NY MÄTNING: Magdalena-Effekt

2021 11 19

Första mätningen efter att Magdalena Andersson (S) valdes till partiledare ger Socialdemokraterna ett rejält lyft

I vad som ser ut att vara något av en Magdalena-Effekt klättrar Socialdemokraterna med hela 2,3 procentenheter i Sifos nya mätning för november månad. Mätningen är gjord efter partiets byte av partiledare på S-kongressen i Göteborg.

Kvinnor strömmar till Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar väljare från flera olika håll.

– Det handlar både om de som kommer från Vänsterpartiet men också väljare som kommer över blockgränsen, ungefär lika mycket. Framför allt handlar det om kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Katastrofnivå för Liberalerna

Sifomätningen visar också att Liberalerna dyker ned till katastrofala 2,3 % vilket är en av de lägsta nivåerna partiet haft under mandatperioden.

– Det skapar säkert stora problem i partiet att det går så dåligt, säger Sifos opinionschef som samtidigt ser vissa positiva öppningar för partiet i valets slutspurt.

En möjlig ljusglimt för L

– Det är många väljare som bestämmer sig sent, framför allt om det är jämnt mellan blocken. Då ökar chansen för stödröstande, för moderater och andra som ändå vill ändå få med de 2–3 procent som nu finns i sitt regeringsunderlag. 

Vänsterpartiet tappar tydligt i denna mätning och partiet är inne i ett känsligt skede i samband med de pågående statsministeromröstningsförhandlingarna.

Glad nyhet för Ulf Kristersson

Ett positivt besked för Moderaterna i denna mätning är att trots S-lyftet så skulle Ulf Kristersson (M) bli statsminister om denna Sifomätning skulle bli valresultat. Eftersom MP inte klarar spärren samlar M-KD-SD-L-sidan 1 mandat mer än andra sidan och får 175 mandat vilket är exakt vad som krävs för majoritet.

Här är Sifos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    9,3         -1,2
🔴Socialdemokraterna     28,9         +2,3
🟢Miljöpartiet                          3,6         -0,1
🟢Centern                                  8,1         +0,1
🔵Liberalerna                           2,3         -0,5
🔵Moderaterna                    21,0         -0,9
🔵Kristdemokraterna         4,6         -0,4
🔵SD                                           20,3         +0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                49,9        +1,1
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,2         -1,4
 
Mandatfördelning
🔴🟢 S+V+MP+C                174 varav 0 till MP
🔵🔵 M+KD+SD+L            175 varav 0 till L
 
Mandatfördelning per parti
🔴Vänsterpartiet                    35
🔴Socialdemokraterna     109
🟢Miljöpartiet                            0
🟢Centern                                 30
🔵Liberalerna                             0
🔵Moderaterna                     80
🔵Kristdemokraterna        18
🔵SD                                            77
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V tappar i denna mätning och det handlar om att V-väljarna nu får ökat intresse för S när S har bytt partiledare. Sifos uppgifter indikerar att inte minst yngre kvinnliga väljare i V kan tänkas snegla  på S nu när Andersson kommit och Löfven gått. V har dock möjlighet att stärka sina kort i den pågående statsministerförhandlingen med S-ledaren Magdalena Andersson. Läget är ovisst.

🔴 S får ett rejält lyft och det handlar om en Magdalena-Effekt. Magdalena Andersson är vassare som partiledare och har kapacitet att lyfta S till högre höjder än Stefan Löfven. Hennes raka och tydliga sätt lär uppskattas av väljarna och min bedömning är att S kan komma att öka ytterligare den närmaste tiden. 

🟢 MP ligger illa till i denna mätning och kammar hem 0 mandat. Partiet är i behov av betydligt tydligare medial profilering. Partiet befinner sig under ständig attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift att hävda sig i debatten.

🟢 C rör sig nästan inte alls i denna mätning. Samtidigt har Annie Löfs parti en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är fortsatt att Liberalerna har en viss uppåtgående trend just nu och det behövs ytterligare någon mätning för att kunna konstatera om den är bruten. Just nu pågår partiets landsmöte och efter helgen kommer det klarna vad mötet landat i för färdväg framåt.

🔵 M tappar lite grann i denna mätning och partiet är sannolikt en aning sårbart med anledning av den nya S-ledaren. Liberala moderata väljare kan komma att gå över till S och i enlighet med Sifos uppgifter kan det handla om kvinnliga moderatväljare i storstäderna. Tappet är i nuläget dock relativt litet.

🔵 KD har ännu inte fåt någon positiv effekt av att husbråket mellan Ebba och 82-årige Esbjörn nu tycks klinga av - i alla fall inte i denna mätning. Partiet vill nu i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden inför valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark eller om uppförsbacken består.

🔵 SD är det enda partiet inom M-KD-SD-L-regeringsunderlaget som ökar i denna mätning. För SD är det nu viktigt att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 8 – 18 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet


Vita huset sätter deadline – pressar Ryssland inför möte imorgon

2025 03 23

USA sätter en deadline för vapenvila i Ukraina och försöker sätta press på Ryssland.

Vita huset har inte gett upp hoppet om att uppnå en vapenvila i Ukraina inom en snar framtid.

Imorgon måndag ska USA och Ryssland mötas för fredssamtal i Riyad i Saudiarabien. Samma dag ska den amerikanska delegationen även möta ukrainska representanter.

Nu kommer uppgifter om att Vita huset har satt en deadline.

Vita husets deadline

Vita huset vill ha en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina senast den 20 april, enligt källor till Bloomberg.

Den 20 april infaller påskdagen såväl protestanter och katoliker som ortodoxa.

Samtidigt säger källorna att man i Vita huset är medveten om att denna deadline kan bli svår att hålla, eftersom parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Ändå hoppas man alltså på att kunna sätta press på Ryssland, bland annat vid mötet i Saudiarabien imorgon måndag.

Donald Trump har lovat att snabbt få ett slut på kriget i Ukraina.

– Jag tror att vi ganska snart kommer att ha en fullständig vapenvila, sade president Trump till reportrar på fredagen, enligt nyhetsbyrån.

Från ryskt håll verkar man dock måttligt intresserade av att ingå ett fredsavtal.

Ryssland har inte bråttom

Ryssland har ställt mycket hårda krav för att gå med på en vapenvila. Man har bland annat krävt att vapenleveranser till Ukraina stoppas.

Putin uppges skicka representanter på lägre nivå till samtalen i Saudiarabien.

– Det här är relativt tekniska personer som kan se till att samtalen inte skyndas på, för att bromsa Trump, säger Mikhail Vinogradov, chef för tankesmedjan St. Petersburg Politics Foundation, enligt nyhetsbyrån.

Kreml har heller inte gått med på ett toppmöte mellan Trump och Putin, vilket USA har velat få till snarast möjligt.

Ryssland skickar alltså tydliga signaler om att man inte vill ingå en vapenvila eller ett fredsavtal med kort varsel.

– Jag ser ingen anledning att tro att Ryssland har bråttom att nå en vapenvila, säger Kristine Berzina, vd tankesmedjan för German Marshall Fund.

Men i Vita huset hoppas man alltså på att uppnå en vapenvila senast den 20 april, inte minst för att Trump förväntas leverera på sitt löfte om att få slut på kriget i Ukraina.

Foto: Gage Skidmore resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sverige kräver USA på hundratals miljoner kronor

2025 03 23

Hundratals miljoner kronor sitter fast i USAID – pengar som Sverige nu kräver få tillbaka.

Sverige har tillsammans med Norge och Nederländerna fört över minst 15 miljoner dollar (cirka 152 miljoner kronor) till USAID – pengar som skulle gå till hjälp för bönder i fattiga länder.

Men efter att den amerikanska biståndsmyndigheten stängts ner av Donald Trump i början av året har pengarna suttit fast i flera månader, enligt uppgifter till Aftonbladet.

“Ett bekymmer för oss”

Dessutom har den svenska biståndsmyndigheten Sida gått in med ytterligare tolv miljoner dollar (cirka 122 miljoner kronor) i ett annat USAID-projekt som också är frysta.

Pengar som Sida nu försöker driva in – utan framgång.

Det är nämligen helt tyst från amerikanskt håll när man försöker ta kontakt.

En mycket problematisk situation, menar Sidas talesperson Julia Lindholm.

– Det är ett bekymmer för oss, särskilt eftersom vi vill att våra partnerorganisationer ska kompensera för det arbete de redan har lagt ner på programmen, säger Lindholm till AP.

“Ett hårt slag för fattiga”

USAID var världens största biståndsgivare och stod för 42 procent av allt humanitärt bistånd i världen innan man stängdes ner av Trump.

Redan i samband med att myndigheten stängdes ner i februari larmade Sida för stora konsekvenser globalt.

– Vi kan konstatera att det är ett hårt slag för både världens fattiga och utsatta och för globala samarbeten om USA drar sig ur biståndet i världen. Att allt detta sker när fattigdomen ökar, konflikterna och antalet flyktingar är rekordmånga samtidigt som det demokratiska utrymmet minskar, är problematiskt, sade Sidas avdelningschef Annika Otterstedt då.

Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Text: Redaktionen