NY MÄTNING: Magdalena-Effekt

2021 11 19

Första mätningen efter att Magdalena Andersson (S) valdes till partiledare ger Socialdemokraterna ett rejält lyft

I vad som ser ut att vara något av en Magdalena-Effekt klättrar Socialdemokraterna med hela 2,3 procentenheter i Sifos nya mätning för november månad. Mätningen är gjord efter partiets byte av partiledare på S-kongressen i Göteborg.

Kvinnor strömmar till Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar väljare från flera olika håll.

– Det handlar både om de som kommer från Vänsterpartiet men också väljare som kommer över blockgränsen, ungefär lika mycket. Framför allt handlar det om kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Katastrofnivå för Liberalerna

Sifomätningen visar också att Liberalerna dyker ned till katastrofala 2,3 % vilket är en av de lägsta nivåerna partiet haft under mandatperioden.

– Det skapar säkert stora problem i partiet att det går så dåligt, säger Sifos opinionschef som samtidigt ser vissa positiva öppningar för partiet i valets slutspurt.

En möjlig ljusglimt för L

– Det är många väljare som bestämmer sig sent, framför allt om det är jämnt mellan blocken. Då ökar chansen för stödröstande, för moderater och andra som ändå vill ändå få med de 2–3 procent som nu finns i sitt regeringsunderlag. 

Vänsterpartiet tappar tydligt i denna mätning och partiet är inne i ett känsligt skede i samband med de pågående statsministeromröstningsförhandlingarna.

Glad nyhet för Ulf Kristersson

Ett positivt besked för Moderaterna i denna mätning är att trots S-lyftet så skulle Ulf Kristersson (M) bli statsminister om denna Sifomätning skulle bli valresultat. Eftersom MP inte klarar spärren samlar M-KD-SD-L-sidan 1 mandat mer än andra sidan och får 175 mandat vilket är exakt vad som krävs för majoritet.

Här är Sifos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    9,3         -1,2
🔴Socialdemokraterna     28,9         +2,3
🟢Miljöpartiet                          3,6         -0,1
🟢Centern                                  8,1         +0,1
🔵Liberalerna                           2,3         -0,5
🔵Moderaterna                    21,0         -0,9
🔵Kristdemokraterna         4,6         -0,4
🔵SD                                           20,3         +0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                49,9        +1,1
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,2         -1,4
 
Mandatfördelning
🔴🟢 S+V+MP+C                174 varav 0 till MP
🔵🔵 M+KD+SD+L            175 varav 0 till L
 
Mandatfördelning per parti
🔴Vänsterpartiet                    35
🔴Socialdemokraterna     109
🟢Miljöpartiet                            0
🟢Centern                                 30
🔵Liberalerna                             0
🔵Moderaterna                     80
🔵Kristdemokraterna        18
🔵SD                                            77
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V tappar i denna mätning och det handlar om att V-väljarna nu får ökat intresse för S när S har bytt partiledare. Sifos uppgifter indikerar att inte minst yngre kvinnliga väljare i V kan tänkas snegla  på S nu när Andersson kommit och Löfven gått. V har dock möjlighet att stärka sina kort i den pågående statsministerförhandlingen med S-ledaren Magdalena Andersson. Läget är ovisst.

🔴 S får ett rejält lyft och det handlar om en Magdalena-Effekt. Magdalena Andersson är vassare som partiledare och har kapacitet att lyfta S till högre höjder än Stefan Löfven. Hennes raka och tydliga sätt lär uppskattas av väljarna och min bedömning är att S kan komma att öka ytterligare den närmaste tiden. 

🟢 MP ligger illa till i denna mätning och kammar hem 0 mandat. Partiet är i behov av betydligt tydligare medial profilering. Partiet befinner sig under ständig attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift att hävda sig i debatten.

🟢 C rör sig nästan inte alls i denna mätning. Samtidigt har Annie Löfs parti en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är fortsatt att Liberalerna har en viss uppåtgående trend just nu och det behövs ytterligare någon mätning för att kunna konstatera om den är bruten. Just nu pågår partiets landsmöte och efter helgen kommer det klarna vad mötet landat i för färdväg framåt.

🔵 M tappar lite grann i denna mätning och partiet är sannolikt en aning sårbart med anledning av den nya S-ledaren. Liberala moderata väljare kan komma att gå över till S och i enlighet med Sifos uppgifter kan det handla om kvinnliga moderatväljare i storstäderna. Tappet är i nuläget dock relativt litet.

🔵 KD har ännu inte fåt någon positiv effekt av att husbråket mellan Ebba och 82-årige Esbjörn nu tycks klinga av - i alla fall inte i denna mätning. Partiet vill nu i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden inför valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark eller om uppförsbacken består.

🔵 SD är det enda partiet inom M-KD-SD-L-regeringsunderlaget som ökar i denna mätning. För SD är det nu viktigt att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 8 – 18 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen