NY MÄTNING: Jubel för ett av regeringsunderlagen som ökar till 50%

2021 04 08

S-C-MP-V-sidan ökar och drygar ut sin ledning över högersidan i senaste mätningen som presenteras idag. Liberalerna som hoppats på ett lyft efter sidbytet tappar istället stöd men större delen av mätningen är utförd innan sidbytet.

Det visar nya SVT/Novus för april månad och här är alla partiers resultat jämfört med mars: 

Parti                                         Novus        Skillnad    
🔴Vänsterpartiet                    9,5        +0,0 
🔴Socialdemokraterna     27,6        +0,6
🟢Miljöpartiet                          4,5        +0,1
🟢Centern                                  8,4        +0,1
🟣Liberalerna                           2,9         -0,4
🔵Moderaterna                    22,6         -1,4
🔵Kristdemokraterna          4,2        +0,1
🟡SD                                           18,7        +0,8
 
På samma sätt som MP i alla år räknats med i mina totala procentberäkningar när regeringsalternativens % summeras så räknas givetvis även L med. Alla partier räknas med i %-summeringen men endast de partier som når 4% räknas med i mandatsummeringarna. Så har jag alltid gjort och kommer alltid att göra och alla partier behandlas helt lika på den punkten. Orsaken är - precis som jag alltid tydliggjort i alla år - att inget parti som suttit två mandatperioder eller mer i sträck - fallit ur riksdagen på 81 år. Det mest rättvisande är därför att alltid inkludera alla befintliga riksdagspartier i %-summeringen då de historiskt sett nästan alltid når 4% på valdagen även om de legat under spärren under mandatperioden. KD låg tex under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom på valkvällen ändå in i riksdagen. Se punkten längst ned i denna text.
 
🔸 S+C+MP+V                       50,0         +0,8
🔸 M+KD+L+SD                    48,4         -0,9
 
ANALYS

✅ V ligger på en fortsatt mycket hög nivå. Partiets starka medvind håller i sig.

✅ S ökar och drygar därmed ut sin ledning som Sveriges största parti. Allt fler blir vaccinerade och ytterligare S-ökningar kan väntas när miljontals väntas vaccineras i april och maj.

✅ MP ligger strax ovan spärren och är i behov av att analysera varför partiet inte lyckas lyfta trots att gröna partier i många andra länder ökar rejält. 

✅ C ligger nästan exakt på valresultatet från 2018.

✅ L har inte ökat efter beskedet att byta över till M-KD-SD-sidan vilket innebär att krisen är fortsatt djup. Mätningen är dock utförd 1 mars- 4 april, dvs till största del före Nyamkos besked i regeringsfrågan 28 mars och därför är det för tidigt att dra några nämnvärda slutsatser.

✅ M tappar mest av alla partier och tappet sker främst till SD enligt Novus. M ligger dock fortsatt på en hög nivå. 

✅ KD:s opinionsmässiga kris kvarstår och partiet lever farligt nära 4%-spärren. Senaste tiden har dock de negativa skriverierna om partiet avtagit.

✅ SD ökar mest av alla partier och en av orsakerna kan vara ett ökat fokus på SD:s  kopplat till attackerna från S som i sin tur beror på det faktum att SD för första gången ingår i ett tydligt regeringsunderlag inför valet 2022.

◾Mätningen är genomförd 1 mars-4 april.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen.

[forminator_poll id="2919"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen