NY MÄTNING: Lägsta stödet på sju år

2022 05 25

Centerpartiets väljarstöd har halverats på ett år.

Det indikerar den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos.

Annie Lööfs parti noterar det lägsta stödet på sju år.

På ett år har väljarstödet för Centern sjunkit från 10 procent till fem procent, enligt Ipsos majmätning.

Förlorat stöd senaste månaderna

Efter att januariavtalet sprack i juli 2021 har C stått ensamt och uppförsbacken har varit brant.

Centerpartiet har haft svårt att bryta den negativa trenden. I de tre senaste mätningarna från Ipsos har partiet tappat i väljarstöd. 

Dit går C-väljarna

C-väljare har valt att snegla åt andra håll. Framför allt har väljare lämnat för regeringspartiet Socialdemokraterna efter att Magdalena Andersson tog över som partiledare.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Ökar i toppen

Efter en tillfällig nedgång ökar återigen stödet för Socialdemokraterna. De noterar ett väljarstöd på 32 procent i Ipsos mätning. En ökning med två procentenheter sedan aprils undersökning.

Liberalerna och Miljöpartiet är fortsatt under riksdagsspärren. Ett litet glädjeskutt för L är att partiet ökat från två till tre procent sedan Ipsos mätning i mars. Väljarstödet för L förblir oförändrat sedan aprils mätning. 

– Förändringarna är för små för att vi ska kunna tala om en trend men varje tiondel som Liberalerna närmar sig riksdagsspärren kommer säkert att tolkas som en positiv signal inom partiet, säger Nicklas Källebring till DN.

Här är Ipsos mätning för maj jämfört med april. Siffrorna är avrundade:

                                                       Maj         April

🔴Vänsterpartiet                    9,0        +0,0
🔴Socialdemokraterna        32,0     +2,0
🟢Miljöpartiet                          3,0       +0,0
🟢Centern                                  5,0       -1,0
🔵Liberalerna                           3,0       +0,0
🔵Moderaterna                     22,0      +0,0
🔵Kristdemokraterna           5,0      -1,0
🔵Sverigedemokraterna   18,0      +0,0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,0       +1,0
🔴🟢 S+V+MP                        44,0        +2,0
🟢      Centern                             5,0        -1,0
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,0        -1,0
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida. 

◾Mätningen är genomförd  10 – 22 maj.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen