämt

Det är just nu extremt jämt mellan partigrupperingarna. Både Moderaternas grupp (M, KD, SD, L) och Socialdemokraternas grupp (S, MP, V, C) ligger på 49 procent i väljarstöd.

Hela mätningen

Inom parentes ses förra månadens mätning.

🔴 Socialdemokraterna      29 %    -2
🔵Moderaterna                      21 %   +0
🔵SD                                             20 %   +2
🔴 Vänsterpartiet                  10 %   +0
🟢Centern                                   7 %    +1
🔵Kristdemokraterna           5 %     -1
🔵Liberalerna                            3 %     -1
🟢Miljöpartiet                           3 %    +0
 

Undersökningen gjordes 8-20  februari.

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen