NY MÄTNING: Moderaterna ökar och knappar in på Socialdemokraterna

2022 02 03

Högersidan ökar och knappar in på Socialdemokraternas regeringsunderlag och nu är det nästan dött lopp i mandatfördelningen.

Det visar SVT/Novus senaste opinionsundersökning som även understryker att Liberalerna och Miljöpartiet har det fortsatt tufft i opinionen.

Under spärren

Riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Liberalerna, får 3,5 respektive 2,7 procent av väljarnas stöd i den senaste opinionsundersökningen av SVT/Novus som avser februari. Det placerar partierna fortsatt under spärren.

Marginell uppgång

Både MP och L kan glädja sig åt en sak. De ökar i alla fall i opinionen, enligt de nya siffrorna. Liberalerna ökar med 0,5 procentenheter och Miljöpartiet med ynka 0,1 procentenheter.

Tredje månaden i följd

Siffrorna innebär att Liberalerna inte sedan i juni 2019 har fått över 4 procent i Novus väljarbarometer.

För Miljöpartiets del är det tredje månaden i följd som partiet hamnar under riksdagsspärren.

Moderaterna förbi SD

Ulf Kristerssons parti får ett uppsving. Moderaterna ökar med 1,8 procentenheter och passerar därmed Sverigedemokraterna och intar platsen som landets andra största parti, efter Socialdemokraterna.

Här är Novus mätning för februari jämfört med januari:

                                                        Feb         Jan

🔴Vänsterpartiet                     9,8        -0,7
🔴Socialdemokraterna      29,3        -2,0
🟢Miljöpartiet                           3,5        +0,1
🟢Centern                                   7,4        +0,7
🔵Liberalerna                            2,7        +0,5
🔵Moderaterna                     20,5        +1,8
🔵Kristdemokraterna           5,4         -0,2 
🔵SD                                            19,8         -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,0        -1,9
🔴🟢 S+V+MP                        42,6        -2,6
🟢      Centern                             7,4        +0,7
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +1,8
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       111+ 37+ 0 + 28= 176
🔴🟢 S+V+MP             111+ 37+ 0 = 148
🟢      Centern                28 = 28
🔵🔵 M+KD+SD+L    77+ 21+ 75+ 0 = 173
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V är återigen under 10 procent, men ligger fortfarande en bra bit över valresultatet. Det finns en del orosmoln på himlen, då partiet återigen verkar tappa väljare, sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔴 Magdalena Andersson-effekten tycks klinga av tydligt i Novus nya mätning. Socialdemokraternas opinionsökning har avstannat och enligt de nya siffrorna har partiet backat med 2 procentenheter. En slutsats av detta är att smekmånaden för Magdalena Andersson ser ut att vara över. Partier brukar att lyfta när en ny partiledare inträder. Nedgången i opinion kan därmed ses som naturlig, då denna effekt kan tolkas vara över. Partiet befäster, trots nedgången, sin plats som Sveriges största parti.

🟢 Krisen fortsätter för MP.  Partiet hade säkerligen hoppats på en uppgång efter att ha lämnat regeringssamarbetet och klargörandet om att partiet inte vill stå i skuggan av Socialdemokraterna. Noterbart är att Novus undersökning visar att allt färre väljare anser att MP har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

🟢  C får nu en uppgång vilket kan indikera att partiets tapp efter regeringsturbulensen - där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget - kan ha avstannat.

Det blev svårt för väljarna att hänga med på och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centern helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti.

Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L ökar och sannolikt har partiets framskjutna position i kärnkraftsfrågan bidragit till lyftet. Det krävs dock fler mätningar innan man kan tala om en tydlig trend.

🔵 M ökar mest av alla partier vilket är ett efterlängtat besked för Ulf Kristerssons parti som tappar sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔵 KD backar marginellt men ligger kvar på säkrar mark efter fjolårets alla turer. Partiets fokus på sjukvården, landsbygden och tryggheten har skapar positiv stämning internt i partiet och Ebba Busch är en av de mest energiska partiledarkandidaterna i kampanjskeden vilket är en stor tillgång för KD under valåret.

🔵 SD ligger kvar nära 20 procentstrecket vilket är en mycket stark placering för partiet som som i går även fick grönt ljus av Liberalerna när det gäller att ingå i Sveriges styre efter valdagen.  

◾Mätningen är genomförd  3 januari till 30  januari.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen