NY MÄTNING: Jubel för ett av regeringsunderlagen som ökar till 50%

2021 04 08

S-C-MP-V-sidan ökar och drygar ut sin ledning över högersidan i senaste mätningen som presenteras idag. Liberalerna som hoppats på ett lyft efter sidbytet tappar istället stöd men större delen av mätningen är utförd innan sidbytet.

Det visar nya SVT/Novus för april månad och här är alla partiers resultat jämfört med mars: 

Parti                                         Novus        Skillnad    
🔴Vänsterpartiet                    9,5        +0,0 
🔴Socialdemokraterna     27,6        +0,6
🟢Miljöpartiet                          4,5        +0,1
🟢Centern                                  8,4        +0,1
🟣Liberalerna                           2,9         -0,4
🔵Moderaterna                    22,6         -1,4
🔵Kristdemokraterna          4,2        +0,1
🟡SD                                           18,7        +0,8
 
På samma sätt som MP i alla år räknats med i mina totala procentberäkningar när regeringsalternativens % summeras så räknas givetvis även L med. Alla partier räknas med i %-summeringen men endast de partier som når 4% räknas med i mandatsummeringarna. Så har jag alltid gjort och kommer alltid att göra och alla partier behandlas helt lika på den punkten. Orsaken är - precis som jag alltid tydliggjort i alla år - att inget parti som suttit två mandatperioder eller mer i sträck - fallit ur riksdagen på 81 år. Det mest rättvisande är därför att alltid inkludera alla befintliga riksdagspartier i %-summeringen då de historiskt sett nästan alltid når 4% på valdagen även om de legat under spärren under mandatperioden. KD låg tex under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom på valkvällen ändå in i riksdagen. Se punkten längst ned i denna text.
 
🔸 S+C+MP+V                       50,0         +0,8
🔸 M+KD+L+SD                    48,4         -0,9
 
ANALYS

✅ V ligger på en fortsatt mycket hög nivå. Partiets starka medvind håller i sig.

✅ S ökar och drygar därmed ut sin ledning som Sveriges största parti. Allt fler blir vaccinerade och ytterligare S-ökningar kan väntas när miljontals väntas vaccineras i april och maj.

✅ MP ligger strax ovan spärren och är i behov av att analysera varför partiet inte lyckas lyfta trots att gröna partier i många andra länder ökar rejält. 

✅ C ligger nästan exakt på valresultatet från 2018.

✅ L har inte ökat efter beskedet att byta över till M-KD-SD-sidan vilket innebär att krisen är fortsatt djup. Mätningen är dock utförd 1 mars- 4 april, dvs till största del före Nyamkos besked i regeringsfrågan 28 mars och därför är det för tidigt att dra några nämnvärda slutsatser.

✅ M tappar mest av alla partier och tappet sker främst till SD enligt Novus. M ligger dock fortsatt på en hög nivå. 

✅ KD:s opinionsmässiga kris kvarstår och partiet lever farligt nära 4%-spärren. Senaste tiden har dock de negativa skriverierna om partiet avtagit.

✅ SD ökar mest av alla partier och en av orsakerna kan vara ett ökat fokus på SD:s  kopplat till attackerna från S som i sin tur beror på det faktum att SD för första gången ingår i ett tydligt regeringsunderlag inför valet 2022.

◾Mätningen är genomförd 1 mars-4 april.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen.

[forminator_poll id="2919"]