NY MÄTNING: Natofrågan – Ena sidan ökar

2022 04 12

Nästan varannan svensk vill gå med i Nato.

Det indikerar en ny mätning från Novus.

Samtidigt har nej-sidan fått en liten uppgång.

– Andelen som inte vet har minskat till förmån för nej-sidan, konstaterar Novus vd Torbjörn Sjöström.

Ungefär samma nivå

Undersökningen indikerar att svenska folkets inställning till Nato inte har förändrats nämnvärt sedan samma fråga ställdes förra veckan.

Opinionsstödet för ett svenskt medlemskap i Nato ligger på 45 procent. En liten minskning sedan förra mätningen, men inget som statistiskt kan säkerställas.

Liten statistiskt säkerställd uppgång

33 procent av svenska folket säger nej till Nato. Det är en liten statistisk säkerställd uppgång.

Enligt Torbjörn Sjöström är det främst osäkra väljare inom L, SD och C, samt väljare som inte vet vilket parti de ska rösta på, som har ändrat åsikt och blivit mer negativt inställda till en svensk Natoansökan.

Över hälften säger ja

I Finland genomfördes en liknande mätning av nyhetskanalen Yle i mitten av mars. Då svarade över 60 procent av finländarna att de vill att Finland ska gå med i Nato.

Om Sverige väljer att gå med i Nato ökar det finska stödet ännu mer. Hela 77 procent uppger då att Finland bör gå med i militäralliansen, rapporterar Yle.

En liknande trend kan tydas i Sverige.

Stor skillnad

I slutet av mars indikerade en Novus-mätning att 63 procent av svenska folket vill gå med i Nato om Finland går med.

– Det är tydligt att stödet för ett svenskt Nato-medlemskap skulle öka till en klar majoritet om Finland bestämmer sig för att skicka in en ansökan. Det finns inget som tyder på att den lilla ökningen på nejsidan skulle påverka detta, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Foto: Nato

Text: Redaktionen