NY MÄTNING: Lägsta stödet på sju år

2022 05 25

Centerpartiets väljarstöd har halverats på ett år.

Det indikerar den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos.

Annie Lööfs parti noterar det lägsta stödet på sju år.

På ett år har väljarstödet för Centern sjunkit från 10 procent till fem procent, enligt Ipsos majmätning.

Förlorat stöd senaste månaderna

Efter att januariavtalet sprack i juli 2021 har C stått ensamt och uppförsbacken har varit brant.

Centerpartiet har haft svårt att bryta den negativa trenden. I de tre senaste mätningarna från Ipsos har partiet tappat i väljarstöd. 

Dit går C-väljarna

C-väljare har valt att snegla åt andra håll. Framför allt har väljare lämnat för regeringspartiet Socialdemokraterna efter att Magdalena Andersson tog över som partiledare.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Ökar i toppen

Efter en tillfällig nedgång ökar återigen stödet för Socialdemokraterna. De noterar ett väljarstöd på 32 procent i Ipsos mätning. En ökning med två procentenheter sedan aprils undersökning.

Liberalerna och Miljöpartiet är fortsatt under riksdagsspärren. Ett litet glädjeskutt för L är att partiet ökat från två till tre procent sedan Ipsos mätning i mars. Väljarstödet för L förblir oförändrat sedan aprils mätning. 

– Förändringarna är för små för att vi ska kunna tala om en trend men varje tiondel som Liberalerna närmar sig riksdagsspärren kommer säkert att tolkas som en positiv signal inom partiet, säger Nicklas Källebring till DN.

Här är Ipsos mätning för maj jämfört med april. Siffrorna är avrundade:

                                                       Maj         April

🔴Vänsterpartiet                    9,0        +0,0
🔴Socialdemokraterna        32,0     +2,0
🟢Miljöpartiet                          3,0       +0,0
🟢Centern                                  5,0       -1,0
🔵Liberalerna                           3,0       +0,0
🔵Moderaterna                     22,0      +0,0
🔵Kristdemokraterna           5,0      -1,0
🔵Sverigedemokraterna   18,0      +0,0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,0       +1,0
🔴🟢 S+V+MP                        44,0        +2,0
🟢      Centern                             5,0        -1,0
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,0        -1,0
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida. 

◾Mätningen är genomförd  10 – 22 maj.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.