NY MÄTNING: Moderaterna ökar och knappar in på Socialdemokraterna

2022 02 03

Högersidan ökar och knappar in på Socialdemokraternas regeringsunderlag och nu är det nästan dött lopp i mandatfördelningen.

Det visar SVT/Novus senaste opinionsundersökning som även understryker att Liberalerna och Miljöpartiet har det fortsatt tufft i opinionen.

Under spärren

Riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Liberalerna, får 3,5 respektive 2,7 procent av väljarnas stöd i den senaste opinionsundersökningen av SVT/Novus som avser februari. Det placerar partierna fortsatt under spärren.

Marginell uppgång

Både MP och L kan glädja sig åt en sak. De ökar i alla fall i opinionen, enligt de nya siffrorna. Liberalerna ökar med 0,5 procentenheter och Miljöpartiet med ynka 0,1 procentenheter.

Tredje månaden i följd

Siffrorna innebär att Liberalerna inte sedan i juni 2019 har fått över 4 procent i Novus väljarbarometer.

För Miljöpartiets del är det tredje månaden i följd som partiet hamnar under riksdagsspärren.

Moderaterna förbi SD

Ulf Kristerssons parti får ett uppsving. Moderaterna ökar med 1,8 procentenheter och passerar därmed Sverigedemokraterna och intar platsen som landets andra största parti, efter Socialdemokraterna.

Här är Novus mätning för februari jämfört med januari:

                                                        Feb         Jan

🔴Vänsterpartiet                     9,8        -0,7
🔴Socialdemokraterna      29,3        -2,0
🟢Miljöpartiet                           3,5        +0,1
🟢Centern                                   7,4        +0,7
🔵Liberalerna                            2,7        +0,5
🔵Moderaterna                     20,5        +1,8
🔵Kristdemokraterna           5,4         -0,2 
🔵SD                                            19,8         -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,0        -1,9
🔴🟢 S+V+MP                        42,6        -2,6
🟢      Centern                             7,4        +0,7
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +1,8
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       111+ 37+ 0 + 28= 176
🔴🟢 S+V+MP             111+ 37+ 0 = 148
🟢      Centern                28 = 28
🔵🔵 M+KD+SD+L    77+ 21+ 75+ 0 = 173
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V är återigen under 10 procent, men ligger fortfarande en bra bit över valresultatet. Det finns en del orosmoln på himlen, då partiet återigen verkar tappa väljare, sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔴 Magdalena Andersson-effekten tycks klinga av tydligt i Novus nya mätning. Socialdemokraternas opinionsökning har avstannat och enligt de nya siffrorna har partiet backat med 2 procentenheter. En slutsats av detta är att smekmånaden för Magdalena Andersson ser ut att vara över. Partier brukar att lyfta när en ny partiledare inträder. Nedgången i opinion kan därmed ses som naturlig, då denna effekt kan tolkas vara över. Partiet befäster, trots nedgången, sin plats som Sveriges största parti.

🟢 Krisen fortsätter för MP.  Partiet hade säkerligen hoppats på en uppgång efter att ha lämnat regeringssamarbetet och klargörandet om att partiet inte vill stå i skuggan av Socialdemokraterna. Noterbart är att Novus undersökning visar att allt färre väljare anser att MP har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

🟢  C får nu en uppgång vilket kan indikera att partiets tapp efter regeringsturbulensen - där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget - kan ha avstannat.

Det blev svårt för väljarna att hänga med på och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centern helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti.

Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L ökar och sannolikt har partiets framskjutna position i kärnkraftsfrågan bidragit till lyftet. Det krävs dock fler mätningar innan man kan tala om en tydlig trend.

🔵 M ökar mest av alla partier vilket är ett efterlängtat besked för Ulf Kristerssons parti som tappar sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔵 KD backar marginellt men ligger kvar på säkrar mark efter fjolårets alla turer. Partiets fokus på sjukvården, landsbygden och tryggheten har skapar positiv stämning internt i partiet och Ebba Busch är en av de mest energiska partiledarkandidaterna i kampanjskeden vilket är en stor tillgång för KD under valåret.

🔵 SD ligger kvar nära 20 procentstrecket vilket är en mycket stark placering för partiet som som i går även fick grönt ljus av Liberalerna när det gäller att ingå i Sveriges styre efter valdagen.  

◾Mätningen är genomförd  3 januari till 30  januari.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen