NY MÄTNING: Löfven och S ökar mest

2021 07 09

Socialdemokraterna ökar mest i den första mätningen att presenteras efter regeringskrisen. 

Demoskopmätningen genomfördes efter att Regeringen Löfven fallit och en stor del av mätningen har också genomförts efter att många av turerna under regeringskrisen ägt rum. Det är därmed den mätning som i nuläget bäst fångar in svenska folkets reaktion på regeringskrisen:

Parti                      Demoskop Juli       Skillnad mot juni

🔴Vänsterpartiet                      9,4      -1,9
🔴Socialdemokraterna       25,2      +1,8
🟢Miljöpartiet                            3,5      +0,2
🟢Centern                                  10,4      -0,2
🟣Liberalerna                             3,5      +0,1
🔵Moderaterna                      21,7      -0,4
🔵Kristdemokraterna            6,1      -0,7
🟡Sverigedemokraterna    19,3     +1,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                    48,5      -0,1
🔵🟡M+KD+SD+L                 50,6     +0,1
 
ANALYS

Att V skulle ha tappat stöd under krisen är delvis en överraskning och för att få en tydlig bild av regeringskrisens påverkan på opinionen behövs fler mätningar. Det kan dock tänkas att det finns en oro hos vänsterväljare att krisen skulle kunna ha lett till M-KD-SD-styre varpå en del V-väljare kan ha gått till S som är det parti som ökar mest. Samtidigt har partiledaren Nooshi Dadgostars popularitet ökat kraftigt. Här är en snabbanalys parti för parti:

✅ V torde ha ökat och fler mätningar behövs för att få klarhet. Kanske har en oro för att regeringskrisen skulle ge en högerregering lett till att en del V-väljare gått till S.

✅ S kan ha framstått som ett parti  som drabbades av andra partiers krav och misstroende vilket kan ha lett till en skjuts uppåt i kombination med att många väljare enligt flera mätningar delar Stefan Löfvens syn på att extraval vore fel väg att gå.

✅ MP ligger stabilt lågt i opinionen.

✅ C ligger fortsatt mycket högt.

✅ L ligger stabilt lågt i opinionen..

✅ M ligger på fortsatt stabila nivåer.  

✅ KD tappar marginellt.

✅ SD ökar tydligt och partiet har haft en hög profil under regeringskrisen med tydligt fokus på att Regeringen Löfven borde röstas bort.  

◾Mätningen är genomförd 29 juni - 7 juli.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de inte.

Foto: Socialdemokraterna, FB

[yop_poll id="342"]