NY MÄTNING: Mycket kraftig uppgång för Socialdemokraterna

2021 12 22

Socialdemokraterna går upp med hela 3,5 procentenheter i Ipsos nya mätning samtidigt som nästan alla andra partier backar.

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) och Socialdemokraterna slår till med en rejäl uppgång i Ipsos sista mätning för året och får därmed sitt bästa resultat på cirka 1,5 år.

Socialdemokraterna i ensamt majestät

Den stora uppgången kommer strax efter att Miljöpartiet lämnat regeringen.

– Socialdemokraterna kan kommunicera utan att behöva ta hänsyn till ett annat parti, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Andra har bråkat bedömer Ipsos

Han bedömer att det även finns en annan tydlig orsak bakom S uppgång.

– Dessutom tror jag att de har vunnit på Magdalena Anderssons agerande under den senaste regeringskrisen. Hon var inte själv orsak till alla turerna utan har tagit det lugnt, låtit andra bråka och visat att hon vill ta ansvar för Sverige, säger Källebring.

Kristdemokraterna tappar

Ebba Buschs parti faller med 1,6 procentenheter och står därmed för det största tappet av alla partier. Det går överhuvudtaget dåligt för M-KD-SD-sidan då alla tre partier backar. Läget är jämnt mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna som är lika stora i Ipsos decembermätning.

Nyhet hos Ipsos

Ipsos redovisar inte decimaler utan endast heltal men en nyhet är att man dock redovisar decimaler avseende förändringen jämfört med förra mätningen. 

Miljöpartiet minskar

För Miljöpartiet som har lämnat regeringen innebär mätningen återigen dåliga nyheter. Partiet tappar 0,7  procentenheter och faller ner till 4 procent. Läget är därmed mycket kritiskt för De Gröna som balanserar kring riksdagsspärren.

Partiet har backat även i andra mätningar och har uppenbart tappat efter att man avgick från regeringen.

Liberalernas kris fortsätter

Liberalernas katastrofala läge i opinionen fortsätter men partiet registrerar i alla fall en uppgång på 0,3 och även i Sifos decembermätning nyligen så gick Liberalerna uppåt i opinionen, om än med små tal.

Team Magdalena (S) upp i ledningen

Socialdemokraternas kraftiga uppgång tillsammans med Kristdemokraternas tapp bidrar till att De Rödgröna  med Centern nu går ikapp och förbi M-KD-SD-L-sidan. Om Ipsosmätningen vore valresultat skulle Centerpartiet sannolikt bli vågmästare.

Men det är mycket jämnt mellan de båda regeringsunderlagen och väldigt mycket hänger på om MP och L kommer in i riksdagen eller inte.

Här är Ipsos mätning för december jämfört med november:

                                                       Dec      Nov

🔴Vänsterpartiet                    10      -0,8
🔴Socialdemokraterna        29      +3,5
🟢Miljöpartiet                            4       -0,7
🟢Centern                                    7        -0,6
🔵Liberalerna                             3       +0,3
🔵Moderaterna                      20        -0,6
🔵Kristdemokraterna           5         -1,6
🔵SD                                             20        -0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50        +1,4
🔴🟢 S+V+MP                        43        +2,0
🟢      Centern                             7         -0,6
🔵🔵 M+KD+SD+L              48         -2,3
 
Mandatfördelning
Ipsos presenterar ingen mandatfördelning parti för parti men däremot en summering för två möjliga regeringsunderlag. I den summeringen fördelas inga mandat till MP och L vilket indikerar att MP i sifferunderlaget ovan får 4 procent genom en avrundning uppåt.
 
Ipsos mandatfördelning ser ut så här:
🔴🟢 S+V+C                        178  mandat 
🔵🔵 M+KD+SD               171  mandat
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var Centern landar i regeringsfrågan i ett läge där de kan komma att pressas att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V har nu tappat i flera mätningar och ligger mycket nära 10 procent i genomsnitt. Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil. 

Samtidigt är 10 procent en klar framgång för Vänstern jämfört med valet 2018.

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som nu tagit över som Sveriges nya statsminister. För er som har läst mina opinionsanalyser de senaste månaderna är detta ingen överraskning. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.

3,5 procentenheter är en mycket stor ökning och det är sällan så stora ökningar sker på bara en enda månad.

Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare. Samtidigt är det inte ovanligt att nya partiledare får ett tillfälligt lyft som efterhand kan avta.

🟢 MP är på väg utför i mätningarna och med mindre än 9 månader till valet befinner sig partiet i en stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. MP har visserligen erhållit en friare roll utanför regeringen vilket kan vara ett plus inför valkampanjen - men så här långt har partiet inte lyckats använda sin friare roll på något sätt som väljarna uppskattar.

🟢 C har tappat tydligt efter regeringsturbulensen där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev svårt för väljarna att hänga med på Centerns resonemang och många inom S-V-MP-sidan blev sannolikt upprörda och upplevde Centerns agerande som opålitligt och oväntat. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L gör ett litet, litet lyft i denna mätning vilket även var fallet i Sifomätningen nyligen. Partiet har blivit allt bättre på att få utrymme i den mediala debatten och L har även blivit vassare i sociala medier. Nyamko Sabuni har navigerat skickligt i den pågående frågan om utbränt kärnbränsle och är det parti som gynnats mest av frågan om ett eventuellt slutförvar.

Samtidigt ligger partiet fortsatt på mycket låga nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske är kärnbränslefrågan en vändpunkt.

🔵 M har efter ett starkt år 2021 nu börjat tappa i flera mätningar. Både i Sifo och i Novus föll Moderaterna och orsaken är med stor sannolikhet att Socialdemokraterna upplevs som ett piggare och vassare parti  jämfört med tidigare. Bakgrunden är att Magdalena Andersson nu är partiledare istället för Stefan Löfven.

🔵 KD har gått in i en ny period för partiet efter all turbulens 2021 men i denna mätning fortsätter inte partiets uppgång. Tvärtom faller Ebba Buschs parti rejält vilket förmodligen är en överraskning för partiledningen.

Det kan röra sig om en tillfällig tillbakagång men mycket talar för att partiet har en viss uppförsbacke om det ska klättra upp mot 6 procent.

🔵 SD ligger relativt stabilt kring 20 procent och är nu ytterst nära att vara Sveriges andra parti. Partiet är i stort sett jämsides med Moderaterna i flera olika mätningar och har chans att bli största parti inom högersidan.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  7 - 20 december.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz