NY MÄTNING: Mycket kraftig uppgång för Socialdemokraterna

2021 12 22

Socialdemokraterna går upp med hela 3,5 procentenheter i Ipsos nya mätning samtidigt som nästan alla andra partier backar.

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) och Socialdemokraterna slår till med en rejäl uppgång i Ipsos sista mätning för året och får därmed sitt bästa resultat på cirka 1,5 år.

Socialdemokraterna i ensamt majestät

Den stora uppgången kommer strax efter att Miljöpartiet lämnat regeringen.

– Socialdemokraterna kan kommunicera utan att behöva ta hänsyn till ett annat parti, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Andra har bråkat bedömer Ipsos

Han bedömer att det även finns en annan tydlig orsak bakom S uppgång.

– Dessutom tror jag att de har vunnit på Magdalena Anderssons agerande under den senaste regeringskrisen. Hon var inte själv orsak till alla turerna utan har tagit det lugnt, låtit andra bråka och visat att hon vill ta ansvar för Sverige, säger Källebring.

Kristdemokraterna tappar

Ebba Buschs parti faller med 1,6 procentenheter och står därmed för det största tappet av alla partier. Det går överhuvudtaget dåligt för M-KD-SD-sidan då alla tre partier backar. Läget är jämnt mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna som är lika stora i Ipsos decembermätning.

Nyhet hos Ipsos

Ipsos redovisar inte decimaler utan endast heltal men en nyhet är att man dock redovisar decimaler avseende förändringen jämfört med förra mätningen. 

Miljöpartiet minskar

För Miljöpartiet som har lämnat regeringen innebär mätningen återigen dåliga nyheter. Partiet tappar 0,7  procentenheter och faller ner till 4 procent. Läget är därmed mycket kritiskt för De Gröna som balanserar kring riksdagsspärren.

Partiet har backat även i andra mätningar och har uppenbart tappat efter att man avgick från regeringen.

Liberalernas kris fortsätter

Liberalernas katastrofala läge i opinionen fortsätter men partiet registrerar i alla fall en uppgång på 0,3 och även i Sifos decembermätning nyligen så gick Liberalerna uppåt i opinionen, om än med små tal.

Team Magdalena (S) upp i ledningen

Socialdemokraternas kraftiga uppgång tillsammans med Kristdemokraternas tapp bidrar till att De Rödgröna  med Centern nu går ikapp och förbi M-KD-SD-L-sidan. Om Ipsosmätningen vore valresultat skulle Centerpartiet sannolikt bli vågmästare.

Men det är mycket jämnt mellan de båda regeringsunderlagen och väldigt mycket hänger på om MP och L kommer in i riksdagen eller inte.

Här är Ipsos mätning för december jämfört med november:

                                                       Dec      Nov

🔴Vänsterpartiet                    10      -0,8
🔴Socialdemokraterna        29      +3,5
🟢Miljöpartiet                            4       -0,7
🟢Centern                                    7        -0,6
🔵Liberalerna                             3       +0,3
🔵Moderaterna                      20        -0,6
🔵Kristdemokraterna           5         -1,6
🔵SD                                             20        -0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50        +1,4
🔴🟢 S+V+MP                        43        +2,0
🟢      Centern                             7         -0,6
🔵🔵 M+KD+SD+L              48         -2,3
 
Mandatfördelning
Ipsos presenterar ingen mandatfördelning parti för parti men däremot en summering för två möjliga regeringsunderlag. I den summeringen fördelas inga mandat till MP och L vilket indikerar att MP i sifferunderlaget ovan får 4 procent genom en avrundning uppåt.
 
Ipsos mandatfördelning ser ut så här:
🔴🟢 S+V+C                        178  mandat 
🔵🔵 M+KD+SD               171  mandat
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var Centern landar i regeringsfrågan i ett läge där de kan komma att pressas att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V har nu tappat i flera mätningar och ligger mycket nära 10 procent i genomsnitt. Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil. 

Samtidigt är 10 procent en klar framgång för Vänstern jämfört med valet 2018.

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som nu tagit över som Sveriges nya statsminister. För er som har läst mina opinionsanalyser de senaste månaderna är detta ingen överraskning. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.

3,5 procentenheter är en mycket stor ökning och det är sällan så stora ökningar sker på bara en enda månad.

Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare. Samtidigt är det inte ovanligt att nya partiledare får ett tillfälligt lyft som efterhand kan avta.

🟢 MP är på väg utför i mätningarna och med mindre än 9 månader till valet befinner sig partiet i en stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har visserligen erhållit en friare roll utanför regeringen vilket kan vara ett plus inför valkampanjen - men så här långt har partiet inte lyckats använda sin friare roll på något sätt som väljarna uppskattar.

🟢 C har tappat tydligt efter regeringsturbulensen där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev svårt för väljarna att hänga med på Centerns resonemang och många inom S-V-MP-sidan blev sannolikt upprörda och upplevde Centerns agerande som opålitligt och oväntat. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L gör ett litet, litet lyft i denna mätning vilket även var fallet i Sifomätningen nyligen. Partiet har blivit allt bättre på att få utrymme i den mediala debatten och L har även blivit vassare i sociala medier. Nyamko Sabuni har navigerat skickligt i den pågående frågan om utbränt kärnbränsle och är det parti som gynnats mest av frågan om ett eventuellt slutförvar.

Samtidigt ligger partiet fortsatt på mycket låga nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske är kärnbränslefrågan en vändpunkt.

🔵 M har efter ett starkt år 2021 nu börjat tappa i flera mätningar. Både i Sifo och i Novus föll Moderaterna och orsaken är med stor sannolikhet att Socialdemokraterna upplevs som ett piggare och vassare parti  jämfört med tidigare. Bakgrunden är att Magdalena Andersson nu är partiledare istället för Stefan Löfven.

🔵 KD har gått in i en ny period för partiet efter all turbulens 2021 men i denna mätning fortsätter inte partiets uppgång. Tvärtom faller Ebba Buschs parti rejält vilket förmodligen är en överraskning för partiledningen.

Det kan röra sig om en tillfällig tillbakagång men mycket talar för att partiet har en viss uppförsbacke om det ska klättra upp mot 6 procent.

🔵 SD ligger relativt stabilt kring 20 procent och är nu ytterst nära att vara Sveriges andra parti. Partiet är i stort sett jämsides med Moderaterna i flera olika mätningar och har chans att bli största parti inom högersidan.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  7 - 20 december.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

2025 03 18

Det danska förtroendet för USA rasar till nya bottennivåer.

Danmark är en av USA:s mest pålitliga vänner i världen.

Vi har kämpat sida vid sida med amerikanerna i många, många decennier. Vi är en av USA:s viktigaste och bästa allierade.

Det underströk Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att USA:s vicepresident JD Vance kallat danskarna för en “dålig allierad” tidigare i år.

"Riktigt sjukt"

Men efter Trump-administrationens återkommande anspråk på att ta över Grönland, tullkriget mot Europa och, enligt kritikerna, vurmandet för Ryssland syns nu effekterna.

Danskarna har fullständigt tappat förtroendet för USA som allierad, visar en undersökning i tidningen Berlingske.

Uppemot 92 procent anser att Danmark borde lita mer på Europa än på USA för sin säkerhet.

Hela 41 procent ser dessutom USA som ett potentiellt hot.

Siffrorna är på de nivåerna att de mer eller mindre chockar forskarna.

– Det är en riktigt sjuk siffra. Jag trodde aldrig att jag skulle se den, säger Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till Berlingske.

Fundamental förändring

Det som pågår är enligt professorn en fundamental förändring i hur danskarna uppfattar USA.

– Även på 60-, 70- och 80-talen, när många danskar var emot Nato och kritiska mot USA, var det ingen som trodde att amerikanerna inte skulle hjälpa oss om vi behövde det, säger Mikkel Vedby Rasmussen.

Den danska forskaren säger  att förtroenderaset även beror på att det som kommuniceras från USA:s regering i princip låter som slagord direkt från Kreml.

LÄS MER: Kris i USA – ber Danmark om hjälp

Sjunkit 20 procentenheter

För tre år sedan, i mars 2022, uppgav 65 procent av danskarna att man hade ett mycket högt förtroende för att Nato skulle försvara Danmark vid händelse av krig.

Idag har den siffran sjunkit radikalt.

Den senaste mätningen visar att blott 46 procent tror att Nato skulle rycka in vid ett sådant scenario.

Analysen från undersökningens resultat är att danskarna har insett allvar, menar Gorm Rye Olsen, professor i statsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det är ett uttryck för att befolkningen förstår vad som händer, säger han.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Fyra Natoländer tvärvänder – river upp militärt förbud

2025 03 18

Fyra Natomedlemmar meddelar att de lämnar den så kallade Ottawakonventionen.

Avtalet uppdagades 1997 och avser ett förbud mot att använda personminor, ibland kallat landminor, eftersom de anses utgöra stor fara för civila.

Hoppas av på grund av Ryssland

Nu hoppar Polen, Lettland, Litauen och Estland av överenskommelsen.

Skälet är “avsevärd ökning” av det ryska hotet.

– Sedan ratificeringen av Ottawakonventionen har säkerhetsläget i vår region fundamentalt försämrats. Militära hot mot Natomedlemmar som gränsar till Ryssland och Belarus har ökat avsevärt, framhåller de fyra ländernas respektive försvarsministrar i ett gemensamt uttalande.

"Utvärderar alla åtgärder"

Det planerade tillbakadragandet från avtalet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser, understryker Litauens försvarsminister Dovile Sakaliene enligt Sky News.

– I ljuset av denna instabila säkerhetsmiljö orsakad av Rysslands aggression och dess pågående hot mot det euroatlantiska sällskapet är det nödvändigt att utvärdera alla åtgärder för att stärka vårt försvar och vår försvarskapacitet, tillägger ministrarna.

Diskussion i Norden

Finland har relativt nyligen öppnat för att göra samma sak.

I november förra året inleddes en diskussion på högsta politiska nivå om ett återinförande av det kontroversiella vapnet, som Finland avstått sedan 2012.

Även då lyftes säkerhetsläget i Europa som skäl.

– Det måste tas på allvar. Det gör jag, och det kommer också den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen att göra, sade Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) till lIltalehti vid tillfället.

Militärexperten Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, har flaggat för att en liknande debatt kan uppstå i Sverige.

– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, sade han till SvD i november.

"Ohyggliga vapen"

Totalt har 164 länder skrivit på Ottawakonventionen. 

Kritiken mot personminor består främst i att majoritet av dess offer, enligt Svenska Freds 76 procent, består av civila, varav hälften barn.

– Personminor är ohyggliga vapen som inte gör skillnad på soldater och civila. Långt efter att en konflikt lagt sig, ligger minor kvar i marken och drabbar civilbefolkningen i området. En mina kan orsaka att en människa lemlästas eller förlorar sitt liv i ett ögonblick, framhåller organisationen.

USA, Ryssland och Kina tillhör de cirka 40 stater som hittills inte skrivit på fördraget.

I november 2024 gav den dåvarande Bidenregeringen i USA grönt ljus för Ukraina att börja använda personminor.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen