NY MÄTNING: Magdalena-Effekt

2021 11 19

Första mätningen efter att Magdalena Andersson (S) valdes till partiledare ger Socialdemokraterna ett rejält lyft

I vad som ser ut att vara något av en Magdalena-Effekt klättrar Socialdemokraterna med hela 2,3 procentenheter i Sifos nya mätning för november månad. Mätningen är gjord efter partiets byte av partiledare på S-kongressen i Göteborg.

Kvinnor strömmar till Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar väljare från flera olika håll.

– Det handlar både om de som kommer från Vänsterpartiet men också väljare som kommer över blockgränsen, ungefär lika mycket. Framför allt handlar det om kvinnor under 50 år, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Katastrofnivå för Liberalerna

Sifomätningen visar också att Liberalerna dyker ned till katastrofala 2,3 % vilket är en av de lägsta nivåerna partiet haft under mandatperioden.

– Det skapar säkert stora problem i partiet att det går så dåligt, säger Sifos opinionschef som samtidigt ser vissa positiva öppningar för partiet i valets slutspurt.

En möjlig ljusglimt för L

– Det är många väljare som bestämmer sig sent, framför allt om det är jämnt mellan blocken. Då ökar chansen för stödröstande, för moderater och andra som ändå vill ändå få med de 2–3 procent som nu finns i sitt regeringsunderlag. 

Vänsterpartiet tappar tydligt i denna mätning och partiet är inne i ett känsligt skede i samband med de pågående statsministeromröstningsförhandlingarna.

Glad nyhet för Ulf Kristersson

Ett positivt besked för Moderaterna i denna mätning är att trots S-lyftet så skulle Ulf Kristersson (M) bli statsminister om denna Sifomätning skulle bli valresultat. Eftersom MP inte klarar spärren samlar M-KD-SD-L-sidan 1 mandat mer än andra sidan och får 175 mandat vilket är exakt vad som krävs för majoritet.

Här är Sifos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    9,3         -1,2
🔴Socialdemokraterna     28,9         +2,3
🟢Miljöpartiet                          3,6         -0,1
🟢Centern                                  8,1         +0,1
🔵Liberalerna                           2,3         -0,5
🔵Moderaterna                    21,0         -0,9
🔵Kristdemokraterna         4,6         -0,4
🔵SD                                           20,3         +0,4
 
🔴🟢 S+V+MP+C                49,9        +1,1
🔵🔵 M+KD+SD+L            48,2         -1,4
 
Mandatfördelning
🔴🟢 S+V+MP+C                174 varav 0 till MP
🔵🔵 M+KD+SD+L            175 varav 0 till L
 
Mandatfördelning per parti
🔴Vänsterpartiet                    35
🔴Socialdemokraterna     109
🟢Miljöpartiet                            0
🟢Centern                                 30
🔵Liberalerna                             0
🔵Moderaterna                     80
🔵Kristdemokraterna        18
🔵SD                                            77
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V tappar i denna mätning och det handlar om att V-väljarna nu får ökat intresse för S när S har bytt partiledare. Sifos uppgifter indikerar att inte minst yngre kvinnliga väljare i V kan tänkas snegla  på S nu när Andersson kommit och Löfven gått. V har dock möjlighet att stärka sina kort i den pågående statsministerförhandlingen med S-ledaren Magdalena Andersson. Läget är ovisst.

🔴 S får ett rejält lyft och det handlar om en Magdalena-Effekt. Magdalena Andersson är vassare som partiledare och har kapacitet att lyfta S till högre höjder än Stefan Löfven. Hennes raka och tydliga sätt lär uppskattas av väljarna och min bedömning är att S kan komma att öka ytterligare den närmaste tiden. 

🟢 MP ligger illa till i denna mätning och kammar hem 0 mandat. Partiet är i behov av betydligt tydligare medial profilering. Partiet befinner sig under ständig attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift att hävda sig i debatten.

🟢 C rör sig nästan inte alls i denna mätning. Samtidigt har Annie Löfs parti en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är fortsatt att Liberalerna har en viss uppåtgående trend just nu och det behövs ytterligare någon mätning för att kunna konstatera om den är bruten. Just nu pågår partiets landsmöte och efter helgen kommer det klarna vad mötet landat i för färdväg framåt.

🔵 M tappar lite grann i denna mätning och partiet är sannolikt en aning sårbart med anledning av den nya S-ledaren. Liberala moderata väljare kan komma att gå över till S och i enlighet med Sifos uppgifter kan det handla om kvinnliga moderatväljare i storstäderna. Tappet är i nuläget dock relativt litet.

🔵 KD har ännu inte fåt någon positiv effekt av att husbråket mellan Ebba och 82-årige Esbjörn nu tycks klinga av - i alla fall inte i denna mätning. Partiet vill nu i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden inför valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark eller om uppförsbacken består.

🔵 SD är det enda partiet inom M-KD-SD-L-regeringsunderlaget som ökar i denna mätning. För SD är det nu viktigt att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 8 – 18 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet