NY MÄTNING: Nya mardrömssiffror för partiet

2022 02 23

Miljöpartiet fortsätter att tappa väljare för fjärde månaden i rad, väljarstödet ligger nu på knappt 3 procent.

I en ny undersökning från DN/ Ispos framgår det att stödet för MP fortsätter att sjunka. De har tappat väljare ända sen beslutet att lämna regeringen tidigare i år.

Varför tappar partiet?

– En faktor är att Miljöpartiet får betydligt mindre medialt utrymme efter att man klev av regeringen. En annan kan vara att man har lämnat ifrån sig miljö- och klimatfrågorna till Socialdemokraterna som får större manöverutrymme där. Slutförvaret av kärnavfall är ett exempel där beslutet kanske hade blivit annorlunda om Miljöpartiet suttit kvar, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Sverigedemokraterna ökar mest

SD är det parti som har ökat mest i mätningen – de ökade med hela två procent. I och med detta är det väldigt jämt mellan högerns största partier, M ligger på 21 procent och SD på 20 procent.

Negativa resultat för L och KD

Liberalernas uppförsbacke till riksdagsspärren fortsätter att öka, även de ligger på 3 procent. KD backar också. De ligger just nu på 5 procent. Vilket historiskt sett är en hög siffra för partiet i början av ett valår.

Stadigt för de övriga partierna

Vänsterpartiet ligger kvar på 10 procent och Centern ökade lite, de ligger nu på 7 procentenheter. Socialdemokraternas positiva trend sen Magdalena Anderssons tillträde som partiledare och statsminister verkar ha brutits. Partiet har backat från 31 till 29 procent.

Så tror väljarna att höstens regeringsbildning kommer se ut

DN/ Ispos undersökte även vilket parti som väljarna tror kommer få bilda regering efter det kommande valet. I undersökningen framgår det att S tydligt ligger i framkant, (43 procent) framför Moderaterna (34).

– Det är något förvånande med tanke på hur jämnt opinionsläget är. Men det indikerar att Magdalena Andersson har ett momentum för närvarande medan Ulf Kristersson befinner sig i uppförsbacke, säger Nicklas Källebring.

Väldigt jämt

Det är just nu extremt jämt mellan partigrupperingarna. Både Moderaternas grupp (M, KD, SD, L) och Socialdemokraternas grupp (S, MP, V, C) ligger på 49 procent i väljarstöd.

Hela mätningen

Inom parentes ses förra månadens mätning.

🔴 Socialdemokraterna      29 %    -2
🔵Moderaterna                      21 %   +0
🔵SD                                             20 %   +2
🔴 Vänsterpartiet                  10 %   +0
🟢Centern                                   7 %    +1
🔵Kristdemokraterna           5 %     -1
🔵Liberalerna                            3 %     -1
🟢Miljöpartiet                           3 %    +0
 

Undersökningen gjordes 8-20  februari.

Text: Redaktionen